نیروی انسانی مازاد در خودروسازی / شاغلان ایرانخودرو و سایپا ۵ برابر کرهایها و ژاپنیها
بررسیهای صورت مالی دو خودروساز بزرگ کشور نشان میدهد آنها فقط ۸٫۵ هزار میلیارد تومان هزینه پرداخت حقوق و دستمزد و هزینههای اداری و هزینه انرژی و از این دست موارد کردهاند.
به گزارش تجارتنیوز ، یکی از مسیرهای کاهش هزینههای سربار، متعادلسازی در نیروی انسانی در شرکتهای خودروسازی است. وضعیت سرانه نیروی انسانی در شرکتهای خودروسازی ایران، بهویژه ایران خودرو و سایپا چگونه است؟
به نقل از روزنامه فرهیختگان ، نیروی انسانی مازاد که بخش قابلتوجهی از دستمزدها را بهخود اختصاص داده، چالش بزرگی پیش روی صنعت خودروی کشور است. اما برای بررسی صحتوسقم این موضوع یک بررسی آماری تطبیقی بین خودروسازان ایرانی و ۲۶ شرکت بزرگ بینالمللی انجام دادهایم. آمارهای این بخش از تجمیعی و تلفیقی این شرکتها از سازمان بینالمللی تولیدکنندگان وسایل نقلیه موتوری (OICA) اخذشده و با توجه به کاهش تولید در دوره کرونا، میانگین تولید شرکتها قبل از کرونا و طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ محاسبهشده است. همچنین تعداد شاغلان این گروههای خودروسازی از موسسه آماری معتبر Statista و صورت مالی تلفیقی شرکتهای خودروسازی اخذ شده است. درخصوص خودروسازان ایرانی نیز با توجه به شیوع کرونا و همچنین اعمال تحریمهای آمریکا، وضعیت تولید و اشتغال خودروسازان قبل از تحریمها و در سال گذشته محاسبه شده است.
طبق آمارها سایپا در سال ۱۳۹۶ و قبل از تحریمهای جدید آمریکا، ۶۶۶ هزار دستگاه خودرو تولید کرده که با احتساب ۴۳ هزار و ۵۱۶ شاغل بهازای هر شاغل سایپا ۱۵ دستگاه خودرو در آن سال تولید شده است. اما طی سال گذشته تعداد خودروهای تولید گروه سایپا اعم از خودروهای سبک و سنگین ۴۲۰ هزار و ۴۶۰ دستگاه بوده که با احتساب ۴۳ هزار و ۵۱۶ شاغل، به ازای هر شاغل سایپا تنها ۱۰ دستگاه خودرو طی سال گذشته تولید شده است. اما در گروه خودروسازی ایرانخودرو طی سال ۱۳۹۶ تعداد تولید این خودروساز اعم از خودروهای سبک و سنگین در همه شرکتهای زیرمجموعه حدود ۷۱۳ هزار و ۴۷ دستگاه بوده است. در آن سال با لحاظ ۵۵ هزار و ۵۷۷ شاغل، بهازای هر شاغل این خودروساز ۱۳ دستگاه خودرو تولیدشده اما طی سال گذشته با لحاظ تولید ۵۰۵ هزار و ۱۳۸ دستگاه خودرو، این خودروساز بهازای هر شاغل خود فقط ۹ دستگاه خودرو تولید کرده است.
اما بررسی وضعیت تولید و اشتغال در ۲۶ خودروساز بزرگ جهان نشان میدهد شرکت هیوندای با تولید ۶۶ دستگاه خودرو بهازای هر شاغل، بهترین عملکرد را در بین خودروسازان جهانی دارد. این تعداد در گروه بایک (BAIC) 58 دستگاه به ازای هر شاغل، در گروه سوزوکی ۴۹ دستگاه، در هوندا ۴۸ دستگاه، در گروه جیلی ۴۵ دستگاه، در گروه نیسان ۴۴ دستگاه، در گروه جنرالموتورز ۴۲ دستگاه، در گروه چانگان ۴۰ دستگاه، در گروه چری ۳۶ دستگاه، در گروه فورد ۳۴ دستگاه، در گروه مزدا ۳۲ دستگاه، گروه سوبارو و گروه ماهیندرا ۳۰ دستگاه، در گروه تویوتا ۲۹ دستگاه، در فیات ۲۴ دستگاه، در گروه رنو ۲۳ دستگاه، در گروه بیامو ۲۱ دستگاه، در گروه پژو سیتروئن، گریتوالموتورز و ایسوزو همگی ۱۷ دستگاه، در گروه فولکسواگن ۱۶ دستگاه و در گروه میتسوبیشی ۱۵ دستگاه است.
در گروه دانگفنگ، تاتاموتورز و گروه دایملر نیز این تعداد به ترتیب ۱۲ و ۹ دستگاه است. با این حساب تعداد شاغلان گروه ایرانخودرو و سایپا با در نظر گرفتن سرانه تولید خودرو طی سال گذشته پنج برابر بیشتر از خودروسازان شرق آسیا و سه برابر بیشتر از میانگین جهانی بوده است؛ چراکه در سال قبل در شرق آسیا به ازای هر شاغل در خودروسازی ۴۷ دستگاه و در سطح جهان ۳۰ دستگاه خودرو تولیدشده است.
آنچه از اعداد و ارقام جدول برمیآید اینکه خودروسازان شرق آسیا چابکتر از خودروسازان غربی و آمریکایی هستند و شاید گفته شود سرانه تولید بهازای شاغلان در ایرانخودرو و سایپا همردیف برخی شرکتهای بزرگ جهانی است اما باید توجه داشته باشیم در گروه دایملر درحالی سرانه ۹ دستگاه بهازای هر شاغل، در گروه تاتاموتورز ۱۲ دستگاه، در گروه دانگفنگ ۱۲ دستگاه، در گروه سایکموتور ۱۴ دستگاه، در میتسوبیشی ۱۵ دستگاه و در گروه فولکسواگن نیز ۱۶ دستگاه است که تعداد خودروهای تولیدی این شرکتها به ترتیب ۲٫۵ میلیون دستگاه در سال در دایملر، ۹۳۳ هزار دستگاه در گروه تاتاموتورز، یک میلیون و ۴۵۰ هزار دستگاه در دانگ فنگ، ۲٫۹میلیون دستگاه در گروه سایک موتور، ۱٫۲میلیون دستگاه در گروه میتسوبیشی و ۱۰٫۳میلیون دستگاه در گروه فولکسواگن است.
بهعبارتی آنچه مشخص است یکی از مسیرهای کاهش هزینههای سربار، متعادلسازی در نیروی انسانی در این شرکتها و مسیر دیگر نیز افزایش میزان تولید است تا با این اتفاق هزینههای سربار تقسیمبر میزان تولیدشده و درنتیجه هزینههای تولید کاهش یابد؛ امری که هیچکدام در خودروسازان ایرانی رخ نداده است.
نظرات