خودروهای صفر در تست معاینه فنی مردود شدند!
بر اساس اطلاعاتی که ستاد معاینه فنی تهران گزارش داده است، از یک میلیون و ٢٨٠ هزار خودرویی که برای نخستینبار برای دریافت معاینه فنی مراجعه کردند، ٤٢ درصد دارای نقص فنی بودهاند.
60 درصد خودروهای نو از تست معاینه فنی برتر مردود شدند. گزارشهای ستاد معاینه فنی درحالی نشان میدهد که بیشتر خودروهای کمتر از ٤ سال موفق به پاسکردن استانداردهای برتر نشدهاند که معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران خسارت سالانه آلودگی هوا در پایتخت را ٢,٦ میلیارد دلار اعلام کرده، خسارتی که خودروهای آلاینده متهمان اصلی آن هستند. البته مسئولان ستاد معاینه فنی میگویند بعد از اجرای طرح جدید کنترل آلودگی هوای پایتخت مراجعات برای گرفتن معاینه نسبت به پارسال ١٠ درصد بیشتر شده است.
به گزارش تجارتنیوز ، آنگونه که آمارها نشان میدهد از ابتدای امسال تا ١٥ تیر حدود ٣٠ه زار خودروی غیرمشمول (کمتر از ٤ سال) برای دریافت معاینه فنی برتر مراجعه کردهاند که مسئولان این ستاد دلیل اصلی آن را تخفیف یکمیلیون و ٢٠٠ هزار تومانی در طرح ترافیک جدید برای خودروهای صاحب معاینه فنی برتر میدانند.
حدود نیمی از خودروهای مراجعهکننده نقص فنی داشتند
پارسال چیزی حدود یک میلیون و ٨٠٠ هزار نفر به ستاد معاینه فنی مراجعه کردهاند که از این تعداد ٣٩٠ هزار دستگاه خودرو موفق به دریافت معاینه فنی برتر شدند. بر اساس اطلاعاتی که ستاد معاینه فنی تهران گزارش داده است بررسیها نشان میدهد که تعداد مراجعات مردم در سال ٩٧ نسبت به سال ٩٦ حدود ١٨ درصد و نسبت به سال ٩٥ حدود ٦٠ درصد بیشتر شده است. جالب است که از یک میلیون و ٢٨٠ هزار خودرویی که برای نخستینبار برای دریافت معاینه فنی مراجعه کردند، ٤٢ درصد دارای نقص فنی بودهاند.
طرح ترافیک جدید تقاضای معاینه فنی برتر را بالا برد
حدود یکماه از اجرای طرح کنترل آلودگی پایتخت میگذرد. طبق تصمیمات جدید اعضای شورای شهر تهران، خودروهای سواری دیگر محدودیت پلاک برای ورود به حلقه دوم ترافیکی مرکز شهر نخواهند داشت و خودروهای پلاک تهران در هر فصل فقط ٢٠ روز و خودروهای پلاک غیرتهران ١٥ روز مجاز به تردد رایگان در محدوده دوم یا همان زوج و فرد سابق هستند و برای تردد بیش از ٢٠ روز در هر فصل باید عوارض بپردازند. البته درصورتی که معاینه فنی برتر داشته باشید، میتوانید ٢٠درصد پول کمتری بپردازید.
یک حساب کتاب سرانگشتی نشان میدهد درصورتی که خودرویتان معاینه فنی برتر داشته باشد، دستکم یک میلیون و ٢٠٠ هزار تومان کمتر پول طرح پرداخت خواهید کرد. همین مساله موجب شده که تعداد مراجعات مردم برای دریافت معاینه فنی برتر نسبت به سال گذشته ١٠ درصد بیشتر شود.
بر اساس گزارش ستاد معاینه فنی تهران، آمارها نشان میدهد که از ابتدای امسال تا ١٥تیر، ٥١٧ هزار نفر برای دریافت معاینه فنی برتر به ستاد مراجعه کردهاند که سهم خودروهای غیرمشمول (خودروهای با سن کمتر از ٤ سال) از این تعداد حدود ٣٠ هزار دستگاه بوده است. مسئولان این ستاد میگویند که تعداد مراجعات خودروهای غیرمشمول که هیچ اجباری برای دریافت معاینه فنی ندارند و تنها برای بهرهمندشدن از تخفیف ٢٠درصدی به دفاتر معاینه فنی تهران مراجعه کردند، حدود ١٠ درصد بیشتر شده است.
٣٧ هزار تومان هزینه معاینه فنی برتر
٣٧ هزار تومان هزینه گرفتن معاینه فنی در تهران است، حالا فرقی نمیکند برتر باشد یا معمولی. البته در معایته فنی برتر سختگیری بیشتری نسبت به آلایندگی خودرویتان وجود دارد.
