دومین روز مجمع عمومی سازمان ملل/ در دیدار وزرای خارجه آمریکا و انگلیس چه گذشت؟
نشست سازمان ملل از روز گذشته ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در نیویورک در حالی کار خود را شروع کرد که دنیا و بهخصوص کشورهای شرکتکننده در این نشست با چالشهای مهمی روبهرو هستند.
به گزارش تجارتنیوز ، نشست کنونی سازمان ملل اولین نشست حضوری پس از همهگیری ویروس کرونا در دنیاست.
به نقل از ایسنا، وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای از دیدار آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور با جیمز کلورلی، همتای انگلیسیاش در نیویورک خبر داد و نوشت: وزیر امور خارجه بلینکن بر اهمیت تداوم همکاری نزدیک آمریکا-انگلیس جهت پاسخگو کردن روسیه به خاطر جنگ بیرحمانهاش در اوکراین تاکید کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است که وزیر امور خارجه و کلورلی همچنین درباره طیف کاملتری از موضوعات مربوط به منافع و نگرانیهای مشترک، از جمله چالشهای ناشی از جمهوری خلق چین، همکاری در زمینه بهداشت و سلامت جمعی و وضعیت فعلی تلاشها در راستای بازگشت به برجام [توافق هستهای] و مقابله با آن چه رفتارهای مخرب ایران خوانده شده، گفتوگو کردند.
در ادامه این بیانیه آمده است: وزرای امور خارجه دو کشور درباره اهمیت دست یافتن به راهکاری با اتحادیه اروپا، از طریق مذاکره، در زمینه اجرایی کردن پروتکل ایرلند شمالی گفتوگو کردند.
«تحریمها» محور اصلی گفتمان رئیسی
به نقل از ایرنا، دیدار رئیسجمهوری ایران با رهبران سوئیس، پاکستان، عراق ، سخنرانی در جمع رهبران ادیان الهی و دیدار وزیر امورخارجه با همتای قطری و لبنانی، دیدار علی باقری با انریکو مورا مهمترین رویدادهای تیم دیپلماسی همراه ابراهیم رئیسی از جمله رویدادهای مهم دومین روز مجمع عمومی سازمان ملل بوده است.
ابراهیم رئیسی عصر روز سهشنبه به وقت محلی، در ادامه برنامههای دومین روز از سفر به نیویورک، با رهبران ادیان الهی دیدار و طی سخنانی نقطه اشتراک همه پیروان ادیان الهی را خداپرستی دانست.
رئیسجمهوری ایران بروز درگیری میان ادیان الهی را باعث فرسایش ادیان و موجب رواج الحاد و بیخدایی در جوامع دانست و خاطرنشان کرد: به جای درگیری، برخورد و حذف، پیشنهاد گفتگوی اندیشهای میان ادیان را مطرح کرده و تثبیت کنیم تا نظرات پیروان ادیان مختلف به یکدیگر نزدیکتر شود.
جزئیات دیدارهای رئیسی با سران کشورها
سوئیس
ابراهیم رئیسی رئیسجمهور اسلامی ایران بامداد چهارشنبه (به وقت تهران ) در دیدار گای پارملین همتای سوئیسی خود با اشاره به اینکه دولت کنونی آمریکا مدعی مخالفت با تصمیمهای دولت قبل و بازگشت به توافق است، گفت: ما تاکنون گامهای عملی و جدی که نشانه جبران رفتارهای گذشته و رفع تحریمهای ظالمانه باشد، مشاهده نکردهایم.
رئیس اتحادیه اروپا
ابراهیم رئیسی در دیدار شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا با برشمردن راهحلها و پیشنهادهای ایران برای حل موضوع هستهای و همچنین مسائل مربوط به فلسطین، افغانستان، یمن و اوکراین، خاطرنشان کرد: تلاشها برای عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با برخی کشورها نمیتواند برای این رژیم امنیتآفرین باشد.
