گفتگوی تجارتنیوز با یک کارشناس اقتصادی
چرا سیر مهاجرت ایرانیان صعودی شده است؟
مرتضی افقه، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز میگوید: تنگ نظریهایی که به خصوص بر جوانان کشور حاکم است باعث شده که بخش قابل توجهی از نیروهای نخبه و تاثیرگذار ما به کشورهای دیگر مهاجرت کنند.
به گزارش تجارتنیوز ، آمارهای منتشر شده از سوی رصدخانه مهاجرت ایران حکایت از سیر صعودی مهاجرت ایرانیان میدهد. بر این اساس سهم مهاجران ایرانی از کل جمعیت ایران از نرخ ۱/۴۵ درصد در سال ۱۹۹۰ میلادی به نرخ ۲/۲۹ درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده است.
مرتضی افقه، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در این مورد به تجارتنیوز میگوید: مهاجرت تصمیم بسیار دشواری است که افراد به دلیل تعلقات فرهنگی، عاطفی و تاریخی که به محل زندگی خود دارند به راحتی تصمیم به آن نمیگیرند.
این مسئله حتی در مهاجرت داخلی نیز دیده میشود اما در مهاجرت خارجی بسیار شدیدتر است. اما باید دید فرد در محل زندگی خود چقدر و به چه دلایلی دچار مشکل شده است که تصمیم به مهاجرت میگیرد. به ویژه اگر مهاجرت از نوع پناهندگی باشد.
افقه در ادامه میگوید: به طور کل بخش قابل توجهی از مهاجرتها ریشه در مسائل معیشتی و اقتصادی است اما در کشور ما دلایل غیراقتصادی از جمله تنگنظریهای سیاسی و فرهنگی سبب شده است که افراد مهاجرت کنند.
او با اشاره به اینکه بخشی از مهاجرتها به این دلیل است که افراد در کشور خودشان آسایش و رفاه مورد نظر خود را ندارند، میگوید: افرادی هم ممکن است به دلیل شدت علاقه به کشور خود اگر احساس کنند که ماندنشان میتواند به هموطنانش کمک کند باز هم مهاجرت نمیکنند. اما اگر به این نتیجه برسند که نه خودشان رفاه دارند و نه وجودشان به رفاه و آسایش دیگران کمکی میکند به جوامع دیگر مهاجرت میکنند.
افقه در پایان میگوید: تنگ نظریهایی که به خصوص نسبت به جوانان کشور حاکم است باعث شده که بخش قابل توجهی از نیروهای نخبه و تاثیرگذار ما به کشورهای دیگر مهاجرت کنند. این موضوع نهایت کج سلیقه بودن سیاستگذاران داخلی در استفاده از پتانسیل نیروی انسانی است.
پیش از این بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران درباره علت سیر صعودی مهاجرت ایرانیان به تجارتنیوز گفته بود: بر اساس پیمایشهای صورت گرفته، دلیل و نیروی محرکه اصلی مهاجرتهای ایرانیان به خارج از کشور مسائل اقتصادی است .
نظرات