فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۶۷۵۹۱۴

نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت:

ایران از آمریکا ضمانت قابل راستی‌آزمایی می‌خواهد

ایران از آمریکا ضمانت قابل راستی‌آزمایی می‌خواهد

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ سخنرانی کرد. بخشی از صحبت‌های تخت‌روانچی در متن خبر آمده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام اظهار کرد: ایران به دیپلماسی چندجانبه متعهد است که نتیجه آن باید تضمین‌کننده لغو موثر و قابل راستی‌آزمایی همه تحریم‌های غیرقانونی باشد.

ایسنا گزارش داد، مجید تخت‌روانچی افزود: ایران به دیپلماسی چندجانبه متعهد است که نتیجه آن، باید تضمین لغو موثر و قابل راستی‌آزمایی همه تحریم‌های غیرقانونی باشد.

ایران ضمانت‌های قابل راستی‌آزمایی و عینی از آمریکا درخواست کرده، اینکه، برجام دوباره از بین نخواهد رفت، آمریکا دوباره تعهدات خود را نقض نخواهد کرد، تحریم‌ها به بهانه‌ها یا عناوین دیگر - همانطور که در دولت قبلی آمریکا اتفاق افتاد - اعمال نخواهد شد و اینکه، سازوکارهای برجام مورد سوء استفاده قرار نخواهد گرفت.

در واقع، اینها حداقل مقتضیات برای اطمینان نسبی از ثبات در برجام بشمار می‌روند. ما در جریان مذاکرات وین حداکثر انعطاف را به خرج دادیم و حسن نیت خود را برای دستیابی به توافقی قابل قبول برای همگان نشان دادیم و حتی راه‌حل‌های نوآورانه‌ای را برای مسائل باقی‌مانده به امید شکستن بن‌بست ارائه کردیم. با این حال، رویکرد غیرواقعی و متصلب آمریکا به بن‌بست فعلی منجر شده است.

تخت روانچی در سخنرانی خود اشاره کرد: تعهدات طرفین طبق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به دقت بیان و توضیح داده شده و صریح و بدون ابهام است. در حالی که تعهدات هسته‌ای ایران با لغو موثر همه تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی ایران مرتبط است،

واقعیت این است که تحریم‌ها همچنان پابرجا هستند و ایران از منافع اقتصادی آن‌‌طور که در توافق وعده داده شده بود، بهره نمی‌برد.

رویکرد ایران در مقابل اجرایی نشدن تعهدات برجام

ما به تدابیر جبرانی خود ادامه می دهیم، زیرا عدم اجرای تعهدات طرف‌های دیگر همچنان ادامه دارد، تحریم ها به قوت خود باقی است، سیاست فشار حداکثری همچنان تداوم داشته و رنج مردم ما هم ادامه دارد.

با این وجود، به محض اینکه سایر طرف‌ها تمام تعهدات خود را به‌‌طور کامل، موثر و قابل راستی‌آزمایی انجام دهند، ایران بلافاصله به تمام تعهدات خود برمی‌گردد. با این حال، درد و رنج مردم ما در نتیجه کوتاهی سایر طرف‌ها در اجرای تعهدات خود تقریبا به‌طور کامل غیرقابل برگشت است.

بیماران ما، به‌ویژه آنهایی که بیماری‌های نادر دارند، از تحریم‌های غیرانسانی که شامل دارو و تجهیزات پزشکی نیز می‌شود، رنج می‌برند. چگونه می‌توان جان‌های ازدست‌رفته یا درد و رنج بیماران بی‌گناه را برگرداند؟ این بی‌عدالتی نمی‌تواند از حافظه مردم ایران پاک شود.

تشریح فعالیت‌های هسته‌ای در ایران

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: در رابطه با همکاری ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همچنین فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ما، مایلم تاکید کنم که تمام فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ما کاملا با حقوق و تعهدات ما با معاهده منع اشاعه ( NPT ) و موافقتنامه پادمان آژانس مطابقت دارد.

جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از اعضای مسئول معاهده منع اشاعه به اصل همکاری با آژانس متعهد است و تمامی تعهدات خود را بر اساس معاهده مذکور و موافقتنامه جامع پادمان انجام داده است، زیرا آژانس بدون هیچ مانعی به فعالیت‌های خود در ایران ادامه می‌دهد.

برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ما تحت قوی‌ترین و سرزده‌ترین راستی‌آزمایی، نظارت و شفافیت هسته‌ای بوده است که تاکنون در طول تاریخ منع اشاعه در یک کشور انجام شده است.