رئیسجمهور اعمال تحریم علیه کشورها را از جمله اقدامات ضدانسانی و ناقض حقوق بشر برشمرد و افزود: تحریم ایران نقض ناروای حقوق ۸۰میلیون ایرانی و از مصادیق جدی نقض حقوق بشر است.
بولیوی
رئیسجمهوری ایران در دیدار با لوئیس آرسه رئیسجمهوری بولیوی روابط دو کشور را دوستانه و رو به گسترش خواند و گفت: روابط دو کشور روابط سیاسی معمولی نیست و باید روزبهروز توسعه یابد.
ابراهیم رئیسی با تأکید بر اینکه وزیر امور خارجه ایران موظف است کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور را فعال کند، گفت: نتیجه این همکاریها باید برای هر دو کشور محسوس و عملیاتی باشد.
پاکستان
ابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه تهران برای گسترش همکاریها و ارتقای سطح روابط با اسلام آباد اراده جدی دارد، گفت: ایران محدودیتی برای توسعه همکاریها با پاکستان در زمینههای تجاری، اقتصادی، انرژی و حملونقل ندارد.
نخست وزیر پاکستان نیز در این باره گفت: ما علاقمند به گسترش هر چه بیشتر روابط بهویژه در عرصههای اقتصادی و تجاری با کشور دوست و برادر خود ایران هستیم.
عراق
ابراهیم رئیسی با اشاره به سخنان نخستوزیر عراق درباره لزوم تسریع در تکمیل پروژه مسیر ریلی بصره به شلمچه اظهار کرد: رفع گره کوچک این پروژه و تکمیل سریعتر آن نتایج و دستاوردهای عظیمی در گسترش تعاملات و همکاریهای دوجانبه و نیز تسهیل تردد زائران به اماکن مقدسه دو کشور خواهد داشت.
رئیسجمهور در ادامه ابراز امیدواری کرد که روند سیاسی انتخابات پارلمانی عراق هر چه سریعتر با گفتگو و تفاهم طرفهای عراقی به نتیجه برسد و دولتی قوی و مقتدر تشکیل شود.
رئیسی در ادامه با قدردانی از حسن نیت و تلاشهای دولت عراق و شخص نخست وزیر این کشور برای بهبود روابط کشورهای منطقه با یکدیگر و از جمله ایران و عربستان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از اصلاح روابط با عربستان استقبال میکند، اما اصرار داریم که این روند بر اساس توافقات و تفاهمات انجام شده در گفتوگوهای مسئولان دو کشور در عراق پیش برود.
جزئیات دیدار وزیر خارجه ایران
قطر
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران عصر سهشنبه در دیدار با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی همتای قطری خود با تأکید بر اولویت همسایگان برای سیاست خارجی ایران، گسترش روابط تهران و دوحه را نشانی بر تعمیق دوستی میان دو کشور اعلام کرد.
وزیر امور خارجه قطر نیز آمادگی دولت متبوع خود برای مساعی جمیله (یکی از روشهای حل اختلافات بینالمللی که به موجب آن طرف سومی با رضایت دولتهای دارای اختلاف بهصورت وساطت دوستانه تلاش میکند مذاکره بین دولتهای مربوط را ممکن سازد؛ بدون اینکه لزوما پیشنهادهای اساسی برای حل اختلاف به آنها ارائه دهد) و گسترش همکاریهای دوجانبه را مورد تأکید قرار داد.
لبنان
حسین امیرعبداللهیان و عبدالله بوحبیب در این دیدار آخرین وضعیت روابط دوجانبه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان آمادگی تهران برای توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری، فرهنگی و گردشگری بین دو کشور را اعلام کرد.
جزئیات دیدار مذاکره کننده ارشد ایران
علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران و معاون سیاسی وزیر خارجه روز سهشنبه به وقت محلی در نیویورک با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و دو طرف به بررسی روند مذاکرات رفع تحریمها پرداختند.
