فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۱۶۴۵۲۶

بی‌تفاوتی شرکت‌های اروپایی به تهدیدهای ترامپ

بی‌تفاوتی شرکت‌های اروپایی به تهدیدهای ترامپ

بلومبرگ می‌نویسد بازار پرفروغ و جمعیت ۸۰ میلیونی با سرمایه‌های عظیم نفتی در ایران برای شرکت‌های اروپایی آنچنان جذاب است که فاینانسر ایتالیایی، می‌گوید: اینکه منتظر ترامپ بمانیم وقت‌ تلف کردن است و اینکه در انتظار پیش‌بینی سیاستمداران باشیم باز هم وقتمان را تلف می‌کنیم.

سیاستمداران اروپایی سیاست جدید ترامپ در قبال ایران را عاملی برای منزوی شدن آمریکا می‌دانند و می‌گویند تجار اروپایی بیش از این نمی‌توانند به این مسئله بی‌تفاوت باشند.

به گزارش تجارت‌نیوز به نقل از بلومبرگ، روز جمعه ترامپ پایبندی کامل ایران به توافق هسته‌ای 2015 را زیر سوال برد و تهدید کرد که کاملا از این توافق عقب‌نشینی می‌کند و تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد همچنین به کنگره فرصت 60 روزه داد که این مسئله را بررسی کند.

متعاقب آن اتحادیه اروپا به سرعت از این توافق هسته‌ای ایران دفاع کرد و گفت که هیچ کشوری به تنهایی حق نقض این توافق را ندارد.

فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: رئیس‌جمهور آمریکا قدرت زیادی دارد اما نه در این مورد. با وجود این آمریکا قدرت دارد که اقدام یک‌جانبه‌ای را برای همه شرکت‌های این کشور در هر جایی داشته باشد اما این قرارداد چندجانبه است و هیچ کشوری به تنهایی نمی‌تواند تصمیم بگیرد.

ترامپ به کنگره مهلت 60 روزه داده تا در مورد توافق هسته‌ای ایران بازنگری کند. برخی از این تهدیدها می‌تواند شامل شرکت‌ها و تجارانی که در خارج از خاک آمریکا هستند را شامل شود و آنها را مجبور کند که از بین آمریکا و بازار ایران یکی را انتخاب کند.

روزبه پارسی مدیرعامل گروه تحقیقاتی ایران اروپا در سوئد اعلام کرد: نهایت آن برای این دسته از شرکت‌ها این است که آیا آنها بدون پایبندی به این بحث‌ها قادر خواهند بود منافعشان را به دست بیاورند؟

بدیهی است که بازار پرفروغ ایران، جمعیت 80 میلیونی با سرمایه‌های عظیم نفتی تقاضای بسیاری دارد و به واسطه سال‌ها تحریم این کشور نیاز به سرمایه‌گذاری زیادی دارد. شرکت‌های بزرگ اروپایی نظیر زیمنس و توتال قراردادهای چندین میلیارد دلاری را پس از توافق هسته‌ای امضا کردند اما اکنون ابهام در وضعیت فعلی موضع ترامپ در برابر ایران برای آنها تاثیر گذاشته است اما این شرکت‌ها دلیل روشنی برای عقب‌نشینی ندارند اما آنها همچنان پشت مانعی به نام ترامپ قرار گرفته‌اند که تنها کار آنها را معطل کرده است.

علیرضا حق‌دوست رئیس شرکت مشاوره‌ای اندرز که برای مدهای برند مدهای جدید به ایران فعالیت می‌کنند، می‌گوید یکی از این مشتری‌ها فرانسه است که برنامه‌ریزی کرده تا شرکایی را در تهران طی این هفته دیدار کند و این مسئله بعد از اظهارات ترامپ اتفاق می‌افتد.

وی درباره مشتری دیگری صحبت می‌کند که تجارت گسترده‌ای در آمریکا دارد و تمایل دارد که برای ایران ورود پیدا کند اما تصمیم گرفته است تا زمانی که سیاست‌ ترامپ در ایران شفاف نشده دست نگه دارد.