ایران همچنین در ۲۰ مارس ۲۰۲۲، مطابق با بیانیه مشترک توافق شده در ۵ مارس ۲۰۲۲ و در چارچوب جدول زمانی تعیین شده، اطلاعات لازم را در مورد مکان‌های ادعایی به آژانس ارائه کرد.

با وجود همکاری بی‌سابقه، قوی و فعالانه با آژانس، واکنش آژانس نه مناسب و نه سازنده بود. ایران از آخرین گزارش آژانس در مورد این موضوع شگفت‌زده شد، زیرا ما برای توضیح و شفاف‌سازی سوالات باقی‌مانده تلاش زیادی کرده‌ایم.

ما به تمام سوالات آژانس به شیوه‌ای کامل، سازنده و همکاری پاسخ داده‌ایم. ما معتقدیم که ادعاهای اخیر آژانس صرفا بر اساس اطلاعات نادرست و ساختگی ارائه شده توسط رژیم اسرائیل است که تمام توان خود را برای از بین بردن برجام انجام داده است.

علیرغم همکاری سازنده ایران با آژانس، ایالات متحده و سه کشور اروپایی برای تصویب قطعنامه در نشست اخیر شورای حکام آژانس اعمال فشار کردند. تنها انگیزه آنها این بود که موضع مذاکراتی خود را در گفتگوهای جاری تقویت کنند.

ما معتقدیم که قطعنامه آژانس سیاسی است و اثرات منفی بر مذاکرات جاری خواهد داشت که عواقب آن بر عهده بانیان قطعنامه خواهد بود. این بازی بچگانه باید پایان یابد.

در نتیجه، مطابق با مصوبه مجلس (شورای اسلامی) تصمیم گرفتیم برخی از اقداماتی را که تحت پوشش موافقتنامه پادمانی قرار ندارند متوقف کنیم.

با این حال، ایران مایل است مادامی که موضوعات در چارچوب فنی و غیرسیاسی پیگیری شود، به تعامل با آژانس برای رسیدگی به نگرانی‌ها و رفع سوء‌تفاهم‌ها ادامه دهد. آژانس باید در کار خود به اصول استقلال، بی‌طرفی و حرفه‌ای گری احترام بگذارد.

توافق دور از دسترس است؟

به گفته مجید تخت‌روانچی طی رایزنی‌های فشرده‌ ایران با هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا، آقای جوزف بورل، در هفته گذشته در تهران، ایران یک بار دیگر بر تمایل خود به ارائه راه‌حل‌های ابتکاری در مورد موضوعات باقیمانده و با امید به شکستن بن‌بست تاکید کرد.

ما توافق کردیم که از طریق اتحادیه اروپا مذاکرات غیرمستقیم را با آمریکا داشته باشیم تا بر آخرین موانع در مذاکرات غلبه کنیم. ما در مذاکرات دوحه که جدی و مثبت بود با جدیت عمل کردیم. مانند گذشته، برای مرحله بعدی مذاکرات با هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا در تماس خواهیم بود.

هیات مذاکراتی ما آماده است که دوباره به‌طور سازنده وارد گفتگو شده تا به توافق برسیم. توپ در زمین آمریکاست و اگر آمریکا واقع‌بینانه عمل کند و قصد جدی خود را برای اجرای تعهداتش نشان دهد، توافق دور از دسترس نیست.

تخت‌روانچی افزود: بر اساس بند‌های مشخصی از گزارش دبیر کل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و ملاحظات و نظرات ما در نامه مورخ ۲۷ ژوئن ۲۰۲۲ اینجانب به دبیر کل، دبیرخانه به سفرهای غیرمجاز و بازدیدهای راستی‌آزمایی و همچنین اقداماتی «برای بررسی» ادعاهای مربوط به اجرای پیوست B قطعنامه ادامه داده است، این در حالی است که در یادداشت رئیس شورای امنیت به دبیر کل ملل متحد به شماره S/2016/44 وظایف دبیرخانه در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ که محدود به «پشتیبانی اداری» از شورای امنیت است، تشریح شده است.

در نتیجه، این گونه فعالیت‌های فراقانونی دبیرخانه غیر‌قابل‌قبول است و باید از آنها اجتناب شود. بر این اساس، هرگونه یافته یا ارزیابی احتمالی که توسط دبیرخانه انجام شود، باطل و فاقد اثر تلقی می‌شود. در این خصوص، هرگونه ادعای نسبت داده شده به جمهوری اسلامی ایران رد می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.