کشورهایی که از دلار فاصله گرفتند
کشورهایی که توسط آمریکا به جنگ تجاری کشیده شده یا تحریم شدهاند، در مسیر حذف تدریجی وابستگی به دلار قدم برداشتهاند.
سال گذشته رویدادهایی اتفاق افتاد که جهان را به ناچار به دو قسمت تقسیم کرد؛ کشورهایی که هنوز از نقش دلار در نظام مالی جهانی حمایت کردند و کشورهایی که به آن پشت کردند.
به گزارش تجارتنیوز، به نقل از راشاتودی؛ کشورهایی که توسط آمریکا به جنگ تجاری کشیده شده یا تحریم شدهاند، مجبور شدند به دنبال سیستمهای پرداخت غیردلاری بروند.
در ادامه با نگاهی دقیقتر به کشورهایی که در مسیر حذف تدریجی وابستگی به دلار قدم برداشتهاند و انگیزه آنها از این اقدام میپردازیم:
چین
تداوم تنشهای تجاری بین چین و آمریکا و تحریم شرکای بزرگ تجاری این کشور باعث شده است چین گامهایی در راستای حذف وابستگی خود به دلار بردارد. هرچند که چین علنی اعلام نکرده که در حال کاهش وابستگی خود به دلار است، اما بانکهای بزرگ چینی در حال واگذاری اوراق قرضه وزارتخزانه داری آمریکا هستند.
با این حال که چین بیشترین حجم اوراق بدهی آمریکا را در اختیار دارد اما میزان این اوراق در پایینترین سطح خود از ماه می سال ۲۰۱۷ قرار دارد.
به علاوه چین در حال جهانیسازی بیشتر یوان در برابر دلار است. چین سعی کرده است از طریق اقداماتی نظیر انباشتن ذخایر طلا، معرفی قراردادهای خرید نفت مبتنی بر یوان و استفاده از یوان در مبادلات تجاری با شرکای خارجی، وزنه بیشتری به واحد پول ملی خود در عرصه جهانی بدهد.
به عنوان بخشی از برنامه جاهطلبانه جاده ابریشم جدید، چین از قراردادهای سوآپ ارزی جدید رونمایی کرده که بر حسب یوان است.
هند
هند ششمین اقتصاد بزرگ جهانی و یکی از واردکنندگان عمده در جهان است. جای تعجب نیست که این کشور مستقیما از تنشهای جهانی تحت تاثیر قرار گیرد. پیشتر در سال گذشته، هند در پاسخ به مجازاتهای اقتصادی آمریکا علیه روسیه اعلام کرد قصد دارد پول خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه را بر حسب روبل پرداخت کند.
این کشور همچنین پس از اعمال مجدد تحریمها علیه تهران اعلام کرد بهای خرید نفت خام از تهران را بر حسب روپیه پرداخت خواهد کرد. هند با امارات قرارداد سرمایهگذاری دوجانبه بر اساس روپیه و درهم امضا کرده است.
ترکیه
در سال گذشته رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه از وجود برنامههایی برای خاتمه دادن به سلطه دلار از طریق حذف دلار از مبادلات تجاری با شرکای عمده این کشور خبر داد. اندکی بعد اردوغان از آمادگی کشورش برای مبادله با چین، روسیه و اوکراین و ایران بر حسب ارز ملی خبر داد.
اردوغان بارها واشنگتن را به دلیل اختلال در تجارت جهانی، تحریم ترکیه و تلاش برای منزوی کردن ایران مورد انتقاد قرار داده است. لیر سال گذشته حدود نیمی از ارزش خود در برابر دلار را از دست داد و همین امر منجر به افزایش نرخ تورم در ترکیه شد.
ایران
بازگشت ایران به عرصه تجارت جهانی مدت زیادی طول نکشید و دونالد ترامپ، اندکی پس از پیروزی خود در کارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از برجام خارج شد. بدین ترتیب این کشور سرشار از نفت بار دیگر به هدف تحریمهای شدید واشنگتن بدل گشت. تحریمها ایران را وادار به جستجوی ارزهای جایگزین برای صادرات نفت خود کرده است.
روسیه
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اقدامات آمریکا را باعث تخریب اعتماد جهان به دلار و اشتباهی استراتژیک خوانده است. آنتوان سیلوانوف، وزیر دارایی روسیه گفته است این کشور با فروش اوراق قرضه وزارت خزانهداری آمریکا، آنها را به داراییهای امنتری نظیر یورو و فلزات گرانبها تبدیل کرده است.
روسیه با توجه به گسترش تحریمهای آمریکا علیه این کشور، گامهای متعددی برای رها شدن اقتصاد خود از سلطه دلار انجام داده است. روسیه سیستم بومی مشابه سوئیفت، ویزاکارد و مسترکارد را راهاندازی کرده است و در تجارت با کشورهایی نظیر هند، ایران و چین روند حذف دلار از مبادلات تجاری را آغاز کرده است.
منبع: ایسنا
نظرات