بهانه جدید خودروسازان برای گرانی در بازار خودرو
نایبرئیس انجمن قطعهسازان درباره افزایش پایه تعرفه واردات و محاسبه نیمایی آن گفت: چند روزی است که این شایعه مطرح شده و باید بگویم که اگر چنین اتفاقی صورت گیرد، قیمت تمامشده خودرو بسیار افزایش خواهد یافت که البته این افزایش شامل تمامی کالا خواهد شد.
جهش قیمت خودرو در روزهای اخیر خبرساز شده و ٦٠ میلیون تومانیشدن پراید بارها دستاویز نقد جدی کاربران ایرانی در بستر فضای مجازی شده است.
به گزارش تجارتنیوز ، حالا جهش قیمت خودرو درست در شرایطی رخ میدهد که هم رضا رحمانی، وزیر صنعت و هم خودروسازان از افزایش تولید خودرو به رسانهها میگویند و خودروسازان مرتب پیشفروشهای جدید خود را خبری میکنند. با این حال، خودروی داخلی خلاف قاعده بازار حرکت میکند و با افزایش تولید قیمتها بالا و بالاتر رفته و جالب است که در این وضع خودروسازان نهتنها وامهای سنگینی از بانک مرکزی گرفتهاند بلکه اینبار نمایندگانشان خواهان دریافت مواد اولیهای مانند فولاد و مس به قیمت تمامشده کارخانه شدهاند! ماجرا در همینجا به پایان نمیرسد و دیروز نمایندگان قطعهسازی در نشست خبری خود به خبرنگاران گفتهاند که مرتب مردم و مصرفکننده از قیمت بالای خودرو شکایت دارند اما اگر به جزئیات نگاه کنیم، قیمت خودرو به نسبت افزایش قیمت ارز و مواد اولیه افزایش آنچنانی نداشته است.
تداوم جهش قیمتها در بازار خودرو
کورس خودروهای ایرانی برای گرانی حسابی خبرساز شده است و دیروز ایرانخودروییها تا چهار میلیون تومان گران شدهاند و خودروهای سایپا تا ۷۰۰ هزار تومان افزایش قیمت را در کارنامه خود ثبت کردهاند. از طرف دیگر، محصولات کرمانموتور تا پنجمیلیون تومان و محصولات مدیران خودرو تا سه میلیون تومان گرانتر شدهاند. در چنین روزی پراید صندوقدار در بازار با نرخ ۵۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان فروخته میشود و پژو ۲۰۶ صندوقدار، ۱۲۰ میلیون تومان قیمت دارد. دیروز قیمت سمند LX با افزایش یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی به مرز ۹۰ میلیون تومان رسیده و سمند ۷FE با افزایش قیمت یک میلیون تومانی، تا نرخ ۱۰۳ میلیون تومان پیشروی کرده است.
پژو ۴۰۵ GLX امروز یک میلیون تومان دیگر گران شده است، طوریکه فعالان بازار خودرو درحال حاضر پژو ۴۰۵ GLX بنزینی را ۸۵ میلیون تومان قیمتگذاری میکنند. پژو ۲۰۶ تیپ ۵ که وارد کانال ۱۲۰ میلیونی شده بود، دیروز روی این مرز متوقف شد.خودروهای سایپا هم همگام با ایرانخودروییها روند افزایش قیمت در پیش گرفتهاند و تا ۷۰۰ هزار تومان گران شدهاند. ازجمله آنها میتوان به کوییک دندهای اشاره کرد که با افزایش قیمت ۸۰۰ هزار تومانی به نرخ ۸۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده است. ساینا در بازار ۴۰۰ هزار تومان گران شده و تا ۷۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان پیشروی کرده است. فعالان بازار تیبا ۲ را ۶۰۰ هزار تومان گرانتر از روز قبل قیمتگذاری کردند و با نرخ ۷۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان فروختند. با این حال، فعالان صنعت خودروسازی تصور میکنند که قیمت خودرو به اندازه کافی گران نشده است.
وضع خودروسازان خوب است
شاپور سامعی، نایبرئیس انجمن قطعهسازان در یک نشست خبری توضیح داده که وضع خودروسازان نسبت به گذشته بهتر شده است. او توضیح داده که پس از جلسات فراوان مقرر شد ۵ هزار میلیارد تومان به قطعهسازان پرداخت شود و اکنون درحال مشخصشدن و سهمیهبندی بانکها هستند. مدیران خودروسازی تعهد دادند که تمام این مبلغ به مطالبات قطعهسازان اختصاص پیدا کند و این پول باعث میشود آرامش به مجموعه قطعهسازی و کارگران برگردد، ضمن آنکه کمک میکند تا موجودی مواد اولیه انبارهای قطعهسازان تقویت شود و بتوانند برای سال آینده توانایی تامین قطعات مورد نیاز خودروسازان را داشته باشند.
