گلایه از انحصار در فروش دارو
تحریمهای آمریکا علیه کشورمان این روزها اقتصاد ایران را در همه عرصهها هدف قرار داده است. اقتصاد کشور بهخصوص به علت محدودیت در مراودات مالی که اخیرا توسط کاخسفید اعمال شده، دستخوش تغییرات و فراز و فرودهای متعددی شده است. تلخی ماجرا این است که این تحریمها بیمار و غیربیمار نمیشناسد و بیم آن میرود که بهزودی این شرایط بر توزیع دارو در کشور نیز اثرات منفی بیشتری داشته باشد.
به گزارش تجارتنیوز ، تحریمهای آمریکا علیه کشورمان این روزها اقتصاد ایران را در همه عرصهها هدف قرار داده است. اقتصاد کشور بهخصوص به علت محدودیت در مراودات مالی که اخیرا توسط کاخسفید اعمال شده، دستخوش تغییرات و فراز و فرودهای متعددی شده است. تلخی ماجرا این است که این تحریمها بیمار و غیربیمار نمیشناسد و بیم آن میرود که بهزودی این شرایط بر توزیع دارو در کشور نیز اثرات منفی بیشتری داشته باشد.
البته پیشتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان گفته بود ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور تولید میشود، بنابراین اینطور تصور میشود که شاید تحریمها اثر کمتری بر سیستم تولید و توزیع کشور داشته باشد. این روزها اما داروخانهداران با مشکلات زیادی روبهرو هستند و گردش اقتصادی داروخانهها با مشکلات متعددی روبهرو شده به نحوی که بسیاری از کارشناسان معتقد هستند بسیاری از آنها به سمت ورشکستگی پیش میروند. جدیدترین مشکلی که برخی داروخانهها با آن مواجه شدهاند این است که وزارت بهداشت تصمیم گرفته فروش برخی اقلام دارویی خاص در داروخانههای منتخب صورت بگیرد و این اتفاق بر کسبوکار سایر داروخانهها تاثیراتی خواهد داشت.
تبعات توزیع دارو در داروخانههای منتخب
دکتر حمید خیری مدیر روابطعمومی انجمن داروسازان ایران و عضو هیاتمدیره این انجمن در مورد این تصمیم و تبعات آن تاکید کرده با این شرایط برای مردم و داروخانهداران مشکلاتی بهوجود خواهد آمد. او در این خصوص گفت: «نظر انجمن داروسازان این است که این تصمیم باعث ایجاد مشکلاتی خواهد شد. با توزیع برخی داروهای خاص بین داروخانههای منتخب، دسترسی مردم به این مراکز کاهش پیدا میکند و نیازمندان دارو باید مسافت بیشتری را برای خرید صرف کنند. این اتفاق باعث هجوم مردم و شلوغی داروخانههای منتخب نیز خواهد شد که طبیعتا وقت بیشتری از آنها خواهد گرفت. از سوی دیگر این کار باعث تضعیف اعتبار داروخانههای محلی نیز خواهد شد چراکه با نداشتن دارو اعتبار آنها زیرسوال خواهد رفت.این درحالی است که این داروخانهها با دقت کار میکنند و با فروش این قبیل داروها به اقتصاد آنها کمک خواهد شد.»
مدیر روابطعمومی انجمن داروسازان در ادامه پیشنهاد خود در این خصوص را ارائه داده و میگوید: «انجمن داروسازان معتقد است اگر توزیع اینگونه داروها بهصورت چرخشی درتمام داروخانهها صورت بگیرد هر دو طرف یعنی خریدار و فروشنده سود خواهند کرد. علاوه بر این اگر سیستم چرخشی باشد با توجه به مکانیزه بودن کنترل دارو مشکلی نیز بهوجود نخواهد آمد. ما امیدوار هستیم مسوولان در وزارت بهداشت به این شکل ادامه بدهند تا به شرایط فعلی داروخانهداران توجه بیشتری شود.»
خیری در ادامه وضعیت گردش اقتصادی داروخانههای بخشخصوصی را نامطلوب دانست و گفت: «بالغ بر ۶۰ درصد بازار دارویی در اختیار بخش دولتی است و کمتر از ۴۰ درصد بازار را بخشخصوصی تشکیل میدهد که این امر سبب تضعیف و اقتصاد بیمار داروخانههای بخشخصوصی شده است.»
ماجرای واکسن آنفلوآنزا
پیشبینی میشد که با آغاز فصل پاییز و کاهش دمای هوا، موج شیوع ویروس آنفلوآنزا گسترش پیدا کند. این اتفاق در کنار شیوع کرونا باعث ایجاد نگرانیهایی شد. خیلیها برای در امان ماندن از شر آنفلوآنزا تصمیم گرفتند این واکسن را تهیه و تزریق کنند تا بلکه احتمال درگیر شدن بدن با کرونا را کاهش دهند. اما مردم هر چه به داروخانهها سر میزدند با دست خالی آنجا را ترک میکردند. البته این مشکل متوجه داروخانهداران نبود و ظاهرا دولت برای واردات این واکسن با ارز ۴۲۰۰ تومانی مشکلاتی داشته که منجر به ورود محدود آن به کشور شده است. مدیر روابطعمومی انجمن داروسازان در این مورد نیز گفت: «مسوولان ابتدا اعلام کردند ۲ میلیون دوز وارد میشود اما در ادامه گفتند ۱۶ میلیون دوز خریداری شده است. به هر حال تقاضا برای دریافت این واکسن در کشور بالا رفته است اما در این میان افرادی مثل بیمارهای خاص، زنان باردار، افراد مسن، کودکان و کادر سلامت در اولویت هستند. مدتی پیش اعلام شد این مقدار واکسن خریداری شده به مجلس تحویل داده شده است اما حالا من مطلع نیستم که این واکسنها به نظام پزشکی پس داده شده یا خیر. اما چیزی که من میتوانم بگویم این است که هنوز هیچ واکسن آنفلوآنزایی تحویل داروخانهها نشده است. شرایط توزیع آن هم هنوز نامشخص است اما بهتر است این کار مثل قبل توسط داروخانهها انجام شود.»
وسایل بهداشتی و ماسک
اما شیوع کرونا باعث افزایش تقاضا برای استفاده از وسایل بهداشتی و ضدعفونیکنندهها مثل الکل شده است. تهیه ماسک هم این روزها جزو اولویتهای خانوادهها شده است. این درحالی است که این اقلام در ابتدا در داروخانهها به شکل مناسبی توزیع نمیشد. حمید خیری در این خصوص نیز گفت: «در ابتدای شیوع کرونا خیلیها غافلگیر شدند بنابراین تولید ماسک و مواد ضدعفونیکننده محدود بود. به همین دلیل مردم به داروخانهها مراجعه میکردند اما موفق به تهیه آنها نمیشدند. اما در ادامه تولید آنها افزایش پیدا کرد و حالا خوشبختانه ماسک و الکل و ژلهای ضدعفونی با قیمتهای مصوب در داروخانهها به فروش میرسد. این درحالی است که انواع تقلبی آنها در خارج از محیط داروخانهها به فروش میرسد. اما داروخانهها در قبال چیزی که به فروش میرسانند مسوولیت دارند و باید پاسخگو باشند. به این ترتیب مردم با خرید از داروخانهها خیالشان بابت سلامت این قبیل وسایل راحت خواهد بود.»
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات