کدام کشورها بیشترین آسیبپذیری را از بحران لیر دارند؟
هرچند که در روزهای اخیر آرامش به بازار ارزی ترکیه برگشته است اما بسیاری از کشورها از نوسان لیر متحمل زیانهای سنگینی شدهاند.
بدهی خارجی در دهه اخیر از علل اصلی آسیبپذیری اقتصاد ترکیه بوده است. به دلیل نرخ بهره بالاتر از اروپا و آمریکا، ترکیه موفق شده است سرمایهگذاریهای خارجی زیادی در قالب یورو و دلار جذب کند اما همین مساله باعث شده آسیبپذیری اقتصاد در مقابل نوسانات نرخ ارز بیشتر شود.
به گزارش تجارتنیوز، در حال حاضر بیشتر کشورهایی که سرمایهگذاری زیادی در ترکیه دارند، عملیات خود را به لیر انجام میدهند و ۴۰ درصد کاهش ارزش لیر در سال جاری بدان معناست که بازپرداخت بدهیهای خارجی ۴۰ درصد گرانتر شده است.
طبق آمارهای بانک تسویه بینالملل تا پایان آوریل ۲۰۱۸، ترکیه مبلغی در حدود ۲۴۶ میلیارد دلار قرض کرده است. طبق برآوردهای صورت گرفته، اسپانیا بیش از سایر کشورها از نوسان ارزش لیر متضرر شده است چراکه ساکنان ترک حدود ۸۰ میلیارد دلار از بانکهای اسپانیایی استقراض کردهاند.
با این حال اسپانیا تنها کشوری نیست که از این نوسانات متضرر شده است، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و آمریکا نیز زیانهای سنگینی از کاهش ارزش لیر متحمل شدهاند.
طی ۱۵ سال حضور اردوغان در قدرت، دستیابی به رفاه بیشتر همواره از وعدههای اصلی دولت او بوده است. اقتصاددانان بارها به ترکیه هشدار داده بودند که مدل رشد مبتنی بر بدهی این کشور درنهایت خطر داغی بیش از حد اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.
این مساله با بروز تنش بین واشنگتن و آنکارا در تابستان امسال بیشتر نمایان شد و تورم از ۱۸ درصد گذشت و لیر ترکیه از ابتدای امسال ۴۰ درصد ارزش خود در برابر دلار را از دست داد.
منبع: ایسنا
نظرات