او تاکید کرده است که وضع خودروسازی به نسبت سال گذشته بسیار بهتر شده و آنها اکنون درمرحلهای قرار دارند که روزی ۲ هزار تا ۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه تولید دارند و برنامه افزایش برای سال آینده نیز در دستور کار قرار گرفته است، بهطوری که به قطعهسازان اعلام شده است که آمادگی برای تامین روزی بیش از دو هزار و۵٠٠ خودرو داشته باشند. به گفته سامعی، این رقم در مقابل سال گذشته برای خودروسازان به نوعی جهش به حساب میآید، آنهم درشرایطی که این صنعت زیر فشار سختترین تحریمها قرار دارد.
نایبرئیس انجمن قطعهسازان درباره افزایش پایه تعرفه واردات و محاسبه نیمایی آن گفت: «چند روزی است که این شایعه مطرح شده و باید بگویم که اگر چنین اتفاقی صورت گیرد، قیمت تمامشده خودرو بسیار افزایش خواهد یافت که البته این افزایش شامل تمامی کالا خواهد شد».
مواد اولیه ارزان به ما بدهید!
نماینده قطعهسازان همچنین گفته است که ما بارها اعلام کردیم واردات خودرو، قیمت ارز و قیمت عرضه و تقاضای خودرو را آزاد بگذارند و منت واردات خودرو را روی سر ما نگذارند. همه میدانند اگر واردات خودرو انجام بشود، بانک مرکزی نمیتواند قیمت دلار را ۱۴ هزار تومان نگه دارد، ضمن آنکه کلاس تولید داخل با خودروهای وارداتی تفاوت دارد.
مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعهسازان هم با اشاره به پیشنهاد این انجمن در جهت کاهش قیمت خودرو گفت: «درجلساتی که با وزیر صمت و مدیران ایرانخودرو و سایپا داشتیم، پیشنهاد دادیم که مواد اولیه به قیمت تمامشده به خودروسازها و قطعهسازها عرضه شود تا به این صورت قیمت خودرو کاهش پیدا کند».
او ادامه داد: «در حال حاضر مواد اولیه همچون ورق فولاد، مس و آلومینیوم با قیمت دلار به ما فروخته میشود؛ این در حالی است که مدام شعار داده میشود که اقتصاد کشور نباید به دلار وابسته باشد. مطابق برآوردهایی که ما انجام دادیم، درصورت تایید این پیشنهاد بهطور میانگین قیمت هر خودرو ١٠ میلیون تومان کاهش خواهد داشت».
بیگلو با اشاره به ارزانبودن انرژی و نیروی کار و سایر مولفههای تولید درکشور گفت: «قیمت تمامشده مواد اولیه درکشور ما بسیار پایینتر از قیمتهای جهانی است. طبق صورتهای مالی منتشره، شرکتهای حاضر در بورس گاهی اوقات تا ۵٠ درصد فروش این شرکتها سود اعلام میشود. این اتفاق در دنیای امروز چیز جدیدی نیست و پیش از این در کشورهایی مانند کرهجنوبی، چین و ترکیه نیز مواد اولیه تولید داخل با یارانه به تولیدکنندگان اختصاص پیدا میکرد».
او تاکید کرد: «اگر قیمت مواد اولیه داخلی جهانی باشد اما نرخ سود بانکی بیش از تمام کشورها داشته باشیم و فشارهای بیمهای و مالیاتی بیشتر از کشورهای رقیب باشد، دیگر توانی برای رقابت باقی نمیماند».
بیگلو افزود: «با وضع فعلی اگر خودروسازهای کرهجنوبی تحریمهایی که امروز ما تجربه میکنیم را آنها درک میکردند، بهطور قطع میتوانم این را بگویم که آنها نمیتوانستند حتی یک فرغون تولید بکنند اما ما امروز روزانه دو هزار و ۵٠٠ دستگاه خودرو با آپشنها و امکانات مناسب تولید میکنیم». این مسائل درحالی مطرح میشود که کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که خودروسازان به دلیل مدیریت نامطلوب به ورشکستگی رسیدهاند و حالا با پیشفروشها تنها زمان اعلام ورشکستگی خود را عقب میاندازند. بر اساس گزارش های مالی خودروسازان به بورس فقط ایرانخودرو به تنهایی در ٩ ماهه ابتدای امسال چیزی حدود ٨ هزار میلیارد تومان زیان انباشته به بار آورده است که این رقم بسیار بالاتر از سرمایه ثبتی آن است.
منبع: شهروند
نظرات