خرید خودرو کارکرده با بودجه تقریبی ۱٫۵ میلیارد تومان
بخش عمدهای از معاملات بازار خودرو امروز، مربوط به خرید و فروش خودرو دست دوم است. در واقع با صعودی شدن قیمتها و ممنوعیت ورود محصولات روز دنیا، بازار خرید خودرو دست دوم بیش از پیش رونق گرفت.
بخش عمدهای از معاملات بازار خودرو امروز، مربوط به خرید و فروش خودرو دست دوم است. در واقع با صعودی شدن قیمتها و ممنوعیت ورود محصولات روز دنیا، بازار خرید خودرو دست دوم بیش از پیش رونق گرفت.
فروش خودرو در گذشته کمی دشوار بود؛ فروشنده یا باید به نمایشگاهها مراجعه مینمود و یا خودرو خود را در روزنامه آگهی میکرد. اما امروزه فروش آنلاین خودرو همگانی شده و کار را برای فروشندگان و همچنین خریداران راحتتر کرده است.
شاید قبلا با بودجه حدودی ۱٫۵ میلیارد تومان خودروهای خوبی از برندهای مطرح دنیا قابل خریداری بودند؛ اما اکنون با چنین مبلغی، اکثرا خودروهای چینی در دسترس هستند؛ خصوصا اگر قصد خرید و فروش خودرو صفر کیلومتر را داشته باشید. اما اگر خودرو کارکرده میخواهید، با بررسی سایت فروش خودرو و قیمتها، به گزینههای مناسبی میرسید.
بسیاری از افراد، در مواقع محدودیت بودجه، خرید اقساطی خودرو را انتخاب میکنند. شرایط فروش اقساطی خودرو برای هر شرکت و یا خودروسازی متفاوت است و قبل از اقدام برای خرید، باید از قوانین آن کاملا مطلع شد.
اکنون قصد داریم تا برخی از خودروهای موجود در رنج قیمتی ۱٫۵ میلیارد تومان را معرفی کنیم. لازم به ذکر است که قیمت این خودروها به وضعیت بدنه، فنی و … بستگی دارد و کاملا حدودی در نظر گرفته شدهاند.
نیسان جوک
کراساور جمع و جور نیسان در سال ۲۰۱۶ وارد کشور شد. دو تیپ اسکایپک و پلاتینیوم نیسان جوک از پیشرانه ۱٫۶ لیتری نیرو میگیرند و ۱۱۷ اسببخار قدرت و ۱۵۸ نیوتنمتر گشتاور را از طریق گیربکس CVT به چرخهای جلو میفرستند. در واقع تفاوت این دو تیپ در تجهیزات آنهاست؛ تیپ پلاتینیوم تجهیزاتی را مانند دوربین ۳۶۰ درجه، سنسورهای نقطه کور و تغییر لاین، گرمکن صندلیهای جلو، سنسور باران، اتولایت و … ارائه میدهد.
پس از عرضه تیپهای اسکایپک و پلاتینیوم، نسخه اسپرت نیسان جوک با موتور توربوشارژ نیز از راه رسید. تجهیزات این نسخه همانند تیپ پلاتینیوم است، اما در بخش فنی تفاوتهایی دارند. موتور توربوشارژ تیپ اسپرت میتواند ۱۹۰ اسببخار قدرت و ۲۴۰ نیوتنمتر گشتاور تولید کند. نکته مهم دیگر درباره این نسخه، سیستم AWD (تمام چرخ محرک) سه حالته است که در دو تیپ دیگر وجود ندارد.
نیسان جوک به طور میانگین حدود ۶ تا ۶٫۵ لیتر بنزین را در هر صد کیلومتر مصرف میکند. از مزایای آن میتوان به کیفیت ساخت، دوام فنی و ایمنی اشاره کرد.
سیتروئن C3
شرکت سایپا سیتروئن C3 را به ایران آورد تا آن را مونتاژ کند. این هاچبک کامپکت با طراحی متفاوت خود میتوانست بسیار موفق باشد؛ اما متاسفانه تحریمها جلوی پیشرفت این خودرو را گرفتند و خیلی زود تولید آن متوقف شد. C3های موجود در بازار مدل سال ۹۷ و ۹۸ بوده و به پیشرانه ۱٫۶ لیتری توربوشارژ THP165 مجهز هستند. این پیشرانه قادر است ۱۶۳ اسببخار قدرت و ۲۴۳ نیوتنمتر گشتاور تولید کند. با وجود گیربکس ۶ دنده اتوماتیک مجهز به حالت اسپرت، نیرو به چرخهای جلو میرسد. سیتروئن C3 در مدت زمان ۸٫۲ ثانیه از سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد.
نقاط مثبت این خودرو عبارتاند از کیفیت ساخت مطلوب، عملکرد فنی مناسب، طراحی منحصربهفرد و پیشرانه مشترک با پژو ۲۰۰۸٫ مهمترین نقطه ضعف آن نیز عرضه محدود است.
دیاس ۳
شرکت دیاس محصولات لوکس فرانسوی را میسازد. دیاس ۳ اولین محصول این شرکت محسوب میشود؛ یک هاچبک لوکس با پیشرانه سه سیلندر توربوشارژ ۱٫۲ لیتری که ۱۰۹ اسببخار قدرت و ۲۰۵ نیوتنمتر گشتاور دارد. دیاس در مدت زمان ۹٫۹ ثانیه به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد و مصرف سوخت ترکیبی آن برابر با ۴٫۶ لیتر است.
این هاچبک لوکس، تجهیزات و امکانات خوبی را مانند دوربین دنده عقب، نمایشگر ۷ اینچی لمسی، اتولایت، ایربگ پردهای، ایربگ جانبی جلو، سیستم تهویه اتومات با خوشبوکننده، گرمکن آینههای جانبی و … ارائه میدهد.
دیاس ۳ نقاط قوتی مانند کیفیت ساخت بالا، عملکرد خوب پیشرانه و امکانات مطلوب دارد. اما در کنار آن، به صورت محدود وارد شده و پیشرانه آن به بنزین بیکیفیت حساس است.
مزدا ۳ جدید
سالهاست که مزدا ۳ در خطوط تولید گروه بهمن مونتاژ میشود. این خودرو در بازار بسیار محبوب است و ارزش خرید بالایی نیز دارد. پیشرانه ۲ لیتری مزدا ۳ میتواند ۱۴۷ اسببخار قدرت و ۱۸۷ نیوتنمتر گشتاور تولید کند. این نیرو از طریق یک گیربکس ۵ سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود. گروه بهمن از سال ۹۷ به بعد، آپشنهای سنسور و دوربین عقب، مانیتور و نویگیشن را به تجهیزات مزدا ۳ اضافه کرد.
مزدا ۳ کیفیت ساخت بالا، مانورپذیری خوب، پایداری در سرعتهای بالا، جعبه دنده اسپرت و … را ارائه میدهد. اما نقاط ضعفی نیز مانند کیفیت پایین رنگ بدنه، تعلیق نسبتا خشک و فضای پای محدود سرنشینان عقب، دارد.
به روزترین اطلاعات بازار خودرو را در وب سایت باما دنبال کنید.
نظرات