جزئیات طرح سوخترسانی سیار در تهران
با راهاندازی طرح سوخترسانی سیار در تهران انتقاداتی بر نحوه عرضه بنزین آن وارد شده است.
چندی پیش مراسم رونمایی از پمپ بنزینهای سیار در تهران انجام شد. با این اتفاق ایران بعد از کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و هند، در زمره کشورهای دارنده این تکنولوژی قرار گرفت.
به گزارش تجارتنیوز ، اگرچه هدف از راهاندازی این تکنولوژی نوپا از جانب بخش خصوصی تسهیل در روند سوخترسانی به مردم است اما جایگاه داران نسبت به این موضوع انتقاداتی دارند که برای شفافسازی بیشتر، در این گزارش به بررسی ابعاد آن پرداخته شده است.
احسان جعفر طیاری نماینده بخش خصوصی فعال در عرصه راه اندازی پمپ بنزینهای سیار در تهران در اینباره میگوید: هر تجهیز جدیدی که در عرصه فعالیتهای وزارت نفت تولید میشود و قرار است در اختیار عموم مردم قرار بگیرد باید بر اساس استانداردهای وزارت نفت که عموما بینالمللی است، ساخته شود.
وی با بیان اینکه طرح پمپ بنزینهای سیار از استاندارد بینالمللی بسیار سختگیرانهای به نام NSPAC تبعیت میکند، افزود: ساخت و تولید پمپ بنزینهای سیار کاملا بومی و داخلی است.
سرمایهگذاری انجام شده برای فاز نخست این طرح بالغ بر 15 میلیارد تومان بوده و در فاز اول این طرح برای 150 نفر اشتغال ایجاد شده است.
طیاری ادامه داد: در فازهای بعدی این طرح با اشتغالزایی بالغ بر 500 نفر روبرو خواهیم شد.
نماینده بخش خصوصی فعال در عرصه راهاندازی پمپ بنزینهای سیار در تهران در تشریح ایمنی این طرح گفت: خودروهای حامل سوخت طبق استاندارد بینالمللی NSPAC صد درصد ایمن هستند از اینرو احتمال بروز حوادثی همچون انفجار نزدیک به صفر است.
وی اضافه کرد: حتی اگر بدترین حالت را در نظر بگیریم، از آنجایی که این حجم سوخت زیاد نیست، خودروها مجهز به دستگاههای خاموشکننده آتش هستند و تمامی بدنه و دیواره آن مجهز به عایقهای حرارتی است و از انتقال حریق و تجمع بخار بنزین که خود عامل انفجار است، ممانعت بعمل میآید.
طیاری بیان کرد: خودروها و نفتکشهای حمل سوخت که در درون شهر بهطور مرتب در حال تردد به جایگاهها هستند، ظرفیتی به مراتب بیشتر از پمپ بنزینهای سیار این طرح دارند، بنابراین اگر قرار است خطری باشد در ابتدا باید شامل حال آنها شود.
نماینده بخش خصوصی فعال در عرصه راهاندازی پمپ بنزینهای سیار در تهران تصریح کرد: تمام تمهیدات ایمنی لازم برای پمپ بنزینهای سیار در نظر گرفته شده است بهطوریکه واحد ایمنی (اچ اس ای) وزات نفت، واحد ایمنی شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بعد از گذشت 4 سال از تلاش بخش خصوصی و تولید 4 نمونه و نسل از این خودرو، بالاخره آخرین دستاورد این طرح را تأیید و با تولید آن موافقت کردهاند.
طیاری در باره ایمنی مکانهای سوخت رسانی نیز گفت: محل سوخت رسانی نیز از استانداردهای بینالمللی تبعیت میکند اگر نقطه مورد درخواست متقاضی یکی از استانداردهای مورد نظر را نداشته باشد، این اتفاق صورت نخواهد پذیرفت. البته اپراتورها و اچاسای مدام در حال رصد فعالیت پمپ بنزینهای سیار در سطح شهر هستند و طبق تصمیم گیری انجام شده ترجیحا وارد منازل مسکونی نخواهند شد.
وی با اشاره به نگرانی جایگاه داران از اجرای این طرح گفت: بارها اعلام کردهایم که سوخت مورد نیاز پمپ بنزینهای سیار که برای هر خودرو حداکثر 800 لیتر است از خود آنها تامین خواهد شد. همچنین قیمت هر لیتر بنزین فروشی همان 1000 تومان خواهد بود.
این در حالیست که علی منشی مدیرعامل مرکز مطالعات و برنامهریزی جایگاههای سوخت کشور میگوید: طرح سوخترسانی درون شهری کار علمی و منطقی نیست. این موضوع مخاطرات بسیار زیادی را برای شهر مثل تهران در بر خواهد داشت.
وی ضمن تایید استاندارد خودوهای حامل سوخت در طرح پمپ بنزینهای سیار گفت: نحوه عرضه سوخت برای ما جای تامل دارد و روشن نیست.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات