فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۷۶۲۳۱۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

تبعات دعوت نشدن جمهوری اسلامی ایران به کنفرانس مونیخ + ویدئو

تبعات دعوت نشدن جمهوری اسلامی ایران به کنفرانس مونیخ + ویدئو

کنفرانس مونیخ در حالی دیروز به پایان رسید که به جای مقامات دولتی، مخالفان جمهوری اسلامی ایران در آن حضور داشتند. اما دعوت نشدن از ایران به این نشست امنیتی چه پیام و تبعاتی دارد؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، کنفرانس مونیخ 2023 روز جمعه آغاز به کار کرد و روز گذشته به کار خود پایان می‌دهد. برگزارکنندگان این کنفرانس از روسیه و جمهوری اسلامی ایران دعوت نکردند. اما این موضوع چه پیامی برای ایران دارد؟

ایران در حال حاضر در صحنه بین‌الملل با چالش‌های مختلفی مواجه است. از جمله این چالش‌ها می‌توان به توافقات هسته‌ای و فروش پهباد به روسیه و دیگر تحرکات در منطقه اشاره کرد. موضوعاتی که موجب نگرانی کشورهای غربی اشاره کرد. موضوعاتی که مورد بحث چهره‌های حاضر در نشست مونیخ شد.

بیش از 40 نفر از رهبران و مقامات عالی‌رتبه کشورهای مختلف در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت دارند. برگزارکنندگان این نشست اما به جای مقامات دولتی از مخالفان جمهوری اسلامی دعوت کردند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این موضوع گفت این اقدام مغایر با اصل بی‌طرفی‌ست؛ به ویژه در رابطه با کشوری که نقش مهم و تعیین‌کننده در حوزه امنیت بین‌الملل و منطقه دارد.

اگرچه این نشست، یک رویداد غیررسمی است، اما به معنای بی‌اهمیت بودن آن نیست. کسانی که در این نشست شرکت دارند، در روند سیاستگذاری‌های کشورهای خود تاثیرگذار هستند. ضمن آن‌که این کنفرانس در دیگر نشست‌های بین‌المللی و مذاکرات‌ها نیز می‌تواند موثر باشد.

پیام دعوت نشدن به کنفرانس مونیخ برای ایران چه بود؟

اما دعوت نشدن از جمهوری اسلامی ایران چه پیام‌ها و تبعاتی دارد؟ فریدون مجلسی، کارشناس مسائل بین‌الملل در این مورد به تجارت‌نیوز می‌گوید: «هدف از برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ توسعه امنیت و در درجه اول امنیت اروپاست. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا رویکرد غرب‌ستیزانه داشت. امیدواری‌هایی در مذاکرات برجام ایجاد شد اما بعد از شلیک یک موشک فروپاشید.»

او ادامه می‌دهد: «غرب‌ستیزی به امری ثابت در سیاست ایران تبدیل شده و برای طرف دیگر ماجر نیز ثابت شده است. از طرف دیگر روسیه در جنگ با اوکراین با غرب در ستیز و جنگ است. علی‌رغم این‌که مقامات جمهوری اسلامی اعلام بی‌طرفی کردند، کشورهای غربی آن را تعارف تلقی می‌کنند.»

مجلسی می‌گوید: «کشورهای غربی به درستی یا غلط می‌گویند پهبادهای این جنگ را جمهوری اسلامی در اختیار روسیه می‌گذارد. هر چه که هست، جمهوری اسلامی طرف جنگ با غرب است.»

این کارشناس بین‌المللی می‌گوید: «در این گردهمایی امنیتی اروپایی، به عنوان تهدید هم که شده از کسانی دعوت شد که گویی آنها را نمایندگان مردم ایران می‌دانند.»

مجلسی ادامه می‌دهد: «تهدید به این معنا که از جمهوری اسلامی ایران نه‌تنها به عنوان یک دوست، بلکه به عنوان یک هویت بین‌المللی که بتوان با آن مذاکره کرد، حساب نمی‌کنند. جمهوری اسلامی ایران را طرف جنگی خود می‌دانند.»

تبعات دعوت نشدن از جمهوری اسلامی ایران

او ادامه می‌دهد: «برجام به نتیجه‌ای نرسیده و هر چه نزدیک می‌شویم احتمال کاربرد مکانیسم ماشه هم بیشتر می‌شود. با توجه به این دو مورد، به نظر من {دعوت نشدن در کنفرانس مونیخ} یک تذکر است که شاید جمهوری اسلامی بخواهد یا بتواند در خط قرمزهایش تجدیدنظر کند که چندان هم به ایران مربوط نمی‌شود.»

مجلسی ادامه می‌دهد: «جمهوری اسلامی ایران سال‌هاست که تحریم است. دعوت نشدن به این کنفرانس به تنهایی چندان تاثیری ندارد، اما نشان‌دهنده این است که در تصمیمات بعدی در برجام، مکانیسم ماشه و تحریم‌ها تاثیرگذار است. امیدوارم این اقدامات رنگ نظامی به خود نگیرد.»

حذف ایران از رویدادهای بین‌المللی ادامه دارد؟

آذرماه سال جاری نیز ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل حذف شد. قطعنامه حذف ایران با ۲۹ رأی موافق، ۸ رأی مخالف و ۱۶ رأی ممتنع تصویب شد.

با توجه به حذف ایران از کمیسیون مقام زن و دعوت نشدن در نشست مونیخ، آیا ایران باید منتظر موارد بعدی هم باشد؟ به عبارتی این نوع رویکرد برای حذف ایران از مجامع بین‌المللی ادامه دارد؟

فریدون مجلسی در این مورد می‌گوید: «دعوت‌نشدن‌ها نشانه عدم رضایت است. به ویژه حذف از کمسیون مقام زنان با اعتراضات ایران مواجه شد و در پی فجایع صورت گرفته، هیچ‌کس هم مجازات نشد.»

او ادامه می‌هد: «دعوت‌نشدن‌های بعدی هم احتمال دارد و این زمینه‌ساز اقدامات دیگری به ویژه در زمینه‌های اقتصادی خواهد بود؛ مانند تحریم دریایی و هوایی.»

مجلسی می‌گوید: «درست است که در حال حاضر ایران نفت خود را با قیمت ارزان‌تری می‌فروشد. با این حال از پنجره بازرگانی چین، هند و… مبادلاتی صورت می‌گیرد. اما اگر تحریم دریایی و هوایی صورت بگیرد (مانند آنچه که در زمان قذافی در لیبی بود) مشکلات اقتصادی ایران شدیدتر می‌شود. به ویژه تولیداتی که به مواد واسطه کشورهای دیگر، وابسته هستند. خسارت تجارت خارجی ایران در این شرایط تورمی و کمبود ارز چالش‌برانگیزتر می‌شود. اگر جلوی تجارت ایران با فشار بر بنادر و فرودگاه‌ها گرفته شود، آغازگر یک اقدام جنگی به شمار می‌رود.»

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.