مجمع عمومی سازمان ملل شروع به کار کرد
به نقل از ایسنا، رهبران جهان از امروز سهشنبه در مقر سازمان ملل متحد واقع در شهر نیویورک گردهم خواهند آمد تا با شرکت در هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی این سازمان دیدگاههای خود را در خصوص مسائل و چالشهای جهانی با هم در میان بگذارند.
به نقل از یورونیوز، این نشست در حالی برگزاری میشود که حمله روسیه به اوکراین و نیز بحران انرژی و غذا که در پی این تحول نظامی در اروپا و جهان تشدید شده بر نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل متحد سایه انداخته است.
برنامه هستهای ایران و چالش نگرانکننده گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی که به گفته کارشناسان، حیات در کره زمین را در معرض خطر جدی قرار داده از دیگر بحرانهایی است که همزمان با برپایی این نشست در زمره دغدغههای بزرگ جهانی قرار گرفته است.
این نشست از سوی دیگر همزمان با انباشت بیسابقه بحرانهای سیاسی، اجتماعی و بهداشتی در جهان و عمیقتر شدن شکافهای ژئوپولتیک پس از دوران جنگ سرد در پی پاگرفتن بزرگترین مناقشه نظامی در اروپا پس از جنگ دوم جهانی برگزار میشود.
برنامه نشست سازمان ملل چیست؟
رهبران و نمایندگان ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد از روز سهشنبه به نوبت در سخنانی دغدغههای خود را نسبت به چالشها و بحرانهای دامنگیر جهان با دیگر شرکتکنندگان در میان میگذارند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد چند روز قبل از برپایی این گردهمآیی سالانه تاکید کرده بود: «جهان ما از جنگ آسیب دیده، دستخوش تبعات ناشی از تغییرات اقلیمی، متاثر از کینه و نفرت و شرمسار از فقر و نابرابری است.»
وی ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود و فراخوان برای حرکت جمعی در مسیر یافتن راهحل بحرانهای کنونی یادآور شد که تقسیمبندیهای ژئواستراتژیک واکنش جهانی به چالشهای فاجعهبار فعلی در جهان را فلج کرده است.
گوترش ضمن ابراز ناامیدی نسبت به احتمال حصول یک توافق صلح تاکید کرد که شکافها و تقسیمبندیهای ژئواستراتژیک «هرگز پس از جنگ سرد تا این اندازه قابل توجه و چشمگیر نبوده است.»
اولین نشست حضوری سازمان ملل پس از همهگیری کرونا
بخش عمدهای از سخنرانیهای رهبران جهان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد طی سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دلیل همهگیری بیماری کرونا بهصورت ویدئویی و غیرحضوری انجام شده بود.
این در حالی است که در نشست امسال مجمع عمومی سخنرانیها به روال معمول و طبق قوانین بهصورت حضوری انجام میشود.
در واقع رهبران جهان به استثنای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین برای برخورداری از حق سخنرانی در نشست مجمع عمومی باید از روز سهشنبه در این نشست حضور داشته باشند.
رهبر اوکراین در واقع بهموجب رایگیری ویژه مجمع عمومی که روز جمعه صورت گرفت، اجازه یافت پیامی از پیش ضبط شده را برای نشست امسال ارسال کند.
اوکراین ستاره نشست سازمان ملل
این موضوع نارضایتی و انتقاد شدید روسیه را به همراه داشت. بهنحوی که تصمیم اتخاذ شده را بهعنوان «سیاسی شدن یک مسئله مقرراتی» محکوم کرد.
ریچارد گوان، تحلیلگر گروه بینالمللی بحران معتقد است: اگر او (ولودیمیر زلنسکی) بهصورت حضوری در نشست شرکت میکرد به «ستاره» مجمع عمومی تبدیل میشد.
وی در این خصوص تاکید کرد: سخنرانی رئیسجمهوری اوکراین حتی بهصورت ویدئویی هزار برابر بیشتر از سخنرانی دیگر رهبران توجه حاضران را به خود جلب خواهد کرد.
