تاثیر بلندمدت دو استراتژی بر صنعت خودرو
در روزهای گذشته با انتشار اخباری مبنی بر موافقت دولت با افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی با لحاظ معافیت مالیاتی، نمادهای گروه خودرو در بازار بورس سیر صعودی به خود گرفتند.
حال این سؤال مطرح است که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی چه تاثیری بر روند سودآوری خودروسازان دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید نگاهی کوتاه بر دلایل افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی و نکات مهم در خصوص این مدل افزایش سرمایه داشت.
به گزارش تجارتنیوز ، به طور کل شرکتها تحت سه حالت اقدام به افزایش سرمایه از این محل میکنند:
1- شرکتهایی با حاشیه سود مطمئن و وضعیت عملیاتی خوب
2- شرکتهای دچار بحران مالی اغلب ورشکسته (مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت)
3- بانک ها و بیمه ها و مؤسسات مالی
برای حالت اول گاهی شرکتهایی قدیمی که سرمایه اسمی کمی دارند به منظور استفاده از ظرفیت بدهی خود و دریافت تسهیلات مالی بیشتر اقدام به افزایش سرمایه از این محل میکنند.
افزایش سرمایه برای چنین شرکتهایی که از نظر عملیاتی وضعیت با ثبات و مطمئنی دارا بوده و از حاشیه سود قابل توجه برخوردار هستند مطلوب است. و میتواند ظرفیت استفاده از بدهی شرکتها را افزایش داده و منافع بیشتری را برای سهامداران فراهم آورد.
در حالت دوم، شرکتهای مشمول ماده 141 قانون تجارت برای خروج از ورشکستگی اقدام به این کار میکنند. همچنین شرکتهای دارای نسبت بدهی بالا (مانند شرکتهای ایران خودرو و سایپا که دارای نسبت بدهی بالا به حقوق صاحبان سهام هستند) توانایی دریافت وام جدید را ندارند اقدام به این افزایش سرمایه میکنند.
بنابراین شرکت با افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها وضعیت ساختار سرمایه را سر و سامان داده و با کاهش نسبت زیان انباشه به سرمایه از مشمولیت قانون ورشکستگی (ماده 141 قانون تجارت) خارج میگردد.
همچنین میتواند برای تأمین مالی از محل دریافت وامهای جدید نیز اقدام کند اما این کار با افزایش هزینههای مالی همراه است. اگر در ادامه شرکت عملکرد مناسبی نداشته باشد افزایش هزینههای مالی میتواند بار دیگر بر مشکلات شرکت افزوده و بحران شرکت را شدیدتر کند.
در حالت سوم: برای بانک ها و بیمه ها افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها میتواند مفید باشد. زیرا در بانک ها افزایش سرمایه اسمی در ترازنامه موجب بهبود نسبت کفایت سرمایه و افزایش قدرت وامدهی میگردد. همچنین در بیمه ها نیز افزایش سرمایه اسمی میتواند قدرت بیمه ها را برای افزایش میزان سرمایه گذاری بالا ببرد.
اما یک نکته بسیار مهم که سهامداران نباید از آن غفلت کنند: افزایش سرمایه موجب رقیق شدن سهام شرکتها (کاهش EPS هرسهم) و موجب کاهش قیمت هر سهم میشود (که با افزایش تعداد سهام سهامداران قبلی تاثیری در ثروت سهامدار ندارد). اما کاهش قیمت بازار سهام از نظر روانی مؤثر است.
مطابق نظریات علم مالی رفتاری، موجب خطای سهامداران و ناهماهنگی شناختی میگردد؛ به این معنا که باوجود عدم تغییر در ارزش شرکت به دلیل پایین آمدن قیمت بازار، سهامداران دچار خطا شده و سهام را ارزان تصور میکنند.
حال با نکات مطرح شده باید دلیل به صف نشستن خریداران سهام گروه خودرویی در دو روز گذشته را در جای دیگری جستجو کرد.
یکی دیگر از اخباری که این روزها زمزمه میشود افزایش تعرفه خودروهای وارداتی است. این افزایش تعرفه کم سابقه که به گفته وزیر صنعت کاملاً در جهت حمایت از تولید داخل میباشد، راه را برای گران کردن محصولات خودروسازان داخلی نیز هموار نمود تا جایی که ایران خودرو در جدیدترین قیمتگذاری دیروز و در طی 2 ماه گذشته مجدداً قیمت 17 محصول خود را بالا برد. گرانی که هیچ نشانی از افزایش کیفیت ندارد.
البته نظر کارشناسان و فعالان بازار سرمایه در خصوص آثار این افزایش تعرفه، متفاوت است.
وحید هلالات از کارشناسان بازار سرمایه در گفتگو با آریا بازار تأثیر این موضوع بر صنعت خودرو را این گونه تشریح کرد که وضع قوانین سختگیرانه و اعمال تعرفه های سنگین برای واردات خودروهای خارجی میتواند به افزایش قیمت و بهبود روند تولید خودروهای داخلی کمک کند.
این کارشناس معتقد است همکاری خودروسازان داخلی و خارجی به منظور تولید اشتراکی میتواند زمینه را برای بهبود کیفیت و رقابت خودروسازان داخلی ایجاد کند.
اما در نقطه مقابل نیز برخی کارشناسان معتقدند حمایت صورت گرفته از صنعت خودروسازی داخلی شاید درکوتاه مدت بتواند بر شاخص قیمت این گروه تاثیرگذار باشد اما در بلند مدت توان رقابتی را از این صنعت میگیرد و اخذ اینگونه سیاستها بیشتر به رونق بازار خودروسازان خارجی کمک خواهد شد چراکه به مانندگذشته و در شرایط عدم وجود رقابت بین خودروسازان داخلی و خارجی، سطح کیفی محصولات تولید داخل افزایش نخواهد یافت و تنها قیمت آنها بی ضابطه رشد میکند.
منبع: آریابازار
نظرات