توسعه کشاورزی و اشتغالزایی؛ اهداف هند در اجرای طرحهای آبخیزداری
مسئولین هند برای توسعه کشاورزی، تامین منابع آبی، افزایش درآمد و کاهش فقر به سرمایهگذاری بر اجرای عملیات آبخیزداری در حوضههای آبخیز خود روی آوردهاند. اجرای عملیات آبخیزداری در کشور هند از دهه ۱۹۸۰ آغاز شده است و با آغاز دهه ۲۰۰۰ با سرعت بیشتری پیگیری میشود.
حوضه آبخیز را نمیتوان تنها به عنوان یک واحد هیدرولوژیکی محسوب کرد، بلکه آن نهادی اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی است که نقش مهمی در تامین امنیت غذایی، امنیت اجتماعی و اقتصادی دارد و خدماتی بیبدیل را برای زندگی مردم روستایی فراهم می کند.
به گزارش تجارتنیوز ، معیارهای انتخاب وسعت حوضه آبخیز به اهداف توسعه و شیب زمین بستگی دارد که معمولا این حوضههای بزرگ را می توان مناطقی در درههای کوهستانی، جنگلها و یا ماتع درجه یک مشاهده کرد، در مناطق پست و یا در مناطق تحت پوشش کشاورزی نیز اندازه حوضه های آبخیز معمولا کوچک است.
تامین آب شرب و توسعه کشاورزی؛ دو هدف اصلی برنامههای آبخیزداری در جهان
کشاورزی دیم در این حوضه های آبخیز به تنهایی ۵۸ درصد سبد غذایی را تامین کرده و ۸۰ درصد از زمینهای کشاورزی را به خود اختصاص داده است.
بنابراین، برنامه توسعه آبخیزداری به عنوان ابزاری برای کمک به حل مشکلات مردم پیرامون این حوضه ها در نظر گرفته شده و به عنوان موتور بالقوه برای رشد و توسعه کشاورزی در مناطقی که مستعد بارندگی هستند، شناخته شده است.
مدیریت منابع طبیعی در حوضههای آبخیز سبب تامین آب شرب، افزایش تولید مواد غذایی، بهبود معیشت و حفاظت از محیط زیست می شود. به همین دلیل بسیاری از کشورهای جهان برای مقابله با کمآبی و تامین امنیت غذایی از طریق توسعه کشاورزی به آبخیزداری توجهی وافری کردهاند که از آن جمله می توان به هندوستان اشاره کرد.
برنامه های اولیه هند به منظور توسعه عملیات آبخیزداری
در دهه ۱۹۷۰ حدود ۶۰ درصد از کل زمین های زراعی هندوستان (۱۴۲ میلیون هکتار) بسیار کم بهره بودند که نتایجی از جمله درآمد و اشتغالزایی بسیار کم و فقر بالایی را برای مردم محلی به ارمغان آورده بود. به همین دلیل مسئولین این کشور برای حل مشکلات توسعه پروژه های آبخیزداری را به عنوان هدف مدنظر قرار دادند.
آنها در ابتدا با ۴ برنامه ویژه توسعه کلی حوضه های آبخیز را جهت تامین منابع آب شرب و کشاورزی مردم محلی، حفاظت از خاک در مقابل فرسایش را دنبال کردند که عمده آنها در اواسط دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی با رویکرد مشارکتی و آموزش افراد محلی صورت گرفت.
اهداف اجرای طرح توسعه آبخیزداری در هند
این رویکرد به افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی و بهبود معیشت کشاورزان در حوضههای آبخیز و همچنین حفاظت از منابع طبیعی( آب و خاک) منجر شد.
همچنین با اصلاح دستورالعمل توسعه آبخیزداری در سال ۲۰۰۱ اهداف سازمانهای مربوط به توسعه آبخیزداری حول سه محور زیر تغییر کرد:
۱) حفاظت، ارتقا و بهرهبرداری از منابع طبیعی از جمله زمینهای کشاورزی و جنگلی، منابع آبی و گیاهان با روش هماهنگ و یکپارچه مبتنی بر فناوری های ساده، کم هزینه و کاربردی؛
۲) اشتغالزایی گسترده برای مردم پیرامون حوضههای آبخیز؛
۳) کاهش نابرابریهای موجود بین مناطق تحت پوشش کشت دیم و کشت آبی جهت کاهش فقر و محرومیت.
نتایج اجرای طرح توسعه آبخیزداری در هند
با اجرای این طرحها در هند مشاهده شده است که ۷ تا ۳۲ درصد در مناطق مختلف این حوضه آبخیز افزایش یافته است؛ از میزان روانابهای فصلی نیز ۹ تا ۳۷ درصد کاهش یافته و تعادل آب به طرز محسوسی برقرار شده است.
همچنین عملکرد محصولات کشاورزی در فصل بهار به میزان ۲ تا ۵ برابر افزایش یافت و ظرفیت آبیاری نسبت به مرحله پیش توسعه حوضههای آبخیز از ۱۳ تا ۳۱ درصد بیشتر شده است.
بررسیها نشان میدهد که درآمد متوسط خانوار ساکن در حوزه آبخیز بیش از ۵۰ درصد در مقایسه با مکانهای مجاور افزایش یافته است و این امر به کاهش فقر کمک شایانی کرده است.
منبع: مقاومتینیوز
نظرات