آشنایی با مفهوم مدیریت و کاهش ریسک در بازار سرمایه
مدیریت ریسک به تحلیل بازدهی سرمایهگذاری در مقایسه با ریسک آن سرمایهگذاری با پذیرش این فرض اشاره میکند که همواره انتظار داریم مقادیر بالاتر ریسک با بازدهیهای بالاتر همراه باشند.
مدیریت ریسک از جمله مهمترین اجزای استراتژی هر معاملهگر به شمار میرود؛ از اینرو بسیار مهم است سرمایهگذارن بیاموزند چگونه میتوان با روشهایی از قبیل دریافت مشاوره بورس، سرمایهگذاری غیرمستقیم یا تنوع بخشیدن به پرتفوی، ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش داده و مدیریت کنند. به این ترتیب در صورتی که برخی از تصمیمات سرمایهگذاری با خطا مواجه شود، تمام دارایی سرمایهگذار از دست نخواهد رفت.
منظور از مدیریت ریسک چیست؟
مدیریت ریسک به تحلیل بازدهی سرمایهگذاری در مقایسه با ریسک آن سرمایهگذاری با پذیرش این فرض اشاره میکند که همواره انتظار داریم مقادیر بالاتر ریسک با بازدهیهای بالاتر همراه باشند. بهعنوان مثال سرمایهگذاری در یک صندوق سهامی در مقایسه با صندوق درآمد ثابت بازدهی بالاتری دارد؛ اما همواره باید در نظر داشت ریسک صندوق سهامی با توجه به نحوه تخصیص داراییهای مالی آن، بالاتر است.
برای انجام این تحلیل چند روش آماری در اختیار داریم که عموم آنها از طریق بررسی ریسک و میزان نوسانات قیمتی سرمایهگذاری مورد نظر در گذشته عمل میکنند. از جمله مهمترین این موارد میتوان به ضرایب آلفا و بتا و استفاده از انحراف معیار اشاره کرد.
مدیریت ریسک در برابر کاهش ریسک
یکی از مهمترین نکاتی که باید درباره این موضوع در نظر داشته باشید، تفاوت مفهوم مدیریت و کاهش ریسک است. منظور از کاهش ریسک استفاده از روشهایی در سرمایهگذاری است که به آن کمک میکند؛ اما مدیریت ریسک به تحلیل میزان ریسک سرمایهگذاری اشاره دارد.
برای کسب موفقیت در سرمایهگذاری لازم است پیش از آغاز، میزان ریسکی را که قادر به تحمل آن هستید مشخص کنید. برای اینکار، کافی است به پرسشهایی از قبیل هدف سرمایهگذاری و مدت زمانی که به سرمایه خود نیاز ندارید پاسخ دهید. بهعنوان مثال سرمایهگذاریهای پرریسک مانند سرمایهگذاری در صندوق سهامی برای افرادی با اهداف سرمایهگذاری بلندمدت مناسب است. علاوه بر این همواره میتوانید از طریق تستهای سنجش ریسک آنلاین برای مشخص کردن میزان ریسکپذیری خود استفاده کنید.
با چه روشهایی میتوان ریسک سرمایهگذاری را کاهش داد؟
برای کاهش ریسک سرمایهگذاری روشهای زیاد وجود دارد که میتوان آنها را در چند دسته کلی جای داد.
الف) استفاده از خدمات مدیریت دارایی
ارائه صندوقهای سرمایهگذاری مشترک مانند صندوق سهامی و صندوق درآمد ثابت از مهمترین خدماتی است که شرکتهای سبدگردان ارائه میکنند. سرمایهگذاری در این گروه از صندوقها با توجه به مدیریت حرفهای آنها تا حد قابلتوجهی ریسک سرمایهگذاری را کاهش میدهد. در واقع زمانی که افراد تازهکار اقدام به سرمایهگذاری به شیوه مستقیم میکنند، به احتمال زیاد بهعلت دانش اندک یا تحت تاثیر عوامل روانشناختی موثر بر رفتار سرمایهگذاران، دچار اشتباه شده، متحمل زیانهای سنگین و بعضا غیرقابل جبران شوند؛ اما اگر فردی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارد، بهجای اینکه از ابتدا خودش مسئولیت خرید و فروش سهام را بهعهده بگیرد، اقدام به خرید واحدهای یکی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک کند، میتواند ریسک سرمایهگذاری خود را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
فراموش نکنید پیش از انتخاب یک صندوق سرمایهگذاری باید از میزان ریسکپذیری خود آگاه باشید. بهعنوان مثال صندوق اول اکسیر فارابی، یک صندوق سهامی است و برای سرمایهگذاران ریسکپذیر مناسب است. در مقابل صندوق دوم اکسیر فارابی بهعنوان یک صندوق درآمد ثابت، گزینهای مناسب برای افراد محتاط است.
ب) دریافت مشاوره از افراد متخصص
مشاوره بورس میتواند برای افرادی که تصویر روشنی از سرمایهگذاری و روشهای مختلف آن ندارند، بسیار راهگشا باشد. زمانی که پیش از انتخاب نهایی روش سرمایهگذاری خود با کارشناسان متخصص صحبت کنید، میتوانید با دیدی بازتر و البته با آگاهی بیشتر در مسیر سرمایهگذاری پیش بروید.
ج) شرکت در دورههای مرتبط با آموزش بورس
آموزش بورس از طریق افزایش دانش و آگاهی افراد میتواند باعث شود سرمایهگذاران انتخابهای منطقیتری داشته باشند. همانطور که در قسمتهای قبل مقاله نیز اشاره شد، از مهمترین علل زیانهای سنگینی که سرمایهگذاران تازهکار تجربه میکنند، کمبود دانشی است که میتواند نهایتا منجر به ریسکهای حساب نشده شود.
جمعبندی
در این مقاله ضمن بررسی تفاوت مفهوم مدیریت و کاهش ریسک، آموزش بورس، دریافت مشاوره بورس و البته سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک را به عنوان روشهایی برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس معرفی کردیم. فراموش نکنید افزایش دانش و آگاهی میتواند همواره در جهت مدیریت و کاهش ریسک و البته کسب سود در بازار موثر باشد.
نظرات