تغییرات جدید قیمتگذاری خودرو
با وجود اخبار ضدونقیضی که در تغییر نحوه قیمتگذاری خودرو وجود داشت بالاخره حذف شورای رقابت از قیمتگذاری رسمیت یافت و از این پس وزارت صمت رسما قیمت خودرو را تعیین میکند.
به گزارش تجارتنیوز ، در هفته گذشته خبر افزایش قیمت خودرو بدون حضور شورای رقابت اعلام شد که در همین جریان برخی از اعضای شورای رقابت با خبرگزاریها مصاحبه کرده و خودروسازان را به انجام تعهداتشان در رابطه با مصوبههای این شورا مکلف کردند.
اما به فاصلهای کوتاه این خبر رسمیت یافت و خودروسازان در رسانهها اعلام کردند که با مشارکت وزارت صمت این تغییر در قیمتگذاریها رخ داده است.
حذف شورای رقابت چه تاثیری بر قیمتگذاری و بازار خودرو داشته است؟
شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو حذف شد
به نقل از روزنامه اعتماد ، پس از این تغییرات مرکز ملی رقابت با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که شورای رقابت بهطور رسمی از قیمتگذاری خودرو کنار گذاشته شده است.
با حذف شدن شورای رقابت، مسوولیت تنظیم بازار خودرو از جمله تدوین و ابلاغ دستورالعملهای تنظیم قیمت این بازار فعلا بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت و با هماهنگی ستاد تنظیم بازار است.
ظاهر تصمیمات شورای رقابت حمایتی بود
حسن کریمی سنجری، کارشناس حوزه خودرو در خصوص حذف شورای رقابت از موضوع قیمتگذاری خودرو و تعیین نرخگذاری آن از سوی وزارت صمت گفت: شورای رقابت برخلاف نامش که مربوط به بازار رقابتی و توسعه رقابت در بازارها بود و باید متعادلکننده قیمتها میشد اما شاهد آن بودیم که در سالهایی که شورای رقابت در این بخش فعال بود همواره به دلیل تصمیمات این شورا که به ظاهر تصمیمات حمایتی از مصرفکننده بود، اما بیشترین ضربه را به مصرفکننده زد.
این کارشناس خودرو ادامه داد: این قضیه باعث شده بود تا قیمتگذاریها در بخش خودرو دو نرخی شده و بازار دلالی و سفتهبازی هم رونق گیرد. این در حالی است که شورای رقابت باید با برنامهریزی و سیاستگذاری درست کاری میکرد تا این بازار به آرامش برسد اما عملکرد شورای رقابت همیشه باعث ناآرامی در این بازار شده بود.
کریمی سنجری خاطرنشان کرد: سیاست دونرخی کردن خودرو و تاکید و سماجت بر قیمتگذاری دستوری خودرو باعث فاصله و شکاف عظیمی در این بازار شده بود که همین موضوع عاملی برای شکاف میان تولید و تقاضا نیز شده یود.
او تصریح کرد: این قیمتگذاری دستوری مورد تایید شرکتهای خودروساز نبوده و آنها هم افت تولید را به گردن قیمتگذاری دستوری از سوی شورای رقابت گذاشته بودند و همین اختلاف در عرضه و تقاضا به نوعی تاثیر مضاعفی بر افزایش قیمتها در بازار داشت.
اثر قیمتگذاری دستوری بر حفظ و کنترل قیمتها
کریمی سنجری با بیان اینکه باید ارزیابی شود که این نوع قیمتگذاری دستوری بر بازار چه تاثیری داشته است، گفت: زمانی که قیمت خودرو در بازار با نمودار تورمی اقتصاد در کشور مورد ارزیابی قرار میگیرد، میبینیم که این افزایش قیمت متناسب با نرخ تورم و نرخ ارز پیش رفته و قیمتگذاری دستوری کمتر توانسته بر حفظ و کنترل قیمتها بر بازار تاثیر مثبت بگذارد.
این کارشناس خودرو ادامه داد: هرچند کنار گذاشتن شورای رقابت اقدام درستی است اما باید در کارنامه و عملکرد این شورا دقت شود و اگر قرار است مجددا یک نهادی شبیه شورای رقابت موضوع قیمتگذاری را بر عهده بگیرد، باید تصمیم جدیدتری گرفته شود و در فرمولها تجدید نظر شود.
کریمی سنجری تصریح کرد: آنچه شورای رقابت بر آن تاکید داشت بازار انحصاری خودرو در کشور بود و با استناد به این بازار قیمتگذاری دستوری را توجیه میکرد این در حالی است که تنها تولیدکنندگان و عرضهکنندگان خودرو همین تولیدکنندگان داخلی هستند و در این مدت این شرکتهای داخلی از یکسری مزایای بازار رقابتی بیبهره بودند و مجبور بودند که مواد اولیه را متناسب با نرخ تورم و نرخ آزاد تهیه کنند و از سوی دیگر هیچ اختیاری در خصوص متعادلسازی برخی از منابع خودشان نیز نداشتند و تحریم هم باعث شده بود که در حوزه تامین و تولید دچار مشکل شوند.
این کارشناس خودرو در پاسخ به این پرسش که فرق قیمتگذاری در وزارت صمت با شورای رقابت چیست، خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد که مبنا براساس همان نرخگذاری گذشته باشد و رفتاری که شورای رقابت با بازار داشت وزارت صمت هم داشته باشد در عمل تغییری رخ نداده است و کماکان اصرار بر همین قیمتگذاری دستوری خواهد بود.
کریمی سنجری افزود: البته ممکن است یک تفاوتی در این حوزه ایجاد شود و آن اینکه با توجه به اینکه شورای رقابت شورایی فراقوهای بود انعطاف کمتری در مقابل اصلاحات مورد نظر دولت در بخش قیمتگذاری خودرو داشت و حال با این تصمیم جدید شاید اگر یک نهادی از زیرمجموعه دولت این وظیفه را برعهده گیرد دارای انعطاف بیشتری خواهد شد و از فرمولی استفاده میکند که با شرایط فعلی شرکتهای خودروساز سازگاری بیشتری خواهد داشت.
نظرات