پشتپرده بویبد تهران در روزهای سرد سال
شهردار تهران گفت: هنوز از سوی دستگاههای بالادستی درباره ابر متان چیزی به ما اعلام نشده و البته ناسا همه چیزش دروغ است و این هم دروغ است.
به گزارش تجارتنیوز ، علیرضا زاکانی در آئین بهرهبرداری از پنج پروژه توسعه و نگهداشت شبکه اصلی مدیریت آبهای سطحی پایتخت در جریان یازدهمین شنبه افتخار و امید، گفت: برای تهران علاوه بر حوادث غیر مترقبه و تهدیداتی که در حوزههای مختلف در آن وجود دارد همیشه موضوع سیل را نیز باید مورد توجه قرار داد. در حال حاضر ۱۲ هزار بافت ناپایدار به همراه سه گسل فعال در تهران وجود دارد که تهدیدی بالفعل ایجاد شده که باید نسبت به حل و فصل آن اقدام کنیم. در همین راستا نوسازی شهری بر مدار حمل و نقل عمومی هدفگذاری شده است.
سیلاب دومین تهدید برای پایتخت
وی افزود: تهدید دیگر علاوه بر زلزله موضوع سیلابهای تهران است که در گذشته فاجعههایی را ایجاد کرده، بی تردید با ایجاد ۷۰۰ کیلومتر شبکه اصلی جمعآوری آبهای سطحی که در طرح جامع، هدفگذاری شده میتوانیم نسبت به ایمن سازی تهران اقدام کنیم. در حال حاضر ۵۳۰ کیلومتر از این طرح اجرا شده که ۱۷۰ کیلومتر آن در دستور کار قرار دارد. امیدواریم بتوانیم به سرعت این ایمنی را برای شهر تهران ایجاد کنیم.
شهردار تهران ادامه داد: قبل از موضوع بازسازی بخشی از معابر ایجاد شده جلسات متعددی برگزار شد و نسبت به مرمت شبکه جمعآوری آبهای سطحی اقدام شد. برخی از این شبکهها همچون کانال قلقلی که فرسودگی زیادی داشت ناایمن شده بود اما امروز مرمت و ایمن سازی شده است.
شناسایی ۴۷ نقطه به عنوان گلوگاههای سیلابی در تهران
زاکانی با تاکید بر اینکه ۴۷ نقطه به عنوان گلوگاههای سیلابی در تهران شناسایی شده است، افزود: ۱۲ نقطه از این گلوگاهها رتبه یک، ۱۵ نقطه رتبه ۲ و ۲۰ نقطه رتبه ۳ را به خود اختصاص دادند که پروژهای که امروز به بهره برداری رسید در حقیقت یکی از نقاط بحرانی را حل و فصل کرد تا زمستان با خاطرجمعی بیشتری پشت سر گذاشته شود.
موضوع توفان و فرونشست زمین نیز در دستور کار مدیریت بحران تهران
وی ادامه داد: موضوع توفان و فرونشست زمین نیز در دستور کار مدیریت بحران قرار گرفته تا با ایجاد رفاه و ایمنی برای شهروندان اقدامات موثرتری را در سطح شهر شاهد باشیم. امروز ناظر بر موضوع سیلاب به عنوان دومین تهدید در تهران، پنج افتتاح صورت گرفت و در ادامه نیز قطعا شاهد توسعه در این حوزه خواهیم بود.
شهردار تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اغتشاشات اخیر در کشور، گفت: فتنه بزرگی در کشور روی داده که دستهای پیدا و پنهان در این فتنه خواستههای حداکثری، میانی و حداقلی را دنبال میکند. خواسته حداکثری آنها تجزیه ایران عزیز است و میدانند که بزرگترین مانع آن انقلاب اسلامی و اتحادی است که میان هموطنانمان به واسطه اسلام وجود دارد. البته در این راستا مقدمه چینی سنگینی را انجام دادهاند. خواست میانی آنها جلوگیری از سرعت و شتاب پیشرفت کشور است و تلاش میکنند نظام کارآمد را در دید جهانیان مخدوش کنند و خواست حداقلی آنها این است که ظرفیت خدمت رسانی در کشور را کاهش دهند و در نهایت تمام تلاش آنها برای رسیدن به خواستههای حداکثری است ولی خود را در مسیر خواستههای میانی و حداقلی نیز قرار دادهاند.
