گروسی و اسلامی درباره مسائل پادمانی باقیمانده گفتوگو کردند
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی برای شرکت در شصتوششمین اجلاس سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به وین سفر و روز گذشته در این اجلاس سخنرانی کرد.
به گزارش تجارتنیوز ، رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار داشت.
به نقل از مهر، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دیدار و گفتوگوی خود با مدیر سازمان انرژی اتمی ایران خبر داد.
گروسی با اعلام این خبر در حساب توییتری خود، افزود: در جریان دیدار با محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص شفافسازی مسائل پادمانی باقیمانده گفتوگو شد.
افتتاحیه کنفرانس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با سخنرانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز شد.
گروسی خواستار همکاری ایران برای حل مسائل پادمانی شد
به نقل از فارس، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی افتتاحیه شصتوششمین کنفرانس عمومی این نهاد بینالمللی خواستار همکاری ایران برای حل «موضوعات پادمانی» برنامه هستهای این کشور شد.
بنابر گزارشی که صفحه اینترنتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره سخنرانی افتتاحیه مدیرکل این نهاد در سخنرانی افتتاحیه شصتوششمین کنفرانس عمومی آژانس منتشر کرد، او یک بار دیگر درباره برنامه هستهای ایران و موضوعات پادمانی موضعگیری کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخشی از سخنرانی خود گفت: «همانطور که در شصتوپنجمین نشست کنفرانس عمومی اعلام کردم، راستیآزمایی و نظارت آژانس بر تعهدات مرتبط هستهای ایران ذیل برجام بهطور جدی تحتتاثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای این تعهدات از جمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است».
گروسی گفت: «در صورت از سرگیری کامل اجرای تعهدات مرتبط هستهای ایران در چارچوب برجام، آژانس باید شکاف موجود در دانش خود را در مورد آنچه در زمانی که تجهیزات نظارتی و بازرسی ما مرتبط با برجام فعال نبود، رفع کند. چالشهای قابل توجهی برای تایید انطباق با وضعیت میزان اعلام شده ایران درباره سانتریفیوژها و آب سنگین قبل از ۲۱ فوریه ۲۰۲۱ وجود خواهد داشت».
مسائل پادمانی ایران هنوز حل نشده است
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شد: «درباره توافق پادمانی انپیتی با جمهوری اسلامی ایران، آژانس تلاشهایی برای تعامل با ایران بهمنظور حل موضوعات باقیمانده مرتبط با وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سه مکان اعلام نشده در ایران انجام داده است. از ماه ژوئن، ایران تعاملی با آژانس نداشته است. در نتیجه، این موضوعات حل نشدهاند و آژانس در موقعیتی نیست که در این باره ضمانت دهد که برنامه هستهای ایران منحصرا برای مصارف صلحآمیز است».
رافائل گروسی افزود: «آژانس همچنان آماده است بار دیگر با ایران وارد تعامل شود تا بدون هرگونه تاخیر این موضوعات حل شوند. ما باید راهحلهای مشترک برای مشکلات پیدا کنیم. مشکلاتی که اگر ما به روشی مبتنی بر همکاری آنها را حل نکنیم، قرار نیست کنار گذاشته شوند».
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در این نشست سخنان و مواضع خود را بیان کرد.
سخنرانی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
به نقل از ایسنا، رئیس سازمان انرژی اتمی بر لزوم خاتمه دادن به ادعاهای واهی علیه برنامهها و فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران و نظارت و راستیآزمایی بیطرفانه و مستقل آژانس تاکید کرد.
محمد اسلامی در شصتوششمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: برنامههای توسعهای جمهوری اسلامی ایران در راستای پیشرفت و گسترش عدالت با هدف دستیابی به توسعه پایدار است. سند جامع راهبردی توسعه صنعت هستهای برای افق ۲۰ ساله در سطح ملی به تصویب رسیده و در دستور کار سازمان انرژی اتمی ایران قرار گرفته است.
اسلامی بیان کرد: بر اساس این سند؛ سهم برق هستهای در سبد انرژی کشور به حداقل ۲۰درصد از کل برق کشور افزایش مییابد و در این راستا احداث ۱۰هزار مگاوات برق هستهای جدید برای سالهای آتی پیشبینی شده است.
وی گفت: در این سند همچنین توسعه تولید و کاربرد رادیوایزوتوپها، کاربرد گسترده پرتو در زمینههای سلامت، کشاورزی، محیط زیست و صنعت پیشبینی شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: در این رابطه جمهوری اسلامی ایران از ابتکار پرتوهای امید که موضوع اصلی مجمع سال ۲۰۲۲ است، استقبال میکند.
