جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز / اجرایی شدن سند راهبردی ایران و چین
اخبار دیپلماسی امروز دوشنبه 24 بهمن را با تازهترین تحولات برجامی آغاز میکنیم. تجارتنیوز با توجه به اهمیت اخبار دیپلماسی، هر روز به انتشار مهمترین اخبار بینالمللی با تاکید بر دیپلماسی اقتصادی و تبعات آن در بازارهای جهانی میپردازد.
به گزارش تجارتنیوز ، جدیدترین اخبار برجام و تحولات سیاسی را در ادامه بخوانید.
رئیس جمهور عصر امروز 24 بهمن 1401پیش از سفر به چین گفت: مواضع مشترکی در مقابله با یکجانبهگرایی با چین داریم که در جهت استقلال سیاسی ما را در کنار یکدیگر در جهان قرار میدهد.
وی افزود: در این سفر با آقای رئیس جمهور و مسئولین عالی چین دیدار خواهیم داشت و همکاران من نیز با همتایان خود در کشور چین دیدارها و نشستهایی خواهند داشت و امیدوارم که این سفر برای توسعه روابط همه جانبه با کشور چین تأثیرگذار باشد و سطح روابط دو کشور را ارتقا دهد که این خواست دو کشور ایران و چین است.
رئیس جمهور گفت: این سفر به دعوت رئیس جمهور کشور دوست چین انجام میشود در این سفر ابتدا اجرایی شدن سند راهبردی ۲۵ ساله که بین ایران و چین دنبال خواهد شد و علاوه بر این 20 تفاهم نامه در زمینههای مختلف به امضا خواهد رسید.
وی افزود: ما با کشور چین ارتباطات زیادی داریم اما به میزانی که باید از ظرفیتهای دو کشور در راستای ارتقای سطح روابط به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری در گذشته استفاده میشد غفلت شد و متأسفانه در این راستا یک عقبماندگی جدی داریم.
وزیر دفاع آمریکا راهی نشست ناتو شد
وزیر دفاع آمریکا برای حضور در جمع همتایان خود از کشورهای عضو ناتو و بررسی بحران اوکراین راهی آلمان شد. وزیر دفاع آمریکا برای حضور در نشست وزرای دفاع ناتو واشنگتن را به مقصد آلمان ترک کرد.
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا امروز دوشنبه برای شرکت در نهمین نشست گروه دفاعی اوکراین آمریکا را ترک کرد.
بنا به نوشته خبرگزاری رویترز در نشست گروه دفاعی اوکراین، وزرای دفاع ناتو در پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان گرد هم می آیند. این نشست قرار است از ۱۴ فوریه دراین پایگاه در آلمان آغاز شود.
گفته می شود همان طور که انتظار می رود وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو موضوع تجهیز تسلیحاتی بیشتر اوکراین و به طور خاص ارسال هواپیماهای نظامی به این کشور را در نشست رامشتاین به بحث و بررسی بگذارند.
لاوروف به کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت نشد
بعد از اظهارات رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ درباره دعوت نشدن وزیر خارجه روسیه به همایش امسال، مسکو نیز گفت که هیأت روسی حتی در صورت دعوت شدن هم شرکت نمیکرد.
در ادامه سیاستهای ضد روسی کشورها و سازمانهای غربی به بهانه عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس و آغاز جنگ با اوکراین، اکنون از دعوت نشدن مسکو به کنفرانس امنیتی مونیخ خبر میرسد.
«کریستوف هیوسگن» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ امروز (دوشنبه) اعلام کرد که «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه به همایش امسال که در روزهای هفدهم تا نوزدهم فوریه برگزار میشود، دعوت نشده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، هیوسگن همچنین گفت که سران آلمان، فرانسه، لهستان، معاون رئیس جمهور آمریکا، «جورج سوروس» تاجر و سرمایهگذار آمریکایی و تعدادی دیگر از چهرههای سرشناس جهانی در کنفرانس امسال شرکت میکنند.
وی ضمن پاسخ منفی به سوال رسانهها درباره دعوت شدن هیأت روسی، توضیح داد: «میتوانم از جمله سیاستمدارانی که با حضور در کنفرانس امسال موافقت کردهاند، به کمالا هریس معاون رئیس جمهور آمریکا، اولاف شولتز صدراعظم [آلمان]، امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، آندری دودا رئیس جمهور لهستان، نخستوزیر و رئیس جمهور فنلاند و تعدادی دیگر از سران اسکاندیناوی و بالکان اشاره کنم».