وی تاکید کرد: در شورا و شهرداری تهران تلاش این بوده که خواست دشمن را زیر پا لگدمال کنیم و افق روشنی را پیش روی خود قرار دهیم. در همین راستا هنوز این فتنه آغاز نشده بود که ما شنبههای امید و افتخار را شروع کردیم و آن را مستمر ادامه خواهیم داد. امروز در این فتنه بزرگ و پیچیده به روشنی خواست دشمن مشخص شده به شکلی که رئیس جمهور آمریکا در روزهای گذشته قول آزادی به اغتشاشگران داده است. جنس آلزایمری که رئیس جمهور آمریکا دارد دستاوردی برای ما داشته به شکلی که پس ذهن خواسته خودشان را اعلام کردهاند. در شرایطی که این فرد برای سرپا بودن نیازمند عصای زیربغل است، ظرف روزهای گذشته تیر مشقی را در تاریکی شب شلیک کرده است.
نمیگذاریم شهر را آشوب زده در ذهن مردم جا بیندازند
زاکانی افزود: وقتی در این اغتشاشات جایی آتش زده میشود و فتنه گران در صحنه هستند ما باید در آنجا حاضر شویم و نسبت به خاموش کردن آتش و رفع سد معبر اقدام کنیم. وظیفه داریم در صحنه حاضر شویم و پاکبانان ما نسبت به برگرداندن شهر به حالت عادی اقدام میکنند. در این ایام هر شب این خدمت را مستمر ارائه کردیم. از این آشوبها ناراحتیم ولی نمیگذاریم شهر را آشوب زده در ذهن مردم جا بیندازند.
آشوبها مانع کند شدن پیشرفت شهر نیست
وی تاکید کرد: به پاکبانان و آتش نشانان ما حمله میکنند؛ لذا نیازمند تمهیدات ویژهای هستیم، ولی این آشوبها مانع کند شدن پیشرفت شهر نیست و برابر تدبیر در مسیر خود حرکت خواهیم کرد و برای توسعه افتتاحها را پیگیری خواهیم کرد. هر چه فشار را بیشتر میکنند توسعه خدمت به مردم توسط ما افزایش مییابد و امیدواریم این مسیر را جدی دنبال کنیم.
ضرورت توجه به توسعه فضای سبز در شهر تهران
زاکانی با اشاره به ضرورت توجه به توسعه فضای سبز در شهر تهران، گفت: ۱۲۵۰ هکتار فضای سبز در ۱۰ نقطه در سال گذشته به بهرهبرداری رسید و امسال نیز بنای بهرهبرداری ۱۵۰۰ هکتاری را داریم و این توسعه را به سمت درختان مثمر سوق دادهایم. معتقدیم همه کارهای شهر تهران مسئولیتش با شهرداری تهران است به این معنا که یک سری از آنها کارهایی است که مسئولیت مستقیم آن با شهرداری و بخش دیگری نیز توسط دستگاههای دیگر به عنوان متولی انجام میشود ولی ما مسئولیت کمک به آنها را داریم.
تهران پنج سد دارد که امروز در شرایط کاملا ناپایداری است
وی ادامه داد: از طریق بازچرخانی منابع آبی که در حال حاضر ۱۰ میلیون متر مکعب است باید آن را به ۲۰۰ میلیون متر مکعب برسانیم تا تهران در حوزه منابع آبی تقویت شود. تهران پنج سد دارد که امروز در شرایط کاملا ناپایداری است. در جلسات متعددی در خصوص پرتی ۳۰ درصدی آب به دلیل فرسودگی شبکه صحبت شده، شبکهای که بیش از ۵۵ سال قدمت دارد. در کنار نوسازی این شبکه باید نسبت به فرهنگسازی و صرفه جویی در مصرف آب نیز اقدامات لازم را انجام دهیم. با وزارت نیرو تفاهمهای جدی داشتهایم و تضمین وجود آب در دسترس و سالم با کمک وزارت نیرو را پیگیری خواهیم کرد. در جهان برای قطره قطره آب نقشه میکشند لذا باید ما نیز نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشیم.
