مخارج ارزی خودروسازان چقدر است؟
صنعت خودروی کشور با وجود ادعای خودروسازان مبنی بر داخلیسازی بالای ۹۰درصدی، چیزی حدود یکمیلیارد و ۶۰۰میلیون یورو ارزبری در سال دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، میزان ارزبری دو شرکت خودروسازی بزرگ کشور چقدر است؟
به نقل از دنیای اقتصاد ، درحالی واردات خودرو به بهانه کمبود منابع ارزی کشور همچنان ممنوع است که آخرین آمارها نشان میدهند صنعت خودروی کشور نیز ارزبری کمی ندارد، آن هم با وجود ادعای خودروسازان مبنی بر داخلیسازی بالای ۹۰درصد.
بنابر گزارشی که انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور منتشر کرده، متوسط ارزبری هریک از محصولات ایرانخودرو و سایپا بین ۱۵۰۵ تا ۱۷۱۵ یورو است.
بر این اساس، هر محصول تولیدی سایپا به طور میانگین ۱۵۰۵ یورو ارزبری دارد و ایرانخودروییها نیز برای تولید یک دستگاه محصول، به طور متوسط ۱۷۱۵ یورو هزینه میکنند.
اگر فرض کنیم میانگین ارزبری خودروهای داخلی حدود ۱۶۰۰ یورو باشد، با توجه به تیراژ حدودا یکمیلیون دستگاهی در سال، فقط ایرانخودرو و سایپا سالی یکمیلیارد و ۶۰۰میلیون یورو ارز مصرف میکنند. این رقم بدون در نظر گرفتن تولیدات خودروسازی بخش خصوصی محاسبه شده و اگر ارزبری آنها نیز لحاظ شود میزان ارزی که از کشور بابت تولید خودرو خارج میشود، بیشتر خواهد بود.
بنابراین خودروسازی کشور با وجود اظهارات مسوولان مبنی بر داخلیسازی، به هر حال صنعتی ارزبر به شمار میرود و وابستگی غیرقابل انکاری به مواد اولیه و قطعات خارجی دارد.
این در حالی است که برای واردات خودرو با تیراژی معقول، ارز بسیار کمتری نیاز است و از این مسیر میتوان ضمن کاهش فشار به خودروسازان بابت تنظیم بازار، اندک رقابتی را نیز ایجاد کرد. اگر متوسط قیمت یک خودروی وارداتی را ۲۰هزار یورو در نظر بگیریم، با واردات سالی مثلا ۵۰هزار دستگاه، کل ارز مصرفی برای ورود این تعداد خودرو یکمیلیارد یورو خواهد بود و در مقایسه با ارزبری دومیلیارد و ۴۰۰میلیون یورویی خودروسازی کشور، ارزی که بابت واردات مصرف میشود، حدودا ۴۰درصد است. به عبارت بهتر، واردات ۵۰هزار دستگاهی در سال، ۶۰درصد ارزبری کمتری در مقایسه با تولید یک سال خودروسازان دارد.
آزادسازی واردات نیز بهرغم ارزبری، خالی از اتفاقات مثبت نیست. ایجاد رقابتی هرچند اندک، احیای هزاران شغل از دست رفته در جریان ممنوعیت واردات و صد البته شکسته شدن قیمت، اتفاقات مهمی است که در ازای واردات خودرو رخ خواهد داد.
سه گلوگاه ارزی صنعت خودرو
طبق گزارشی که انجمن صنایع همگن قطعهسازی اعلام کرده، میزان متوسط ارزبری در یک محصول ایرانخودرو، ۱۷۱۵ یورو است و در سایپا نیز میانگین مصرف ارز، به ۱۵۰۵ یورو میرسد. حال پرسش اینجاست که این میزان ارز برای واردات در چه بخشهایی مورد استفاده قرار میگیرد.
طبق گزارش منتشره، ارزبری خودروهای داخلی سه گلوگاه دارد که شامل «نیازهای غیرالکتریکی خودروسازان و قطعهسازان»، «قطعات الکتریکی» و«مواد اولیه» میشود.
در ایرانخودرو، ارزبری ناشی از گلوگاه نخست (نیازهای غیرالکتریکی خودروسازان و قطعهسازان) سهمی ۳۳درصدی معادل ۵۶۰ یورو به ازای هر خودرو دارد. این در حالی است که در سایپا سهم این گلوگاه ۳۴درصد و معادل ۵۰۹ یورو برآورد میشود. گلوگاه دوم (قطعات الکتریکی) نیز از سهم ۳۰درصدی در ایرانخودرو برخوردار است که ۵۲۰ یورو محاسبه شده است. در سایپا نیز هرچند سهم این گلوگاه همان ۳۰درصد است، اما مبلغ آن ۴۴۶ یورو برآورد شده است.
در نهایت اما گلوگاه سوم (مواد اولیه) در هر دو شرکت ایرانخودرو و سایپا بیشترین سهم را دارد، هرچند مبالغ آن متفاوت است. ایرانخودروییها برای تامین مواد اولیه هر محصول تولیدیشان به طور متوسط ۶۳۵ یورو ارز مصرف میکنند، اما سهم ارزبری مواد اولیه هر محصول سایپا ۵۵۰ یورو است.
نظرات