در معاینه فنی برتر مونواکسید خودرویتان کمتر از ٠,٧ درصد و هیدروکربن نسوخته باید ٢٥٠ ppm باشد اما در معاینه فنی برتر خودرو باید در دور آرام همین استاندارد را پاس کند اما در دور تند (٢٥٠٠ دور در دقیقه) میزان مونواکسید تولیدی خودرویتان باید زیر ٠.٦ درصد باشد.
تا گارانتی کاتالیست به پایان نرسیده تعویضش کنید
سازمان محیطزیست در مورد وضع نامطلوب کاتالیستها به وزارت صنعت، معدن و تجارت نامه نوشته و مدارک خود را ارسال کرده است، اما مدیرعامل ستاد معاینه فنی شهرداری تهران میگوید خودروسازان نسبت به رفع این عیب اقدامی انجام ندادهاند.
حسینیمنش با بیان اینکه شهروندان باید هشیار باشند، گفت: «حالا که خودروساز توجهی به آلایندگی قطعات تولیدی خود ندارد، بهتر است شهروندان تا زمانی که گارانتی کاتالیست آنها به پایان نرسیده به صورت داوطلبانه به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند تا اگر در تستهای معاینه فنی مشخص شد که کاتالیست دارای عیوبی است تا زمانی که گارانتی آن به پایان نرسیده خودروساز براساس قانون نسبت به تعمیر یا تعویض قطعه اقدام کند؛ در غیراین صورت شهروندان میبایست ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان بابت خرید کاتالیست از جیبشان هزینه کنند».
سن فرسودگی خودروها چقدر است؟
سن، معیار چندان خوبی برای فرسودگی خودروها نیست، بلکه معاینهفنی باید مشخص کند که خودرویی فرسوده است یا خیر. برخی کارشناسان هم تعیین سن را معیار مناسبی برای فرسوده بودن یا نبودن خودروها نمیدانند. آنها معتقدند آزمایشهایی که در معاینهفنی انجام میشود، میتواند میزان فرسودگی خودروها را بهتر تعیین کند، چرا که ممکن است خودرویی با عمر ٥ سال بسیار فرسودهتر از خودرویی با عمر ١٠ سال باشد. براساس قانون خودروهای با عمر کمتر از ٤سال نیازی به دریافت معاینه فنی ندارند، اما اگر میخواهند برگ سبز معاینه فنی برتر را کسب کنند، باید سری به مراکز این ستاد بزنند. به پیشنهاد هیات وزیران سن فرسودگی سواری تاکسی و استیشن ون و سواری کار بر حسب بنزینی و دوگانه سوز بودن ١٠ سال، پایه گازسوزبودن ١٢سال و برقی و هیبریدی بودن ١٥سال است.
همچنین سن تاکسیهایی که بنابر پیشنهاد وزارت کشور یا وزارت راه و شهرسازی و تایید سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان ملی استاندارد کماکان کیفیت ارایه خدمات مناسبی را دارند ١٥سال تعیین شد. بر این اساس، سن فرسودگی وانت پایه گازسوز ١٥ سال و بنزینی و دو گانهسوز دیزلی ١٤سال تعیین شد.
همچنین براساس این مصوبه سن فرسودگی اتوبوس درون شهری نیز بر حسب دیزلی بودن ١٠ سال، پایه گازسوز بودن ١٢ سال و اتوبوس برقی منوط به بازسازی و رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ٢٠ سال در نظر گرفته شده است. با ابلاغ این مصوبه سن فرسودگی مینیبوس و میدلباس درون شهری و برون شهری دیزلی ١٠، پایه گازسوز ١٢ و برقی منوط به بازسازی و رعایت قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی ٢٠ سال مقرر شده است.
بر مبنای این مصوبه سن فرسودگی اتوبوس برون شهری ١٥سال و کشنده، کامیون و کامیونت ٢٢ سال، موتورسیکلت بنزینی کاربراتوری ٦ سال، بنزینی انژکتوری ٨ سال، برقی ١٢سال و سواری دولتی ١٥سال خواهد بود.
علیرضا چلویی، مدیرعامل مراکز اسقاط و بازیافت خودروی کشور میگوید که میانگین مصرف سوخت خودروهای سبک در کشور ٧,٥ لیتر در هرصد کیلومتر است، اما خودروهای فرسوده بهطور میانگین ١٦ لیتر سوخت مصرف میکنند.
