فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۲۱۸۵۹

تشدید تلاش‌های اروپا برای نجات برجام

تشدید تلاش‌های اروپا برای نجات برجام

درحالی‌که دولت ترامپ تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را مجددا اعمال کرده، اتحادیه اروپا مدعی است تلاش‌های خود را برای نجات توافق هسته‌ای ایران و حفظ روابط اقتصادی با تهران افزایش داده است.

درحالی‌که دولت ترامپ تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را مجددا اعمال کرده، اتحادیه اروپا مدعی است تلاش‌های خود را برای نجات توافق هسته‌ای ایران و حفظ روابط اقتصادی با تهران افزایش داده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، دولت ترامپ فشار زیادی را بر کشورهای اروپایی وارد کرده است تا به تحریم‌های واشنگتن علیه تهران عمل کنند.

براساس این گزارش ماژا کاسیانسیچ، سخنگوی امور خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در اظهاراتی تاکید کرد: «تلاش‌ها برای حفظ توافق هسته‌ای ایران و حفظ روابط اقتصادی و تجاری با ایران در هفته‌های اخیر مضاعف شده است، به خصوص تلاش‌های مربوط به ایجاد یک سیستم پرداخت مبادلات ارزی ویژه.»

وی در ادامه افزود: «یکی از مهم‌ترین تدابیر از سوی ما، وضعیت انسداد بود که در ماه اوت به‌روزرسانی شده است. این یکی از اقداماتی بوده است که ما انجام داده‌ایم، ولی این یکی از واضح‌ترین اقدامات برای شرکت‌ها بوده چراکه تجارت با ایران همچنان مشروع و قانونی است.»

وی در این باره افزود: «این یکی از اقداماتی است که انجام شده اما تا حد زیادی به شرکت‌ها مرتبط است، چراکه از دیدگاه ما تجارت با ایران هنوز هم قانونی است.»

برخلاف قانون مسدود کردن، شبکه پیام‌رسان مالی سوئیفت که وام‌دهندگان دنیا را به هم مرتبط می‌کند، ارتباط بعضی از بانک‌های ایرانی را با این شبکه قطع می‌کند. استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری ایالات‌متحده‌ آمریکا روز جمعه در این باره توییت کرد که این اقدام بانک مرکزی ایران را هم در بر می‌گیرد.

اتحادیه اروپا پیش از آن در هفته‌ای که گذشت هشدار داده بود قطع ارتباط بانک‌ها با سوئیفت خطر تاثیر گذاشتن بر «یکپارچگی سیستم مالی بین‌المللی» را به همراه دارد.سازوکار مالی ویژه که اتحادیه اروپا درحال ایجاد کردن آن است، این هدف را دنبال می‌کند که به شرکت‌ها در دور زدن تحریم‌های آمریکا و حفظ دادوستد با ایران کمک کند، اما جزئیات آن هنوز مشخص نیست.

برخی شرکت‌ها مانند شرکت‌های اقتصادی از جمله توتال اس‌ای و انجین اس‌ای گفته‌اند که اقدامات خود را در ایران به‌خاطر تحریم‌های آمریکا متوقف خواهند کرد.

سسیلیا مالمسترم، عضو کمیسیون تجارت اروپا در این باره گفته است که ایده سازوکار مالی ویژه «روی کاغذ خوب به‌نظر می‌آید اما در عمل سخت است».

او همچنین درباره به حداقل رساندن تحریم‌های جدید آمریکا بر شرکت‌های اروپایی در کنفرانسی در بروکسل گفت: مذاکرات متمرکز و پرقوتی با کشورهای عضو درحال صورت‌گرفتن است تا ببینیم چه کاری از دستمان برمی‌آید.

والیدس دومبروفسکی، معاون کمیسیون اروپا در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ گفت که مقامات اتحادیه اروپا «برای این تصمیمات آمریکا در مورد اقدامات یکجانبه علیه ایران متاسف هستند.»

وی همچنین در این باره گفت: ایران واقعا به سهم خود در توافق هسته‌ای پایبند است، بنابراین جامعه جهانی هم باید به آن پایبند باشد.»به گزارش «ایسنا» فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در چند روز اخیر بعد از اعلام بازگشت تمامی تحریم‌های آمریکا علیه ایران در بیانیه مشترکی که با وزیران خارجه و دارایی فرانسه، بریتانیا و آلمان منتشر شد، اعلام کرد: «اتحادیه اروپا تلاش‌های خود را برای ایجاد سازوکار مالی جدید با ایران در هفته‌های اخیر تشدید کرده است.

در این بیانیه آمده است که اتحادیه اروپا «اراده جمعی خلل‌ناپذیری» برای تکمیل سازوکار مالی دارد و در این‌باره با چین و روسیه نیز همکاری دارد. چندی پس از آن در هفته گذشته جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی (سوئیفت) روز دوشنبه اعلام کرد که دسترسی برخی بانک‌های نامشخص ایرانی به این شبکه مالی را به علت آنچه «ثبات و تمامیت سیستم مالی جهانی» عنوان کرد، قطع کرده است. همچنین سوئیفت در بیانیه‌ای مختصر با اشاره به اینکه تعلیق بانک‌های ایرانی از دسترسی به این سیستم مالی «قابل تاسف» است، اعلام کرد که این اقدام را جهت ثبات و تمامیت سیستم مالی جهانی انجام داده است.

از دیگر سو استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا روز جمعه توییت کرد: این اقدام شامل بانک مرکزی ایران نیز می‌شود.

اتحادیه اروپا پیش از این هشدار داده بود که قطع دسترسی بانک‌های ایرانی به شبکه سوئیفت، همگرایی سیستم مالی بین‌المللی را تحت تاثیر منفی قرار خواهد داد. اتحادیه اروپا قصد دارد با راه‌اندازی یک سیستم پرداخت ارزی مستقل، به شرکت‌های اروپایی کمک کند تا از تحریم‌های آمریکا در امان بوده و به همکاری تجاری و اقتصادی با ایران ادامه دهند.

البته جزئیات این سامانه پرداخت اروپایی هنوز ابهامات زیادی دارد. سیسیلیا مالمستروم، کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا پیش از این اذعان کرده است که ایده راه‌اندازی سامانه پرداخت ارزی و مالی اروپایی روی کاغذ خوب به نظر می‌رسد، ولی در عمل اجرای آن بسیار سخت است.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.