تحلیلگر گروه بینالمللی بحران در ادامه به خبرگزاری فرانسه گفت: بسیاری از سیاستمداران غیرغربی از غرب به خاطر تمرکز بر اوکراین ناراحت و دلزده هستند.
لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد نیز میگوید: کشورها از این نگرانند که وقتی ما بر اوکراین تمرکز داریم به سایر بحرانها در سراسر جهان توجه کافی نمیکنیم، اما اینطور نیست.
وی خاطرنشان کرد: جهان به چرخش خود ادامه میدهد. سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در این راستا با اشاره به بحران غذایی که در کانون چندین رویداد قرار گرفته تصریح کرد: «ما نمیتوانیم آنچه را که در بقیه جهان اتفاق میافتد نادیده بگیریم.»
چالشهای مهم مجمع عمومی سازمان ملل
گروه بینالمللی بحران با تهیه گزارشی به مناسبت نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل متحد که به نوعی سال نوی کاری این نهاد بینالمللی محسوب میشود به برخی چالشهای مهم پیش رو برای این سازمان اشاره کرده است.
این گزارش در میان چالشهای پیش رو، چهار ماموریت مهم و کلی سازمان ملل متحد طی سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ را در زمینه تقویت صلحبانی، مبارزه با فساد، تقویت کمکهای بشردوستانه و امنیت آبوهوایی برجسته کرده است.
عمده چالشهایی که سازمان ملل متحد طی دوره یاد شده با آنها دست به گریبان خواهد بود از دید تحلیلگران گروه بینالمللی بحران به مواردی چون «تقویت ماموریت حافظ صلح در مالی» ، «همکاری با طالبان برای بازسازی و بازیابی افغانستان»، «تحکیم آتشبس در یمن»، «بازگرداندن اعتماد به ماموریت حفظ صلح سازمان ملل در جمهوری دموکراتیک کنگو»، «مبارزه با فساد در هندوراس»، «تداوم جریان کمک به شمال غرب سوریه»، «کمک به غیرنظامیان در مناطق تحت اشغال روسیه در اوکراین»، «تهیه پیشنویسی برای برنامه زمانی صلح» و «پیشبرد برنامه تامین امنیت آبوهوایی در شورای امنیت» اختصاص خواهد داشت.
تشییع ملکه مانع حضور برخی از رهبران در سازمان ملل
تشییع جنازه ملکه الیزابت دوم که قرار است یک روز پیش از گشایش مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شود سبب شده تا شمار کمتری از رهبران به نسبت سالهای گذشته در روز نخست این گردهمایی حضور داشته باشند.
در این راستا همچنین باید به نخستین سخنرانی لیز تراس، نخستوزیر جدید بریتانیا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و جابهجایی سخنرانی جو بایدن اشاره کرد.
رئیسجمهوری ایالات متحده که طبق روال همیشگی باید در روز نخست بهعنوان دومین سخنران پس از رئیسجمهوری برزیل نطق خود را ایراد کند بهدلیل شرکت در مراسم تشییع جنازه ملکه بریتانیا با یک روز تاخیر در روز چهارشنبه سخنرانی خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان و امانوئل ماکرون، روسای جمهوری ترکیه و فرانسه همانند همتای برزیلی خود در روز سهشنبه سخنرانی خواهند کرد.
اگرچه امسال شمار به نسبت بیشتری از رهبران کشورهای عضو سازمان ملل به استثنای دو غایب بزرگ یعنی ولادیمیر پوتین و شی جینپینگ، رهبران روسیه و چین در نشست مجمع حضور دارند، اما محدودیتها و مقررات بهداشتی همچون کاهش اعضای هیئتهای شرکتکننده و اجباری بودن استفاده از ماسک همچنان جدی گرفته شده است.
هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از ۲۰ تا ۲۶ سپتامبر ( ۲۹ شهریور تا ۴ مهر) بهمدت یک هفته در مقر این نهاد بینالمللی واقع در شهر نیویورک ایالات متحده برگزار خواهد شد.
نظرات