مسئولیت جهانی آژانس انرژی اتمی
محمد اسلامی تاکید کرد: آژانس مسئولیت ویژهای در زمینه تحقق هدف جهانی برای به صفر رساندن تولید گاز کربن تا ۲۰۵۰ برعهده دارد. خوشبختانه مدیر کل آژانس اهمیت این موضوع را در مجامع بینالمللی مختلفی از جمله در بیستوششمین کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی که در گلاسکو برگزار شد و همچنین طی دهمین نشست کنفرانس بازنگری NPT در نیویورک برجسته ساخته است.
اسلامی تصریح کرد: برجام نتیجه تلاشی جمعی است که در برگیرنده توازنی حساس، مرکب از مسوولیتها و اقدامات متقابل است که طی آن ایران محدودیت در فعالیتهای غنیسازی، کاهش سرعت و ظرفیت فعالیتهای هستهای و سیستم راستیآزمایی سختگیرانهای را برای مدت مشخص شدهای، میپذیرد و در ازای آن، طرف مقابل میبایست تحریمهای ظالمانه غیرقانونی و موانع مرتبط با ازسرگیری همکاریها و مراودات مالی، تجاری و اقتصادی ایران را حذف کرده و ادعاهای واهی علیه برنامهها و فعالیتهای صلحآمیز ایران را خاتمه دهد.
وی بیان کرد: آمریکا برخلاف خواست جامعه جهانی، مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده، از این توافق خارج شده و به سیاست منحوس فشار حداکثری متوسل شده که در اجرای آن شکست خورده و به بیاثر بودن این سیاست اعتراف کرده است.
معاون رئیسجمهور گفت: پس از گذشت ۲.۵ سال، آمریکا تحریمهای فزایندهای را علیه بخشهای مختلف اقتصاد ایران اعمال کرده و سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا نیز با بیعملی در مقابل آن مواجه بودهاند؛ لذا مجلس شورای اسلامی قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را تصویب کرد که در آن سازمان انرژی اتمی ایران ملزم به اجرای اقدامات مشخصی شده است.
ایران به توافق ۲۰۱۵ متعهد است
محمد اسلامی اظهار کرد: همانطور که در فرصتهای گوناگون بیان شده است؛ جمهوری اسلامی ایران همچنان به توافق ۲۰۱۵ متعهد است، اقدامات جبرانی ایران در پاسخ به نقض تعهدات طرفهای مقابل صورت گرفته است. چنانچه دیگر طرفهای این توافق با رفع همه موانع و برداشتن تحریمها به تعهدات خود بازگردند؛ تداوم اقدامات اجرایی ایران با کسب مجوز قانونی از مجلس شورای اسلامی تعیین خواهد شد.
اسلامی ادامه داد:جمهوری اسلامی ایران همواره حامی اجرای کامل و غیرتبعیضآمیز معاهده عدم اشاعه و موافقتنامههای جامع پادمان بوده است؛ ایران سابقهای مثالزدنی در همکاری با آژانس در این زمینه دارد.
وی خاطرنشان کرد: مایلم روشن سازم که هیچگونه فعالیت یا مواد هستهای اعلام شده در ایران وجود ندارد و تمامی اتهامات صرفا مبتنی بر اطلاعات ساختگی و نادرست رژیم غاصب اسرائیل است. جمهوری اسلامی ایران حقیقتا انتظار دارد که آژانس گزارشدهی، نظارت و راستیآزمایی خود را به صورت حرفهای، بیطرفانه و مستقلتر انجام دهد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: انتظار داریم که آژانس برای حفظ اعتبار و انسجام خود اجازه ندهد برخی از عناصر؛ اتهامات کهنهای را که در سال ۲۰۱۵ بسته شدهاند و دوباره تاکید میکنم اتهامات کهنهای را که در طول سالیان مطرح شده و در سال ۲۰۱۵ بسته شده است را به بهانههای مختلف بازخوانی و مطرح کنند.
اسلامی عنوان کرد: ما معتقدیم که آژانس باید از اتکا به اطلاعات بیاساس از طریق منابع غیرقابل اعتماد دوری کرده و از سیستم راستیآزمایی قوی تبعیت کند و تنها زمانی این جریان قابل بازگشت است که تحریمهای غیرقانونی وضع شده علیه ملت ایران به بهانههای واهی لغو شود و ما همواره آماده گفتوگو و تعامل بودهایم و خواهیم بود.