از سوی دیگر اما ریانووستی به نقل از وزارت خارجه روسیه گزارش داد که حتی اگر به کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۳ هم دعوت میشدند، هیأت روسی در این همایش شرکت نمیکرد زیرا مسکو دیگر علاقهای به این نشست ندارد چون بیطرفی خود را از دست داده است.
طبق این گزارش، در کنفرانس امسال اشخاص مهم دیگری از جمله «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، «بیل گیتس» میلیاردر آمریکایی و مؤسس شرکت مایکروسافت، «اورسولا فوندرلین» رئیس کمیسیون اروپا و دیگر سران سازمانهای اروپایی شرکت خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه: تحریمهای غرب ایران و روسیه را به هم نزدیک کرد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد به رغم تحریم ها، مناسبات مسکو و تهران از جمله در زمینه تجاری رو به افزایش است.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد فشارها و تحریمهای خارجی نمیتواند مانعی برای همکاری میان مسکو و تهران باشد. بلکه این محدودیتهای غیرقانونی مداوم ممکن است به بهبود در روابط دوجانبه کمک میکند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اظهارات اخیر «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه در خصوص گسترش تحریمهای جمهوری اسلامی به دلیل حمایت تهران از مسکو، تاکید کرد که روسیه و ایران صرف نظر از دیدگاه غرب همکاریهای متقابل سودمند را رو به گسترش دارند.
زاخارووا یادآور شد که کاملاً برعکس محدودیتهای نامشروع علیه ایران و روسیه حتی میتواند به تقویت تمایلات مثبت رشد تجارت خارجی میان دو کشور کمک کند
وقوع انفجار و تیراندازی در کابل
منابع خبری از وقوع انفجاری در منطقه دوم کارته نو در شهر کابل پایتخت افغانستان خبر میدهند.
گفتگوی برجامی وزیر خارجه سعودی با بورل
بن فرحان با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده برجام در بروکسل دیدار و درباره آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها رایزنی کرد. اتحادیه اروپا روز دوشنبه با صدور بیانیهای از انجام این دیدار خبر داد اما به موضوع ایران در جریان گفتوگوهای دو طرف اشاره نکرد. در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: «جوسپ بورل، امروز در بروکسل با فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور خارجه عربستان سعودی و احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب دیدار کرد تا راههای احیا و پیشبرد روند صلح خاورمیانه بین اسرائیلیها و فلسطینیها را بررسی کنند.»
این درحالیست که طبق بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی، دوطرف در این دیدار به تبادل دیدگاهها در خصوص برنامه هستهای ایران و مذاکرات بینالمللی در این خصوص پرداخته و «آخرین تحولات منطقه و جهان و تلاشهای انجام شده در این خصوص بهویژه در رابطه با تقویت امنیت و صلح جهانی» را مورد بحث قرار دادند.
پادرمیانی عراق برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا
وزارت امور خارجه عراق نیز دیشب، اعلام کرد که «فؤاد حسین» وزیر امور خارجه این کشور و «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز شنبه در واشنگتن با یکدیگر دیدار و رایزنی کردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه عراق اعلام کرد که در این دیدار، «روند گفتوگوها میان کشورهای ۱+۵ با ایران که در وین برگزار میشد، دلایل توقف آن و مواضع اروپا در این خصوص» مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
مذاکرات رفع تحریمها بعد از ماهها گفتوگوهای فشرده دیپلماتیک به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید از سوی آمریکا معطل مانده است. تجربه نشان داده است که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیمگیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت ترامپ علیه ایران ندارد.
ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریمها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان اخیرا در مصاحبهای تصریح کرد: ما برای رسیدن به نقطه پایانی توافق بدون پیش شرط آمادگی داریم تا در چارچوب گفتوگوهایی که در گذشته انجام شده است، گام نهایی برداشته شود اما بدون پیش شرط و با یک نگاه واقعبینانه و با رعایت حقوق و منافع ملی ایران باید انجام شود.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی به مسیر دیپلماسی پایبند است و معتقدیم که مذاکره برای مذاکره مفید نیست اما مذاکره برای اینکه تمام طرفها به نتیجه مطلوب برسند، میتواند مفید باشد.
