تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس:
خودکشیها معنای کنش مدنی دارند
یک جامعهشناس گفت: دوره خشونت در اعتراض به ساختار سنتی پایان یافته است، چرا که اساساً سنت و قدرتهای سنتی در ایران فروریختهاند و خودکشیها معنای کنش مدنی دارند.
به گزارش تجارتنیوز، بخشهای مهم گفتوگوی تقی آزاد ارمکی را در ادامه بخوانید:
- خشونت امروز بیشتر شده اما با یک تفاوت، خشونت دو ساحت عمده دارد، یکی خشونت با منطق فرو ریختن سنت است، مثلاً زنان خودشان را میکشتند تا از قاعده حاکمیت مردانه یا از ازدواج مبتنی بر اراده قبیله عبور کنند، یکسری از خشونتها خشونتهای مدنی است، مثلاً مدتی قبل شنیدم که آقایی در تلاش برای دریافت وام بوده اما موفق نشده و از طبقه چهارم یک ساختمانی خودش را به پایین انداخته است، یا فلان پزشک خودش را میکشد، این قبیل از خشونتها کاملاً مدنی است.
- شما وقتی راه تغییر را میبندید، وقتیکه نظام سیاسی متصلب میشود، چارهای وجود ندارد که این قبیل خشونتها بروز کند، من از این خشونت دفاع میکنم، شما وقتی به دانشجویی اجازه اعتراض نمیدهید خودش را از بالای ساختمان به پایین پرت میکند.
- این قبیل خشونتها تا جایی ادامه پیدا میکند که نظام سیاسی مشروعیت خودش را از دست بدهد، نظامهای سیاسی هوشمند برای اینکه غیرمشروع نشوند اجازه میدهند آدمها در خیابان کنشگری کنند، اما الان در جامعه ما به خاطر بسته بودن نظام سیاسی نرخ خودکشی افزایش پیدا کرده است که من آن را یک کنش مدنی میدانم.
- دوره خشونت نوع اول (اعتراض به ساختار سنتی) پایان یافته است، چراکه اساساً سنت و قدرتهای سنتی در ایران فروریختهاند و خودکشیها معنای کنش مدنی دارند.
- من به آینده خوشبین هستم و معتقدم انتقال از خشونت علیه سنت به حوزه مدنی اتفاق مهمی است که افتاده است، امروز افرادی که قدرتمند هستند خودکشی میکنند.
- جامعه نگاه میکند که ۴۰ سال یا ۱۰۰ سال است که با حکومت وارد گفتوگو شده و جواب نگرفته است بنابراین راه خودش را میرود.
نظرات