معاون اول رییسجمهور:
در سال گذشته نرخ بیکاری به ۱۰.۲ درصد کاهش یافت
معاون اول رییسجمهور در جلسه کارگروه ملی برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری گفت: در سال ۹۸ نرخ بیکاری به ۱۰.۲ درصد کاهش یافته است.
به گزارش تجارتنیوز ، «اسحاق جهانگیری» دراین جلسه بر ضرورت تلاش برای ایجاد فرصتهای شغلی در روستاها تاکید کرد و گفت: اگرچه تامین زیرساختهایی نظیر آب، برق، گاز، راه، بهداشت، آموزش و پرورش نقش مهمی درتوسعه روستاها دارد، اما آنچه موجب ماندگاری روستاییان در روستاها میشود ایجاد اشتغال و درآمد کافی است چرا که با وجود زیرساختها، اگر اشتغال و درآمد وجود نداشته باشد ساکنین روستاها به شهرها مهاجرت خواهند کرد.
معاون اول رییسجمهور با اشاره به جلسات بررسی آسیبهای اجتماعی که در حضور مقام معظم رهبری برگزار می شد، خاطر نشان کرد: یکی از دغدغههایی که در این جلسات مطرح بود، مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها و آسیبهای اجتماعی ناشی از آن بود که پس از طرح پیشنهاد برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری برای پیشگیری از حاشیهنشینی روستائیان، رهبر معظم انقلاب از این طرح استقبال و بر لزوم اجرا شدن آن تاکید کردند.
وی با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از جمعیت کشور در روستاها ساکن هستند و نمی توان نسبت به مسائل آنها بیتوجه بود، افزود: اخیرا در شورای عالی اداری موضوع تشکیل شورای عالی عشایری و روستایی به تصویب رسید و رییسجمهور نیز آن را ابلاغ کرده است تا این شورا، مرکزی برای رسیدگی و توجه به مسائل روستاها و روستاییان باشد.
جهانگیری با یادآوری اینکه دولت تدبیر و امید اقدامات و برنامههای عمدهای را در روستاهای کشور انجام داده است، گفت: دولت در زمینههای مختلف و در تکمیل زیرساختها نظیر راه، آب، گاز و برق اقدامات بزرگی انجام داده است که بعنوان نمونه در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید به ۱۴هزار روستا گازرسانی شده بود که این عدد اکنون به ۳۰ هزار روستا رسیده است.
معاون اول رییسجمهور برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری را طرحی مناسب و پرفایده توصیف و تصریح کرد: در این طرح تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است که وزارت جهاد کشاورزی سهم عمدهای از این منابع را به خود اختصاص داده و سایر بخشها نظیر صنعت، گردشگری و نهادهای حمایتی به ویژه کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز استفاده مناسبی از این منابع در جهت اشتغالزایی روستایی داشتهاند.
وی عملکرد دولت تدبیر و امید در بخش اشتغالزایی را مناسب و قابل قبول ارزیابی کرد و افزود: به طور متوسط سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار فرصت شغلی در این دوره ایجاد شده که کمترین مورد آن مربوط به سال ۹۸ است که ۴۳۰ هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد شد و با مجموع این اقدامات تعداد بیکاران از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر کاهش یافته و شاهد پایین آمدن نرخ بیکاری در کشور بوده ایم و نرخ بیکاری در سال ۹۸ به ۱۰.۲ کاهش یافته است.
جهانگیری گفت: امروز که موضوع بیکاری از مسائل اصلی کشور است باید به گونهای برنامهریزی کنیم که اقتصاد کشور بتواند فرصتهای شغلی ایجاد کند. البته در کنار ایجاد اشتغال باید برای صیانت از اشتغال موجود نیز برنامهریزی دقیق داشته باشیم چرا که مشاغل و کسبوکارهای خرد و متوسط به سرعت آسیب میبینند و لازم است که با حساسیت ویژه از آنها مراقبت کنیم.
معاون اول رییسجمهور با اشاره به گزارشهای ارائه شده در جلسه مبنی بر فراهم بودن ۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات آماده تخصیص در سال ۹۹ به طرحهای اشتغالزایی روستایی و عشایری خاطرنشانکرد: این تسهیلات قرار است با نرخ های سود ۴، ۶ و ۱۰ درصد باشد.