شهردار تهران تاکید کرد: دشمن ایجاد نفاق و تضعیف هویت انقلابی و ملی ما را دنبال میکند ولی ما با صلابت و اتحاد و یکرنگی مانع این خواست دشمن خواهیم شد. باید از مردم برای حماسه ۱۳ آبان که یکبار دیگر بصیرت خود را به رخ همه جهان کشیدند تقدیر کنیم. حماسهای که دشمن را ناامید کرد و امیدواریم ما نیز دِین خود را به امام، رهبری و مردم به خوبی ادا کنیم.
در پایان این مراسم علیرضا زاکانی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص انتشار عکسی از سوی ناسا مبنی بر تشکیل ابری از گاز متان در جنوب تهران، گفت: هنوز از سوی دستگاههای بالادستی چیزی به ما اعلام نشده است و البته ناسا همه چیزش دروغ است و این هم دروغ است.
وی در خصوص راه اندازی پارکینگ امیرکبیر نیز گفت: این پروژه تمام شده و تحویل داده شده است اما باید برای آن پیمانکار گرفته شود لذا در روند مناقصه برای انتخاب پیمانکار قرار گرفته ولی به منطقه اعلام کردیم تا قبل از انجام مناقصه و مشخص شدن پیمانکار این پارکینگ برای استفاده مردم باز شود.
شهردار تهران در خصوص پروژه ساصد، گفت: قدرالسهم مجموعه ارتش در این پروژه مشخص شده و مصوبات لازم از کمیسیون ماده 5 اخذ شده است اما مدل اجرایی که باید در آن وارد شویم در دستور کار قرار گرفته تا پس از آن پروژه به پیش برود.
بوی بد تهران در روزهای سرد سال
شهروندان پایتختنشین عادت کردهاند به این که با شروع فصل پاییز و زمستان در تهران، شاهد حوادثی تکراری باشند، یکی از مهمترین آنها استشمام بوی بد فاضلاب شهری است که از قضا همیشه در فصلهای سرد در هر منطقه از تهران، خودش را بیش از قبل به مشام تهرانینشینها می رساند. با وجود تداوم چند ساله بوی ناخوشآیند اما مشکل بودار حل نمیشود تا بوی نامطبوع در زمستان و پاییز جزو ویژگیهای شهری مانند تهران باشد. هرچند که از نظر کارشناسان دلیل بوی فاضلاب شهر تهران مدیریت نادرست شهری است، عضو شورای شهر تهران متهم اصلی را شرکت آبفای شهر و کارخانههای اطراف پایتخت می داند.
اولین بار در آبان ماه ۹۷ بود که بوی بد فاضلاب شهری به یکباره به مشام تهرانیها رسید و به مشکلی جدی تبدیل شد. همان زمان هم فاضلاب، مرکز آرادکوه و مازوت سوزی کارخانهها به عنوان دلایلی برای بوی بد فاضلاب شهری عنوان شدند. با این حال دلایل عنوان شده حل نشد تا هر سال در ماههای آبان و آذر در زمانی که هوا رو به سردی می رود و شهر رنگ پاییز و زمستان را به خود میگیرد، بوی بد هم سایه نامطبوع خود را روی سر پایتختنشین ها بیاندازد.
مدیریت فراموش شده شهری
بوی بد تهران حالا چند سالی میشود که خود را مهمان شهرنشینها کرده است، با وجود نارضایتی شهروندان اما این طور که به نظر می آید عزم جدی برای رفع منابع بودار وجود ندارد. محمدعلی پورنیا، کارشناس شهری در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره به افزایش بوی بد تهران در فصلهای سرد سال میگوید: «مدیریت شهری تهران در حوزه فاضلاب به شدت مشکل دارد و در این حوزه هم مدیران شهری کار دقیق و درستی انجام ندادهاند و به همین دلیل است که شهری با جمعیت بیش از ۸ میلیون نفر همیشه با مشکلات پسماند، فاضلاب و بازیافت دست و پنجه نرم میکند؛ و همه اینها باعث شده است که تهران پایتخت شاهد تجمع فاضلاب، زباله و بوی بد باشد.»