حق‌دوست گفت: برخی از شرکت‌ها بسیار محتاط هستند، برخی شرایط ویژه شرکت‌های خصوصی را دارند.

در این میان بسیاری از شرکت‌ها دنبال شفافیت هستند،

گروه شرکت آزیموت ایتالیا از آن دسته شرکت‌ها است هفته گذشته اعلام کرد که 20 درصد شرکت مفید ابتکار ایران را خریداری می‌کند.

سرگی آلبارلی رئیس شرکت آزیموت تایید کرد که این می‌تواند یک ریسک باشد اما با وجود این آن را قبول می‌کند.

وی در مصاحبه‌ای اعلام کرد: بسیاری از فرصت‌های بزرگ طی 40 سال گذشته در بازارهای نوظهور با فرض و در نظر گرفتن این ریسک‌ها ایجاد شده است.

آلبارلی گفت: شاید هم به این دلیل است که من آدم سیاسی نیستم اما شم اقتصادی خوبی دارم.

پارسی معتقد است که اتحادیه اروپا می‌توانست این مسئله را به سمت سازمان تجارت جهانی ببرد و یا تجارت آمریکا را در اروپا به واسطه همین موضع ترامپ تلافی کند. شاید اروپایی‌ها هنوز آمادگی لازم برای مواجهه با چنین کاری را ندارند و شاید ترجیح می‌دهند که اسما از مسئله توافق هسته‌ای دفاع کنند و آن هم تنها در سطح سیاسی و از برداشتن گام‌های تحریک‌کننده خودداری کنند. در حالی که آنها می‌توانند گام‌هایی را در مسیر اقتصادی بردارند.

در سوی دیگر طرف‌های ایرانی به دنبال سرعت دادن به سرمایه‌گذاری‌ها و تجارت خارجی هستند که از نکات اصلی این توافق بود. اگر این مسئله اتفاق نیفتد آنها انگیزه‌ای برای ماندن در این توافق در خودشان نمی‌بینند.

در تهران امیر علیزاده معاون رئیس اتاق صنعت و بازرگانی ایران و آلمان می‌گوید: در سال جاری نمایندگان کمتری را از کشورهای خارجی شاهد بوده است و شرکت‌های بزرگ به ویژه آنهایی که در آمریکا فعال هستند برای ورود به ایران تعلل به خرج می‌دهند اما علیزاده این را هم گفت که درباره شرکت‌های متوسط و کوچک قضیه برعکس است. بسیاری از آنها طرح‌هایی را حتی برای اقدامات بعدی ارائه می‌کنند از جمله می‌خواهند برای هدایت تحقیقات بازار وارد شوند و شرکای جدید را پیدا کنند و حتی شرکت‌هایی را به ثبت برسانند.

دولت‌های اروپا هم آنها را برای این کار تشویق کرده‌اند در هفته‌های اخیر انگلیس قرارداد 720 میلیون دلاری را برای طرح‌های انرژی خورشیدی در ایران امضا کرد و بانک BPI فرانسه متعهد شد که خط اعتباری 600 میلیون دلاری را برای شرکت‌های فرانسوی برای همکاری با ایران باز کند. اتریش هم پیشنهاد فاینانس داده است.

با چنین حمایت گسترده‌ای پس از موضع اخیر ترامپ آیا این سرمایه‌گذاری‌ها اندک می‌شود و یا در سطح قبلی باقی می‌ماند؟

آلبارلی فاینانسر ایتالیایی، گفت: اینکه منتظر ترامپ بمانیم وقت‌ تلف کردن است و اینکه در انتظار پیش‌بینی باشیم که سیاستمداران چه خواهند کرد باز هم وقتمان را تلف می‌کنیم و این مسئله هیچ وقت به ما کمک نخواهد کرد.

در ایران ما فرصت‌های اقتصادی زیادی را می‌بینیم و بدیهی است که اینها برخی ریسک‌های سیاسی است، خب این هم بخشی از بازی است.

منبع: فارس

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.