وی افزود: این مبلغ رقم قابل توجهی است که در اختیار کسبوکارها و طرحهای خرد و متوسط برای اشتغال پایدار روستایی و عشایری قرار خواهد گرفت که لازم است با نظارت دقیق و هماهنگی میان دستگاههای مختلف به شکل مناسب توزیع شود.
معاون اول رییسجمهور همچنین با اشاره به مشاغل مرتبط با گردشگری در روستاها و فعالیت واحدهای بومگردی در مناطق روستایی اظهار داشت: واحدهای بومگردی به خوبی در روستاهای کشور فعال شدهاند که البته در شرایط شیوع کرونا متحمل آسیبها و خساراتی شدند که حتما باید مورد حمایت قرار گیرند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه علاوه بر توجه به راهاندازی واحدهای تولیدی در روستاها، باید به بازار فروش محصولات آنها نیز توجه شود، به بازدید خود از نمایشگاه توانمندسازی کمیته امداد امام خمینی(ره) در استان خراسان رضوی اشاره و خاطر نشان کرد: کمیته امداد در تامین بازار فروش برای این محصولات اقدامات خوبی انجام داده است و از طریق راهاندازی بازار الکترونیک به تبلیغ و بازایابی برای این محصولات پرداخته است.
جهانگیری تصریح کرد: مهمترین رسالت برای حمایت از مشاغل و واحدهای تولیدی در اشتغال روستایی و عشایری این است که برای آنها بازار فراهم کنیم چرا که پایداری این مشاغل به بازار فروش محصولات آنها وابسته است.
معاون اول رییسجمهور از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواست برای تبلیغ و بازاریابی محصولات تولیدی روستایی و عشایری اعتبارات لازم را در نظر بگیرد و ضمن نظارت بر کیفیت محصولات آنها، به دنبال بازار فروش این محصولات باشد تا دولت از بازدهی اعتبارات اشتغال روستایی و عشایری اطمینان حاصل کند.
در این جلسه که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز حضور داشت، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال این وزارتخانه گزارشی از وضعیت پیشرفت فیزیکی و مالی برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری و اعتبار این برنامه به مبلغ ۱.۵ میلیارد دلار ارائه کرد و به بیان توضیحاتی در خصوص نحوه تخصیص منابع، وضعیت طرحهای اشتغال روستایی به تفکیک استانها، فرآیند اجرایی و سازمانی و تعداد کل طرحهای ثبتنام شده و ابلاغ شده پرداخت.
عیسی منصوری همچنین گزارشی از مقایسه جمعیت شاغل و بیکار در مناطق روستایی در دوره قبل و بعد از اجرای قانون اشتغال روستایی و عشایری ارائه کرد و گفت: در حال حاضر سهم مناطق روستایی از فرصتهای شغلی جدید سالانه از ۳ درصد به ۲۹.۲ درصد رسیده است.
رییس کمیته امداد امام خمینی هم در این نشست اقدامات دولت برای اشتغالزایی در روستاها را از خدمات ماندگار این دوره دانست و گفت: خدمات زیرساختی در روستاها و مناطق عشایری در کنار اشتغالزایی میتواند تاثیر فراوانی در ماندگاری ساکنین روستاها داشته باشد.
محمد امید معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور نیز در این جلسه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در راستای کمک به اشتغالزایی روستایی و عشایری ارائه کرد و گفت: بهترین راه ماندگاری روستائیان در روستاها اشتغالزایی در مناطق روستایی است.
وی از کاهش رشد مهاجرت از روستاها به شهرها در نتیجه اجرای طرحهای اشتغالزا در مناطق روستایی خبر داد و افزود: پس از انقلاب اسلامی میزان مهاجرت از روستاها ۶۴ درصد بوده که این عدد به ۲۱ درصد رسیده است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور همچنین به تاثیر توسعه کسبوکارهای مرتبط با گردشگری در توسعه روستاها اشاره و خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر با توسعه بومگردی در روستاها، تعداد واحدهای بوم گردی ۱۰ برابر افزایش داشته است.
در ادامه این جلسه پس از بحث و تبادل نظر، پیشنهادات و درخواستهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ادامه فرآیند اجرای برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری مطرح شد که افزایش سهم طرحهای بخش خدمات با تاکید بر رستههای گردشگری، صنایع دستی و آیتی و نیز افزایش نقش دستگاههای مختلف در حوزه نظارت بر طرحهای سرمایهگذاری روستایی و عشایری از جمله این پیشنهادات بود که با آن موافقت شد.
منبع: ایرنا
نظرات