گفتنی است مهندس اسلامی در این سفر با رافائل گروسی مدیرکل آژانس و برخی همتایان از دیگر کشورها دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی شروع به کار کرد
به نقل از ایسنا، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در نزد سازمانهای بینالمللی در وین، با انتشار تصویری در صفحه توییترش نوشت: شصتوششمین جلسه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در شرف آغاز شدن است.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که به وین سفر کرده است، روز دوشنبه در شصتوششمین اجلاس سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی سخنرانی میکند. او قرار است در این سفر با مدیرکل آژانس درباره موضوعات دوجانبه و حل و فصل سوالات باقیمانده دیدار کند.
مذاکرات گروسی و اسلامی گره برجام را باز میکند؟
به نقل از ایسنا، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان روز دوشنبه در شصتوششمین اجلاس سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی سخنرانی میکند. او قرار است در این سفر با مدیرکل آژانس درباره موضوعات دوجانبه و حل و فصل سوالات باقیمانده دیدار کند.
دیدار رئیس سازمان انرژی اتمی در وین با مدیرکل آژانس در حالی انجام میشود که مدتی است مذاکرات وین از سوی آمریکاییها به خاطر انتخابات کنگره و نیز انتخابات پارلمانی رژیم اسرائیل تعلیق شده است. علاوه بر این تنش میان ایران و آژانس و ایران با آمریکا بر سر چگونگی حل و فصل سوالات آژانس از ایران بالا گرفته است.
ایران بر این نظر است، سوالات آژانس درباره چهار مکان مورد بحث، ماهیتا موضوع پادمانی نیست و در چارچوب موضوعات «گذشته» تعریف میشود اما آژانس و مقامات اروپایی و آمریکایی تاکید دارند که این سوالات پادمانی است و نباید ایران آنها را به برجام مرتبط کند یا توافق هستهای را در گرو خاتمه این سوالات قلمداد کند.
ایران معتقد است، درباره موضوع مکانهای ادعایی آژانس، کمال همکاری را داشته است، اطلاعات و پاسخ به سؤالات آژانس را ارسال کرده و جلسات گفتوگو برای رفع ابهام نیز برگزار کرده است. مقامات ایرانی تاکید دارند که آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار آژانس قرار داده میشود، قضاوت و بر اساس آنها اعلام نظر کند.
این نوع قضاوت برخلاف اصل بیطرفی و حرفهایگری است. از آنجائی که آژانس تمام مواد هستهای اظهار شده ایران را مورد حسابرسی قرار داده است و هیچ اختلاف حسابداری مواد مطرح نیست؛ صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمیتوان نشانهای از وجود مواد هستهای اظهار نشده تلقی کرد. این نوع نتیجهگیری بر خلاف رویه و استانداردهای شناخته شده آژانس حتی با موارد مشابه در کشورهای مختلف است.
به نظر میآمد در هفتههای اخیر در جریان رد و بدل جمعبندی متن پیشنویس توافق میان ایران و آمریکا، موضوع خاتمه یافتن سوالات آژانس قبل از روز «باز اجرا» مورد موافقت طرفهای مذاکره بهویژه ایران و آمریکا قرار گرفته است اما کارشکنی اسرائیل با چراغ سبز آمریکا موجب شد در میانه راه آژانس رویکرد سختگیرانهای نسبت به حل و فصل این سوالات اتخاذ کند.
برخی منابع ایرانی تاکید دارند که آژانس و در راس آن مدیرکل این نهاد بینالمللی با منویات سیاسی و جانبدارانه اجازه نمیدهد حل و فصل سوالات مسیر فنی و حقوقی خود را طی کند.
به گفته رافائل گروسی ایران تنها کشوری است که بیشترین بازرسیهای آژانس از تاسیسات و فعالیتهای هستهای آن انجام شده است و اکنون که از سطح این بازرسیها کاسته شده، بازرسیها به سطحی رسیده است که آژانس از دیگر کشورهای عضو آژانس در چارچوب پادمانهای دو جانبه انجام میدهد.
محمد اسلامی قرار است در سفر هفته جاری خود به وین با رافائل گروسی مدیرکل آژانس نیز دیدار کند و بهطور طبیعی یکی از مهمترین موضوعات در دستور کار وی، بحث درباره چگونگی حل و فصل سوالات آژانس است که میتواند به گرهگشایی از مذاکرات وین و توافق هستهای در آینده نزدیک بسیار کمک کند.
در روزهای آینده قرار است نمایندگان کشورهای عضو آژانس درباره طیف گستردهای از موضوعات از گزارش سالانه ۲۰۲۱ و بودجه ۲۰۲۳ تا تقویت فعالیتهای مربوط به علم، فناوری و کاربردهای هستهای و همچنین فعالیتهای ایمنی و امنیت هستهای آژانس و تقویت اثربخشی و بهبود کارایی پادمانها گفتوگو کنند.
نظرات