کد مطلب: ۷۱۹۲۵۸

واکنش سازمان محیط‌زیست درباره توده گاز متان در آرادکوه

واکنش سازمان محیط‌زیست درباره توده گاز متان در آرادکوه

شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱ ناسا گزارشی مبنی بر تشکیل توده ابر پنج کیلومتری گاز متان در جنوب تهران بر فراز آرادکوه منتشر کرد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، این توده ابر پنج کیلومتری در آرادکوه محل دفن زباله‌های تهران است. معاون سازمان پسماند شهرداری در همان روز وجود ابر متان در آرادکوه را تکذیب کرد، اما رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت بخش قابل توجهی از زباله‌ها در آرادکوه دفن می‌شود که تولید متان دارند.

به نقل از ایسنا، درپی انتشار گزارشی از سوی ناسا مبنی بر وجود توده گاز متان بر فراز سایت پسماند آرادکوه، پیام جوهرچی، معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست در واکنش به این گزارش اظهار کرد: مراکز دفن قدیمی به‌طور قطع قابلیت دفع گاز متان را دارند و نمی‌توان این موضوع را حاشا کرد. در کشورهای پیشرفته برای طراحی محل دفن پسماند استحصال گاز دارند تا به‌عنوان یک منبع انرژی از آن در نیروگاه‌ها استفاده کنند.

جوهرچی افزود: ما از دو سال گذشته دستورکار طراحی محل دفن زباله را به این شیوه ابلاغ کردیم که باید محل دفن‌های زباله جدید و براساس ضوابط و دستورالعمل ابلاغی سازمان محیط‌زیست ساخته شوند. به‌عبارتی لوله‌گذاری‌هایی برای خروج گاز متان و استحصال انرژی از متان صورت بگیرد. اگر این کار انجام شود چنین مواردی رخ نمی‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: محل دفن زباله‌های ما قدیمی هستند، به‌طوری که ۶۰ تا ۷۰سال از زمان احداث آن‌ها گذشته است و تاسیسات لازم برای استحصال گاز از آن‌ها وجود ندارد.

گاز متان

حجم توده متان در عکس ناسا مشکوک است

معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست درباره وجود گاز متان بر فراز سایت آرادکوه اظهار کرد: حجم مشاهده شده در آن مکان مشکوک است. شاید عکس در لحظه‌ای که باد غالب به‌صورت عمودی وزیده، گرفته شده باشد چراکه در بیشتر مواقع باد افقی می‌وزد.

پیام جوهرچی همچنین درباره ضخامت توده نزدیک به پنج کیلومتر، گفت درباره ضخامت توده فرصت دهید تا بررسی کنیم.

جوهرچی ضمن اشاره به نامه‌های متعدد اداره کل محیط‌زیست استان تهران به شهرداری شهرستان‌ها برای مدیریت گازهای متان استخراجی گفت: متاسفانه تاکنون شهرداری‌ها اقدام خاصی انجام نداده‌اند این در حالیست که وظیفه اصلی برعهده شهرداری‌ها است.

وی ادامه داد: چندین عامل می‌تواند باعث رخ دادن چنین پدیده‌ای در جنوب تهران و سمت آرادکوه شود. شاید تنها آرادکوه باعث این اتفاق نباشد بلکه گاوداری‌های عمده در منطقه می‌تواند مزید بر علت شده باشند.

آیا در ایران امکان استفاده از گاز متان را داریم؟

معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست گفت: از متان مانند دیگر گازها می‌توان به‌عنوان یک منبع انرژی استفاده کرد البته اگر واقعا مدیریت شود.

پیام جوهرچی افزود: اقداماتی در آرادکوه و حلقه‌دره کرج انجام شد و قرار بود شرکت‌هایی پس از لاین‌گذاری و لوله‌گذاری گاز استحصال کنند، اما به نتیجه نرسید. اصلی‌ترین عامل ارزان بودن حامل‌های انرژی در کشور است به‌طوری که اصلا قابلیت خریدوفروش و جنبه اقتصادی ندارند.

جوهرچی در ادامه درباره ضرورت ساماندهی هرچه سریع‌تر زباله‌ها در تهران توضیح داد: این ضرورت احساس می‌شود، اما یک موضوع بین بخشی‌ است البته تاحدودی در حال رخ دادن است، اما با شرایط مطلوب فاصله داریم. معضل پسماند تنها در مرحله دفن نیست بلکه باید از ابتدای چرخه شروع کنیم. اصلاح تفکیک از مبدأ و بازیافت باعث می‌شود که حداقل پسماند به مراکز دفن برسد و در نهایت پسماندها جزئی می‌شوند و مراکز دفن با پسماندهای حجیم در مدت‌زمان کم پر نمی‌شود.

وی تاکید کرد: اقداماتی انجام شده اما اصلاح زمان‌بر است. اتفاقاتی که در ۵۰ تا ۶۰سال رخ داده را نمی‌توان در دو روز حل کرد.

تبعات انتشار غیراستاندارد گاز متان در تهران

معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست دریاره تبعات بهداشتی و زیست‌محیطی انتشار غیراستاندارد گاز متان در تهران گفت: اداره کل محیط‌زیست استان تهران همچنین بخش کیفیت و هوا در سازمان محیط‌زیست باید درباره این موضوع نظر دهند، اما من بیشترین تاثیر گاز متان را بر گرمایش زمین می‌دانم. در ارتفاع بالا امکان اشتعال متان بسیار کم است بدین جهت شاید تبعات کمتری به لحاظ سلامتی داشته باشد، اما از نظر زیست‌محیطی باید مدیریت شود و این کار نیز وظیفه شهرداری‌هاست.

پیام جوهرچی در ادامه درباره لزوم انتقال سایت آرادکوه اظهار کرد: در دولت دوازدهم از سوی رئیس‌جمهوری وقت دستور انتقال آرادکوه داده شد. چراکه آرادکوه به لحاظ پدافند غیرعامل نیازمند جایگزینی و مکان‌یابی مجدد است، اما درباره این موضوع که آرادکوه در مکان نامناسبی احداث شده به‌عنوان یک کارشناس معتقدم شهر به سمت آرادکوه رفته است و نه آرادکوه به سمت شهر.

جوهرچی افزود: آرادکوه روی آبخوان‌ها قرار ندارد تا شیرابه آن وارد آبخوان‌ها شود. بدین جهت شاید کمتر نقطه‌ای می‌توانست پذیرای این مقدار فشار برای انتقال شیرابه باشد. به عبارتی آرادکوه مکان یابی بدی نبوده، اما برای ۴۰ تا ۵۰سال گذشته و اکنون حتما باید مکان‌یابی مجدد صورت بگیرد.

وی در پایان به اصلی‌ترین مشکل مکان‌یابی جدید و جایگزینی آرادکوه اشاره کرد و گفت: در شهر تهران تقریبا روزانه ۷۰۰۰تن پسماند تولید می‌شود که تنها ۵۵۰۰تن ورودی آرادکوه است. بدین جهت انتقال این سایت هزینه‌های حمل‌ونقل بسیاری دارد. شهرداری‌ها نیز به همین دلیل تاکنون ملاحظاتی انجام داده‌اند اما مکان‌یابی جدید این سایت باید در اولویت قرار بگیرد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.