فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۶۰۷۴۶۷

ورود پشه آئدس به کشور

ورود پشه آئدس به کشور

خبرها حکایت از ورود پشه آئدس به کشور دارد؛ این پشه می‌تواند عامل ابتلا به بیماری‌های زیکا، تب دانگی و چیکن گونیا باشد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، «پشه‌ آئدس»، وارد کشور شده است. چند روز پیش بود که سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان خبر از شناسایی ۱۵محله آلوده به پشه آئدس در بندرعباس داد و در عین حال تاکید کرد که تمام محلات سم‌پاشی و مه‌پاشی شده است. با اینکه هنوز موارد ابتلا به بیماری‌های منتقله از این پشه گزارش نشده، اما با توجه به وجود آلودگی این پشه در کشورهای همسایه، حالا اداره مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت خبر از تشدید اجرای پروتکل‌های بهداشتی در مرزهای کشور داده است.

پشه آئدس چیست؟

این پشه معمولا روی مچ‌پا و آرنج را نیش می‌زند و می‌تواند عامل انتقال ویروس عفونی باشد؛ ویروسی که در نهایت می‌تواند فرد را مبتلا به تب دانگی، زیکا و بیماری دیگری به نام چیکن‌گونیا کند.
به گفته متخصصان عفونی، افراد در صورت ابتلا به تب‌دانگی، دچار عوارضی مثل درد شکم، حالت تهوع، تب بالا و فشار خون بالا می‌شوند. این پشه در آب‌های راکد تخمگذاری می‌کند و می‌تواند در کوچک‌ترین آب‌های سطحی مانند آب ‌گلدان، پشت کولرها و چاله‌ها، تخم‌ریزی داشته باشد. همچنین اعلام می‌شود که لاستیک‌ها، مکان مناسبی برای تولید مثل این پشه‌ها هستند؛ بنابراین یکی از راه‌های ورود آنها به کشورهای دیگر از طریق بار لاستیک است. به ویژه لاستیک‌هایی که پوشیده و رول پیچ نشده‌اند.

این پشه به ببر آسیایی هم معروف است و بیشتر در مناطق استوایی جهان به ویژه آسیای جنوب شرقی دیده می‌شود. به تازگی شیوع بالای این پشه در برخی کشورها گزارش شده که با توجه به انتقال آن از طریق جابجایی کالا در سفرهای تجاری و همچنین سفرهای تفریحی،به عنوان خطر جدی برای سلامت جامعه شناخته می‌شود. استان هرمزگان از جمله مناطقی است که مراودات بسیاری با کشورهای همسایه دارد و شاهد ورود و خروج بالای مهاجران قانونی و غیرقانونی است که این موضوع هرمزگان را در معرض خطر بالای ورود این پشه و احتمال استقرار آن قرار داده است.

کشورهای همسایه؛ کانون‌های ورود پشه موذی به ایران

عبدالرضا میراولیایی، کارشناس اداره بیماری‌های قابل انتقال وزارت بهداشت است و توضیح بیشتری درباره خطرات این پشه می‌دهد. او می‌گوید: «این پشه، از طریق مرزهای کشورهای همسایه مثل پاکستان و کشورهای جنوب خلیج فارس مثل عربستان و یمن وارد کشور می‌شود. در حال حاضر با توجه به آلودگی موجود در این کشورها، پیش‌بینی می‌شود موارد بیشتری از این پشه‌ در کشور دیده شود، به همین دلیل برای جلوگیری از ورود آلودگی، سیستم‌های مراقبتی در مناطق مرزی در نظر گرفته شده‌اند.»
بر اساس اعلام او، در مناطق حساس کشور یعنی مناطق مرزی، باید سیستم‌های مراقبتی جدی‌تری در نظر گرفته شود تا مانع از ورود بیشتر این پشه به کشور شد: « با توجه به اینکه این پشه تمایل زیادی به تخمگذاری در لاستیک‌ها به ویژه لاستیک‌های بدون پوشش و رول پیچ نشده دارد، کارشناسان و ماموران گمرک، در فرودگاه‌های داخلی و بین‌المللی و همچنین پایانه‌های مرزی، باید مراقبت شدیدتری اعمال کنند.»

استقرار تله‌های مراقبتی در مرزها

میراولیایی، درباره‌ راه‌های کنترلی برای جلوگیری از شیوع این آلودگی در کشور هم توضیح‌هایی می‌دهد. به گفته او، نمی‌توان ورود هیچ پشه‌ای در کشور را کنترل کرد، اما با توجه به قوانین موجود بین کشورها به نام «قوانین بهداشت بین‌المللی» که سال ۲۰۰۵ تصویب شد، باید تا فاصله ۴۰۰متری از نقطه صفر مرزی کنترل کامل صورت بگیرد تا هیچ پشه‌ای نتواند وارد کشور شود.
او ادامه می‌دهد: « بر اساس قوانین بهداشت بین‌المللی، کشورها موظفند مخاطره بهداشتی را متوجه کشورهای اطراف نکنند؛ بنابراین تله‌های مراقبتی در مرزها در نظر گرفته شده است. همچنین به این نیروها آموزش داده شده که بیماران با چه نشانه‌هایی ممکن است به این پشه آلوده شده باشند و چه کارهایی باید در این خصوص انجام شود.»
این کارشناس در وزارت بهداشت، با اعلام اینکه، ساختار لازم در آزمایشگاه‌های موسسه انستیتو پاستور برای تشخیص بیماری‌های مرتبط با این پشه در نظر گرفته شده و نظام مراقبت هم فعال است، می‌گوید: «در سال ۹۸ در بندرلنگه از طریق همین سیستم مراقبتی، چند مورد ورود این پشه به کشور، ثبت شد و بلافاصله اقدامات کنترلی در مرزها اجرا شد؛ هر چند که کنترل کامل ورود این پشه‌ها در مناطق مرزی، امکان‌پذیر نیست.»

او یکی از مشکلات ورود این پشه را تخمگذاری آن و ماندگاری تخم‌ها در محیط خشک می‌داند: « مشکل اینجاست که با توجه به ترددهای انجام شده در مرزها، احتمال ورود این پشه وجود دارد؛ همچنین وقتی این پشه وارد کشور می‌شود، تخمگذاری آن هم زیاد است و تخم آن با توجه به سازگاری با خشکی، می‌تواند تا ۴۰۰ روز دوام بیاورد و از بین نرود. در نهایت هم با اولین بارندگی با رطوبتی که به آن می‌رسد، تخم باز می‌شود، همه اینها در شرایطی است که هیچ سمی نمی‌تواند تخم این پشه را از بین ببرد.»

او با اشاره به ورود این پشه به کشور و مشاهده آن در بندرعباس، می‌گوید که با استفاده از پروتکل‌های نابودسازی پشه‌ها و با استفاده از سموم مختلف، آلودگی از بین رفته و خطری شهرهای اطراف بندرعباس را تهدید نمی‌کند: « دانگ، چیکن گونیا و زیکا از جمله بیماری‌های ویروسی‌اند که از طریق این پشه منتقل می‌شوند، اما با وجود ورود این پشه به کشور، هنوز گزارشی از ابتلا به این بیماری‌ها منتشر نشده است.»

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.