آسمان کم ستاره خودروهای داخلی
طی خردادماه ١٣٩٨ تنها تعداد ٤٨,٤١١ دستگاه خودرو تولید شده که ٩٩درصد آن از دسته خودروهای سبک و یکدرصد باقیمانده مربوط به خودروهای سنگین است.
این حجم از تولید اما در شرایطی صورت گرفته که آسمان کیفیت خودروهای داخلی در آخرین گزارش منتشر شده کم ستاره بوده است. شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران که کیفیت ۳۹ خودرو تولید و مونتاژ داخلی را مورد بررسی قرار داده، میگوید که همچنان تنها پژو ۲۰۰۸ مونتاژی ایرانخودرو توانسته پنج ستاره کیفی را به دست بیاورد و سایر خودروها بین دو تا چهار ستاره کسب کردهاند. با توجه به ستارههای کسب شده توسط خودروهای ارزیابی شده در دومین ماه امسال، حدود ۳۱ درصد خودروها معادل ۱۲ محصول توانستهاند چهار ستاره کیفی را بهدست بیاورند.
همچنین حدود ۳۶ درصد خودروها یعنی ۱۴ محصول نیز سه ستاره کیفی به دست آوردهاند تا کیفیتی متوسط را از آن خود کرده باشند. درنهایت ۱۲ خودرو نیز کماکان دو ستاره باقی ماندهاند و این یعنی حدود ۳۳ درصد خودروهای ارزیابیشده در اردیبهشت حداقل کیفیت را داشتند. در گروه خودروهای سطح قیمتی یک، با دو عضو مونتاژی یعنی مزدا۳ شرکت بهمن موتور و سوزوکی گرندویتارای ایرانخودرو خراسان روبهرو میشویم که هر دوی آنها موفق به کسب چهار ستاره کیفی شدهاند.
اما در سطح قیمتی دو با هشت محصول مونتاژی مواجه میشویم که در بین آنها، پژو ۲۰۰۸ توانسته پنج ستاره کیفی خود را حفظ کند. ۲۰۰۸ که اولین محصول پسابرجامی خودروسازی کشور بهشمار میرود و با وجود تعلیق فعالیتهای پژو در ایران، تولید آن فعلا ادامه دارد، اسفند ۹۷ موفق به کسب پنج ستاره کیفی شد. اما بهجز ۲۰۰۸، هفت خودروی دیگر نیز در دسته قیمتی دو حضور دارند که مجموعهای از مدلهای چینی و کرهای هستند. در میان آنها، کیاسراتو توانسته چهار ستاره کیفی خود را حفظ کند.
در این بین، هایما S۷ اتومات کماکان چهار ستاره باقی ماند و درست مانند هایما S۵ هم سه ستاره کیفی به دست آورد. دیگر خودروی چینی این گروه یعنی تیگو ۵ که در مدیران خودرو مونتاژ میشود، در گزارش کیفی اردیبهشت سه ستاره بهدست آورده، .همچنین جک S۵ و S۳ نیز بهعنوان محصول های مونتاژی کرمان موتور، با کسب سه ستاره، شرایط کیفی مشابهی با گزارش فروردین دارد.در نهایت اما امویام X۳۳ دیگر خودروی عضو دسته قیمتی دو است که مانند گزارش قبلی، تنها دو ستاره کیفی به دست آورده است. نگاهی هم بیندازیم به دسته قیمتی چهار که بیشترین خودروهای داخلی را در خود جای داده است. مانند چند گزارش قبلی، همچنان محصولات رنو و پژو ردههای ابتدایی این گروه را به خود اختصاص دادهاند. بر این اساس، تندر پلاس اتومات، پارس تندر، پژو ۲۰۷ اتومات، تندر-۹۰ پلاس، پژو ۲۰۷ای و دنا پلاس موفق به کسب چهار ستاره کیفی شدهاند. هیچ کدام از خودروهای مذکور تغییری در سطح کیفیشان نسبت به گزارش فروردین رخ نداده است، چه آنکه در آن گزارش نیز محصولاتی چهار ستاره بودند.
نکته دیگری که در مورد گروه قیمتی چهار وجود دارد، چهار ستاره شدن دنا پلاس است. در ردههای بعدی این دسته قیمتی اما با تندر- ۹۰ ایرانخودرو، رانا، پژو ۲۰۶ صندوقدار، پژو ۲۰۶ هاچبک، دانگفنگ H۳۰، دنا، امویام ۳۱۵ جدید و کوییک مواجه میشویم. تمامی این خودروها موفق به کسب سه ستاره کیفی در اردیبهشت شدهاند و این یعنی سطح کیفی آنها در مقایسه با گزارش فروردین تغییری نکرده است.
منبع: شهروند
نظرات