مسکو: آمریکا در حال طراحی حمله تروریستی است
سازمان اطلاعات روسیه اعلام کرد که آمریکا در حال آموزش 60 شبه نظامی در پایگاه «التنف» سوریه برای انجام حملات تروریستی در روسیه و کشورهای همسایه آن است.
سازمان اطلاعات روسیه با انتشار بیانیهای فاش کرد که آمریکا در ژانویه گذشته ۶۰ شبه نظامی را برای انجام اقدامات تروریستی در روسیه و کشورهای مشترک المنافع همسایه آن اجیر کرد و آموزش آنها در پایگاه التنف در سوریه انجام میشود.
بر اساس این گزارش، در بیانیه سازمان اطلاعات روسیهآمده است: طبق اطلاعات موثق دریافت شده توسط سرویس اطلاعاتی روسیه، ارتش آمریکا به طور فعال از گروههای جهادی وابسته به داعش و القاعده برای انجام اقدامات تروریستی در منطقه قلمرو روسیه و کشورهای مستقل مشترک المنافع عضوگیری میکند.
این بیانیه میافزاید: آمریکاییها توجه ویژه ای به مشارکت دادن افرادی از قفقاز شمالی روسیه و آسیای مرکزی در میان اجیرشدگان خود دارند.در بیانیه مذکور تأکید شد: قرار است اقدامات تروریستی برنامه ریزی شده، دیپلماتها و پرسنل امنیتی روسیه را هدف قرار دهند.
ناتو از اعضایش میخواهد ذخایر تسلیحاتی خودشان را افزایش دهند
خبرگزاری رویترز امروز (دوشنبه) به نقل از منابعی گزارش داد، انتظار میرود ناتو از کشورهای عضو خود بخواهد تا ذخیره مهمات و تسلیحات خودشان را که به دلیل کمکهای مداوم به اوکراین با کاهش مواجه بوده، افزایش دهند.
در همین راستا یک دیپلمات اروپایی به این خبرگزاری گفت: اگر اروپا با روسیه بجنگد، برخی از کشورهای این قاره ظرف چند روز با کمبود تسلیحات مواجه خواهند شد.
این گزارش به نقل از یکی از مقامات ناتو تاکید کرد: من فکر نمیکنم که طی سال جاری میلادی سطح ذخایرمان را بتوانیم به طور قابل توجهی افزایش دهیم اما اگر این ذخایر افزایش پیدا نکنند، قطعا شوکه خواهیم شد. در حال حاضر، بزرگترین کمبود ما در زمینه گلولههای ۱۵۵ میلیمتری، موشکهای هیمارس و مهماتی برای سیستمهای دفاع هوایی از جمله پاتریوت است؛ تسلیحاتی که به طور فعال توسط نیروهای اوکراینی استفاده میشوند.
وزیر خارجه عراق: کاهش تنش میان واشنگتن و تهران به سود بغداد است
ویر خارجه عراق ضمن اعلام این خبر که با مقام های آمریکایی و ایرانی در تماس است، گفت: به سود عراق است که تنش کمتری میان تهران و واشنگتن باشد.
«فواد حسین» که برای دیدار با مقام های آمریکایی به واشنگتن رفته بود، در مصاحبه اختصاصی با تارنمای "المانیتور" گفت: با مقامهای آمریکایی و ایرانی در تماس هستیم و هر دو طرف به ما اعتماد دارند. به سود عراق است که تنش کمتری میان تهران و واشنگتن باشد.
به نوشته المانیتور، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران جمعه گذشته (۲۱ بهمن) و پیش از دیدار فواد حسین با رابرت مالی، با همتای عراقی خود تلفنی گفتوگو کرد.
در جریان دیدار فواد حسین و رابرت مالی، پیرامون تماس تلفنی مذکور و مذاکرات متوقف مانده توافق هسته ای بحث و تبادل نظر شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی عراق به المانیتور گفت: به این تماس ها ادامه می دهم. آمریکا متحدی مهم و ایران همسایه ای پر اهمیت است که منافع مشترک بسیاری از جمله مرز، دین، فرهنگ، اقتصاد و تجارت با آن داریم. امیدوارم که طرفین دوباره با یکدیگر گفتوگو کنند اما تصمیم با خودشان است.
