حذف دلار نیمایی به افزایش نرخ تورم منجر می شود؟
کارشناس بازار سرمایه گفت :برای بررسی دقیقتر تأثیر حذف دلار نیمایی بر صندوقهای سهامی و کالایی، لازم است عوامل کلیدی مانند نوع داراییها، سیاستهای اقتصادی دولت، و واکنش سرمایهگذاران در نظر گرفته شود.
با پایان یافتن کار سامانه نیما و انتقال عمده مبادلات ارزی شرکتها به مرکز مبادله ارز توافقی همه صادرکنندگان بهمنظور رفع تعهد صادراتی، از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای مذکور را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. در این میان فعالان اقتصاد و بازار سرمایه، این اقدام بانک مرکزی را پایان عمر و فعالیت سامانه نیما ارزیابی کرده و بر این باورند که تحقق این سیاست بر افزایش سود آوری شرکت های صادرات محور به خصوص شرکت های بورسی اثر گذار خواهد بود.
امیر اسماعیل کاظمی کارشناس بازارهای مالی ، درباره تاثیرات حذف سامانه نیما بر بازار سرمایه به خصوص صندوقهای سهامی و کالایی گفت: برای بررسی دقیقتر تأثیر حذف دلار نیمایی بر صندوقهای سهامی و کالایی، لازم است عوامل کلیدی مانند نوع داراییها، سیاستهای اقتصادی دولت، و واکنش سرمایهگذاران در نظر گرفته شود.
وی افزود: حذف سامانه نیما میتواند شرکت های صادرات محور و کل بازار سرمایه را در چند محور کلیدی تحت تأثیر قرار دهد زیرا با حذف دلار نیمایی نرخ ارزدر بازار رشد و شرکتهای صادراتمحور بازار جذابتر میشوند.
این کارشناس بازار سرمایه رشد تقاضا برای صندوقهای با پشتوانه واقعی را از آثار مثبت حذف سامانه نیما قلمداد کرد ودر ادامه تصریح کرد: سرمایهگذاران معمولاً در شرایط بیثباتی اقتصادی و نرخ تورم بالا به داراییهای فیزیکی (مانند کالاها و طلا) یا سهام شرکتهایی با داراییهای ثابت ارزشمند گرایش پیدا میکنند.
کاظمی در خصوص دیگر آثار این تصمیم گفت: حذف دلار نیمایی به افزایش نرخ تورم منجر خواهد شد زیرا این موضوع باعث میشود، ارزش جایگزینی داراییهای شرکتها (مانند زمین، ساختمان و تجهیزات) افزایش یابد و رشد تورم انتظاری، تقاضا برای سهام شرکتهای دارای داراییهای ارزی یا وابسته به کالاهای اساسی را افزایش دهد.
خبر مرتبط
عرضه توکن در بازار سرمایه؛ شروط فقهی و ویژگی های آن
عرضه توکن در بازار سرمایه؛ شروط فقهی و ویژگی های آن
کمیته فقهی بورس عرضه توکنهایی را که نشان دهنده مالکیت بر مال یا حق معینی باشد، بلامانع اعلام کرد.
همچنین حذف دلار نیمایی میتواند شوکهای قیمتی به بازار سرمایه وارد کند. نوسانات بالا ممکن است برای سرمایهگذاران کوتاهمدت جذاب باشد، اما ریسکهای بیشتری برای صندوقهای سهامی به همراه دارد.
مدیر ارتباطات و رسانه شرکت تامین سرمایه تمدن در خصوص اثرات جانبی این اقدام در سایر بازارها و به خصوص صندوقهای سرمایه گذاری بورسی گفت : اگر نرخ تورم به شکل گسترده افزایش یابد و قدرت خرید کاهش پیدا کند، ممکن است سرمایهگذاران خرد تمایل به خروج سرمایه از صندوقهای غیرمتمرکز بر صنایع قوی داشته باشند. این امر میتواند باعث کاهش نقدینگی در برخی صندوقها شود.
کاظمی در خصوص اثرات روانی حذف سامانه نیما برسرمایه گذاران گفت: تصمیمات کلان اقتصادی مانند حذف دلار نیمایی معمولاً با اثرات روانی شدید همراه است زیرا نوسانات نرخ ارز و تورم ممکن است باعث رفتارهای هیجانی شود که عملکرد بازار سرمایه به خصوص صندوقهای سهامی و کالایی را تحت تأثیر قرارمی دهد.زیرا در شرایط بیثباتی، برخی سرمایهگذاران ممکن است به سمت صندوقهای کمریسکتر مانند صندوقهای با درآمد ثابت حرکت کنند که میتواند فشار مضاعفی به بازار سهام وارد کند.
امیر اسماعیل کاظمی گفت: سرمایهگذاران میتوانند عملکرد صندوقها در دورههای قبلی شوکهای ارزی (مانند جهش نرخ ارز در سالهای گذشته) را بررسی کنند تا صندوقهای مقاومتری را شناسایی کنند.
این کارشناس بازار های مالی افزود: حذف دلار نیمایی یک تغییر ساختاری مهم است که تاثیرات گستردهای بر صندوقهای سرمایهگذاری و بازارهای مالی دارد. این تغییرفرصتهای رشد را برای صنایع صادراتمحور و صندوقهای کالایی افزایش میدهد. وریسکهایی مانند تورم، کاهش قدرت خرید، و افزایش هزینههای صنایع وارداتی را ایجاد میکند.
مدیر ارتباطات و رسانه شرکت تامین سرمایه تمدن عنوان کرد: برای سرمایهگذاران، انتخاب هوشمندانه صندوقهای دارای تنوع در دارایی و تمرکز بر صنایع قوی (مانند پتروشیمی و کالاهای اساسی) میتواند راهی برای بهرهگیری از این شرایط باشد.
وی تصریح کرد: سرمایه گذاران باید آثار کوتاه مدت و بلند مدت حذف دلار نیمایی بر بازار سرمایه و صندوقهای سهامی و کالایی با دقت بیشتری مورد بررسی قراردهند زیرا آثار کوتاهمدت حذف دلار نیمایی بر صندوقهای سهامی و کالایی به دلیل شوک اولیهای که این تغییر در نرخ ارز ایجاد میکند، معمولاً قابل توجه است و میتواند روند بازار و رفتار سرمایهگذاران را بهطور موقت دگرگون کند.
نظرات