او البته توجهها را به زیرساخت های نامناسب فاضلاب شهری هم منعطف میکند و توضیح میدهد: «چندین سال پیش، طرحی با نام یکپارچهسازی فاضلاب شهری کلید خورد و قرار شد که سیستم جمعآوری فاضلاب در شهر تهران انجام شود؛ حتی پولی هم از شهروندان برای اجرایی شدن این طرح دریافت شد و شرکتهایی هم وارد عمل شدند، در عمل اما بعد از باریدن برف و باران و در فصل سرد سال، بوی بد فاضلاب دوباره تهران را پر کرد.»
این کارشناس شهری معتقد است: «شرکتها در طرح یکپارچهسازی میلیاردها تومان سود کردند اما از متریال بی کیفیت استفاده کردند و یا به شکلی کار را اجرایی کردند که به عنوان مثال یا شیب تخلیه فاضلاب مناسب نبود و یا لوله کشی اشکال داشت و همه اینها نه مشکلات فاضلاب شهری را برطرف کرد که به مشکلات آن افزود.»
پورنیا بیان میکند: «مشکل بوی بد فاضلاب شهری هم به مدیریت شهری و هم به زیرساخت های نامناسب برمی گردد. چراکه به نام طرح علمی، در عمل طرح غیرعلمی اجرا میشود. درواقع پای مدیریت شهری در اجرا می لنگد و منابع مالی، انرژی و امکانات به نادرست، به شکلی غیرمطلوب و غیرکارشناسانه اجرا میشود.»
ما مسئول نیستیم
حرف از زباله و پسماند و بوی بد فاضلاب که میشود همه نگاه ها به سمت شهرداری تهران می رود، شادی مالکی، معاون هماهنگی امور مناطق سازمان پسماند شهر تهران اما در گفتگو با خبرآنلاین تاکید می کند که مشکلات فاضلاب پایتخت به شهرداری مربوط نمیشود.
مهدی بابایی، عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه «شهردای تهران مسئولیتی در قبال بوی بد شهری ندارد.» به مطالعه سازمان محیط زیست استان تهران اشاره میکند: «در مطالعهای که اخیر درباره دلایل بوی بد شهر تهران منتشر شده، آمده است که عموما در فصل سرد سال و در مناطقی از تهران که در جنوب و مرکز واقع اند بوی بدی به مشام می رسد. دلیل این اتفاق هم بادهای جنوبی است، بادی که از فرودگاه حضرت امام خمینی (ره) به سمت تهران می وزد.»
باد جنوبی بوی نامطبوع فاضلاب و پسماند مجموعه دامداریها، شرکتهای لبنی و شرکت پسماند شهری را با خود به تهران می آورد و همین میشود که در فصل سرد بو همه جا را برمی دارد. بابایی البته تاکید میکند که منابع تولید این بو در محدوده مدیریتی شهری تهران قرار ندارد و بنابراین مدیران شهری هم نمی توانند برای رفع آن کاری انجام دهند. هرچند که سازمان محیط زیست تهران برای رفع این معضل قرارگاهی با حضور شهرداری تهران تشکیل داد و حتی شهرداری هم اقداماتی از جمله کمک به دفع پسماند و زباله این کارخانه ها و شرکت ها انجام داد اما بوی بد همچنان گریبان پایتختنشین ها را گرفته است و دست از سر تهران برنمیدارند.
سالهاست که منابع خارجی تهران به عنوان دلایل آلودگی هوا و بوی بد فاضلاب عنوان می شود. سوال اما این است که زیرساخت های شهری تا چه قدر در این بوی بد مقصرند؟ عضو شورای شهر تهران معتقد است که اتفاقا زیرساختهای شهر تهران بسیار مناسب است و تا ۸۰ درصد هم نوسازی در آن انجام شده و بسیاری از ایرادات آن در طرح یکپارچه سازی فاضلاب رفع شده است؛ با این حال او مسئول رسیدگی به فاضلاب شهری و بوی بد آن را شرکت آبفای تهران میداند. شرکتی که البته مدیران آن با وجود پیگیریهای مداوم تا نگارش این گزارش، به سوالات خبرآنلاین مبنی بر دلایل بوی بد تهران پاسخی ارائه ندادند تا حل معضل بوی فاضلاب شهری همچنان معمایی حل نشده باقی بماند.
نظرات