جولان آنفلوآنزا در کشور/ لزوم تداوم پروتکلهای بهداشتی
شیوع ویروس آنفلوآنزا امسال زودتر از سالهای گذشته شروع شده و در حال فراگیری در کشور است.
به گزارش تجارتنیوز ، رعایت پروتکلهای بهداشتی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس آنفلوآنزا و کرونا مهم است.
به نقل از ایسنا، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه همه ساله با شروع فصل پاییز انتظار داریم آنفلوآنزا با شدتهای متفاوت شروع شود، گفت: اصولا تا پیش از این انتظار ما این بود که از اواسط آبانماه بهتدریج موارد بیماری افزایشی شود ولی امسال برخلاف انتظار ما، این روند افزایشی هم در نیم کره شمالی و هم در کشور ما حدود ۳ یا ۴هفته زودتر آغاز شده است و از اول مهرماه افزایش موارد آنفلوآنزا آغاز شد.
شهنام عرشی افزود: بهویژه در هفته گذشته موارد بیماری بهشدت افزایش یافت تا جایی که حدود ۵۰درصد نمونههایی که علائم سرماخوردگی داشتند، موارد آنفلوآنزا بودهاند. البته این آمار بسته به گروههای مختلف مقداری متفاوت است. روند بیماری آنفلوآنزا هر ساله بررسی میشود تا همکاران دانشگاهی و پزشکان در جریان باشند که بیدلیل با تشخیصهای دیگر از آنتیبیوتیکها استفاده نکنند.
عرشی درباره علت زودتر شروع شدن روند افزایشی بروز آنفلوآنزا در سال جاری، توضیح داد: این روند تنها مختص کشور ما نیست و همانطور که ذکر شد در سایر کشورها هم روند افزایشی بروز بیماری آنفلوآنزا زودتر آغاز شده است. در طول دو سال گذشته که با شیوع بالای کرونا در کشورها مواجه بودیم، شیوع آنفلوآنزا بهدلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی نظیر استفاده از ماسک و شستن دستها، فاصلهگذاری اجتماعی و… کاهشی بود، اما امسال که کمتر شاهد رعایت پروتکلها هستیم، بروز موارد افزایشی دور از انتظار نیست. البته لازم است سایر دلایل تخصصی هم مورد بررسی قرار گیرد.
وی درخصوص نوع فعلی آنفلوآنزا که شیوع پیدا کرده است، اظهار کرد: اکنون بیش از ۹۵درصد موارد آنفلوآنزا در کشور ما نوع A است و در سایر کشورها هم این روند مشاهده میشود و تعداد موارد آنفلوآنزای نوع B کمتر است. بر این اساس یک سوم موارد آنفلوآنزا در کشور H۱N۱ و حدود دو سوم نیز نوع H۳N۲ است.
دستورالعملهای لازم برای پیشگیری از آنفلوآنزا
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره پیشبینی روند بروز آنفلوآنزا طی فصل سرد امسال، بیان کرد: پس از آغاز شیوع آنفلوآنزا حدود ۳ تا ۴ماه زمان میبرد که بیماری به پیک رسیده و سپس دوره بیماری طی شود و بر این اساس حدس میزنیم این روند تا بهمنماه ادامه داشته باشد. شدت بروز آنفلوآنزا در سال جاری وابسته به رعایت بهداشت فردی و دقیقا همان پروتکلهایی است که برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ذکر میکردیم. اگر فردی علائم سرماخوردگی داشته باشد لازم است که فاصله ایمن با او رعایت شود و حتی خود فرد سعی کند دو تا سه روز در منزل استراحت کند تا از انتقال بیماری به سایرین پیشگیری شود.
شهنام عرشی با اشاره به روند کاهشی استفاده از ماسک در کشور، گفت: ما طی دو سال گذشته هیچ زمانی اعلام نکردیم که دیگر کسی ماسک استفاده نکند. توصیه ما همواره استفاده از ماسک بوده است؛ چون از نظر ما پاندمی کرونا خاتمه نیافته است. هنوز هم باید در مراکز پر تردد و پر تجمع و سربسته از ماسک استفاده شود و موضوع تهویه جدی گرفته شود.
عرشی درباره علائم بروز آنفلوآنزا، افزود: علائم بسته بهشدت و ضعف بیماری در طیف موارد سرماخوردگی است. در صورتی که فردی علائم سرماخوردگی داشته باشد و دو یا سه روزه بهبود پیدا نکند باید به پزشک مراجعه کند و از مصرف خودسرانه دارو بهویژه آنتیبیوتیک، پرهیز شود. با ادامهدار شدن بیماری بیش از مدت ذکر شده حتما باید به پزشک مراجعه کنند تا با تشخیص افتراقی درمانهای لازم آغاز شود.
وی با تاکید بر اینکه هنوز هم برای تزریق واکسن آنفلوآنزا دیر نشده است، تصریح کرد: زمان طلایی تزریق واکسن آنفلوآنزا قبل از شیوع بیماری و اواخر شهریورماه است، اما ممانعتی برای تزریق واکسن در ماههای بعد هم وجود ندارد و تا بهمنماه امکان تزریق واکسن وجود دارد. البته بحث این است که ممکن است فرد پیش از تزریق واکسن به بیماری مبتلا شود؛ با این حال هنوز هم بهویژه به گروههای در معرض خطر (بیماران زمینهای، افراد بالای ۶۰ سال، خانمهای باردار و…) تزریق واکسن آنفلوآنزا را توصیه میکنیم.
کرونا تمام شد؟
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درخصوص آخرین اخبار و اطلاعات بیماری کرونا در کشور نیز اظهار کرد: آخرین پیک کرونا را گذراندهایم و با اینکه هنوز تعداد موارد بستری و مرگومیر ناشی از کووید۱۹ وجود دارد، اما این تعداد بسیار کمتر شده است، ولی هنوز زود است که بخواهیم بگوییم پاندمی کرونا به خاتمه رسیده است. فعلا در دوره آرامش نسبی کرونا قرار داریم.
وی در خاتمه تاکید کرد: از قبل پیشبینی شده است که به احتمال زیاد در اواخر فصل پاییز پیک جدیدی از کرونا در کشورها رخ دهد، اما هنوز نمیتوان در این مورد نظر قطعی داد.
نظرات