این مقام عراقی در مورد تحریم های غرب علیه تهران و مسکو گفت: تحریم های آمریکا و غرب علیه ایران و روسیه تنها یک مسئله برای عراق نیست. این تحریم ها تراکنش با بانک ها و تمامی کشورهای دنیا را تحت تاثیر قرار می دهد. عراق انتظار دارد تا بدهی خود را به ایران و روسیه پرداخت کند. اما هیچ اقدامی که به عراق و بانک های عراقی لطمه وارد کند انجام نخواهیم داد.
فواد حسن افزود: ما به مقام های روس و ایرانی توضیح داده ایم که لازم است تا رویکرد جایگزینی برای همکاری با آمریکاییها بیابیم.
اگر برجام به نتیجه نرسد اقدام مقابله به مثل میکنیم
یک نماینده مجلس گفت: ما فعلا صبر کرده ایم، اگر مذاکرات به نتیجه نرسد مطمئنا ایران هم دست به اقدامات مقابله به مثل خواهد زد.
محمدحسن آصفری، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس با اشاره به اظهارات طرف های غربی در خصوص مذاکرات برجام، بیان کرد: به دلیل اینکه تیم مذاکره کننده دولت قبل نتواستند آنطور که باید ضمانت های لازم را از طرف های اروپایی و غربی بگیرند شاهد بودیم که طرف های مقابل دبه کرده و به تعهدات خود عمل نکردند، این کوتاهی سبب شد تا برجام روی زمین بماند.
اقدام مجلس در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها یک گام کارشناسی شده بود و سبب شد تا طرف مقابل مجددا پای میز مذاکره باز گردد، متاسفانه برخی از اقدامات نظیر آشوب ها و اغتشاشاتی که در برخی از شهرها رخ داد و با توجه به سناریویی که جریان های اپوزیسیون برانداز در خارج از کشور دنبال کردند، سبب شد تا طرف اروپایی و غربی فکر کنند که ملت ایران دست از انقلاب و نظام خود کشیده اند و مجددا میز مذاکره را بدون دلیل ترک کنند.
غربی ها نباید با بیشتر کردن تحریم ها دیوار بی اعتمادی ملت ایران را بلندتر کنند. ما برای انجام مذاکره آماده هستیم اما اگر هم مذاکرات ادامه نیابد جمهوری اسلامی ایران معطل نخواهد ماند.
قرار نیست ما، هم پشت دیوار مذاکره بمانیم و هم تحریم ها را بپذیریم. مطمئنا ما نیز در حوزه های هسته ای و امنیتی و تحریم های متقابل تصمیماتی اتخاذ خواهیم کرد.
اگر اروپایی ها و آمریکایی ها پای میز مذاکرات باز نگردند و به تعهدات خود عمل نکنند ما هم تصمیماتی خواهیم گرفت که قطعا به نفع آنها و تجارت اقتصادی آنها در منطقه نخواهد بود.
وزیر کشور طالبان از سیاستهای این گروه انتقاد کرد
وزیر کشور دولت طالبان از سیاستهای این گروه انتقاد کرد و آن را غیرقابل تحمل خواند.سراج الدین حقانی، وزیر کشور دولت طالبان گفت: برخی هستند که خودشان را برحق میدانند و تصمیماتشان را درست میدانند؛ اما آنها دولت و ملت را به سمت خطر میبرند. کسانی هستند که بر قدرت سلطه دارند و سیاستهایش را تغییر نمیدهند و به هیچ کسی و هیچ ملتی گوش نمیدهند چراکه فکر میکنند تنها آنها درست میگویند. این وضعیت غیرقابل تحمل است. ملت افغانستان حقی بر ما دارند.
وی گفت: ملت افغانستان حتی اگر راه درست را نروند و از دین دور باشند پس مسؤولیت ما کجاست. ما روز گذشته مسؤولیتی غیر از مسؤولیت امروز بر دوشمان داشتیم. اگر اینگونه با ما مردم تعامل کردیم آیا انتظار دارید بهتر با ما برخورد کنند.
سراج الدین حقانی معاون رهبر طالبان و رهبر شبکه حقانی در میان این جنبش یکی از تندروها محسوب میشد؛ اما بعد از رسیدن طالبان به قدرت مواضعش کم کم تغییر کرد و بارها بر لزوم تعامل با جهان خارج و دادن حق آموزش و کار به زنان تأکید کرده است.
نظرات