واکنش بازارها به مناظره ترامپ و بایدن چه بود؟
تحليلگران معتقدند بازارها پس از مناظره ترامپ و بایدن مخاطرات بيشتري را حس كردند، چراكه هيچ نامزدی نتوانست آنگونه كه مردم آمريكا منتظر بودند، برنامهای برای برونرفت از مشكلات ارائه دهد. بنابراين شايد تنها سيگنالی كه پس از مناظره اول به بازارها انتقال داده شد، «نامعلوم بودن آينده اقتصادی چه با ترامپ و چه با بايدن» است.
به گزارش تجارتنیوز ، بامداد چهارشنبه اولين مناظره انتخاباتي ميان دو نامزد جمهوريخواه و دموكرات برگزار شد. هر چند با تجربه مناظرههاي قبلي ترامپ در سال 2016 همچنين اظهارنظرها و تصميمهاي او در مدت زمان حضورش در كاخ سفيد، كيفيت و بگومگوهاي اين مناظره دور از ذهن نبود، اما نحوه واكنش بازارها به اين مناظره، افزايش «بياعتمادي نسبت به آينده» بود كه در كاهش ارزش دلار نسبت به ساير ارزها همچنين افت سهام در وال استريت خودنمايي كرد.
با وجود اينكه طلا تا پيش از برگزاري مناظره به عنوان مامني براي سرمايهگذاران بود و حتي بيشترين افزايش قيمت در يك هفته اخير را به ثبت رساند، اما با اتمام مناظره اندكي كاهش قيمت داشت. با وجود اينكه هنوز سه مناظره ديگر باقي مانده، اما به نظر نميرسد نامزدها برنامهاي جامع و كامل براي برونرفت از مشكلات فعلي داشته باشند و ضربه كرونا نه تنها به اقتصاد امريكا بلكه به اقتصاد جهان آنقدر سهمگين بوده كه پوشش همه ابعاد آن سخت است.
تحليلگران معتقدند بازارها پس از مناظره مخاطرات بيشتري را حس كردند، چراكه هيچ نامزدي نتوانست آنگونه كه مردم امريكا منتظر بودند، برنامهاي براي برونرفت از مشكلات ارايه دهد. بنابراين شايد تنها سيگنالي كه پس از مناظره اول به بازارها انتقال داده شد، «نامعلوم بودن آينده اقتصادي چه با ترامپ و چه با بايدن» است.
سهامها كاهش ارزش داشتند
موضوع مناظره اول، پاسخ به موضوعاتي مانند بحران همهگيري كوويد 19، شرايط خاص اقتصاد، جاي خالي در ديوان عالي كشور و همچنين تغييرات اقليمي بود. هر چند به دليل جو رواني در اين مناظرهها تقريبا هيچ يك از دو نامزد به برنامههاي خود براي اين موضوعات نپرداختند، اما آنچه بازارها از صحبتهاي دو نامزد برداشت كردند، افزايش بياعتمادي نسبت به آينده و نامعلوم بودن مدت زمان لازم براي بازگشت اقتصاد امريكا به پيش از كروناست.
چند ساعت پس از پايان مناظره كه به گفته رسانههاي امريكايي نوعي هرج و مرج بود، شاخص اغلب سهام در وال استريت سقوط كرد. به گونهاي كه ميانگين صنعتي داوجونز حدود نيم درصد افت داشت.
نكته ديگر در اين خصوص، ادامه افت ارزش شاخصها حتي پس از بسته شدن بازارهاست. به گونهاي كه شاخص داوجونز در بازارهاي اينترنتي 300 واحد افت كرد و «اساندپي» و «نزدك» هم هر كدام 0.3 درصد كاهش ارزش داشتند. از سوي ديگر سهام شركتهاي امريكايي در بازارهاي آسيايي نيز افت كرد، اين در حالي است كه سهام آسيايي رشد داشته است.
هر چند بهزعم كارشناسان اين رشد ميتواند به دليل انتشار دادههايي در خصوص «از سرگيري فعاليتهاي صنعتي» در آسيا به خصوص در چين باشد، اما با وجود اينكه پاندمي كرونا همچنان مهمترين معضل اقتصاد جهان در سال يا حتي سالهاي آتي است، به نظر ميرسد بهبود دادههاي توليدات صنعتي چين نيز نتواند آنگونه كه بايد سرمايهگذاران را جذب كند.
طلا، همچنان برنده نوسانات سياستهاي مالياتي بايدن، يكي از مهمترين نگرانيها به خصوص براي سرمايهگذاران و شركتهاي بزرگ است. قرار است بايدن نرخ ماليات براي شركتها را از 21 درصد به 28 درصد افزايش دهد.
هر چند بسياري از كارشناسان انتقادهايي را متوجه افزايش 8 درصدي نرخ ماليات بر شركتها كردند، اما تيم اقتصادي بايدن معتقد است با اين كار ميتواند عدالت در توزيع درآمد و ثروت را بيشتر كند. هر چند نسخه مشابهي نيز براي ماليات ثروتمندان نوشته شده كه بر اساس آن قرار است نرخ ماليات از 37 به 39.6 درصد برسد.
هر چند اين روند ممكن است وضعيت طبقه متوسط را بهبود بخشد، اما ممكن است نا اطميناني را نيز افزايش دهد و بحران مالي را تعميق بخشد. كارشناسان بازارهاي مالي بر اين باورند كه با وجود اقدامات سختگيرانه بايدن در خصوص مالياتها ممكن است نگاه شركتهاي بزرگ به او و سياستهايش مثبت نباشد.
همين امر باعث ميشود سرمايه از برخي بخشهاي اقتصادي به سمت يك پناهگاه جدي گسيل پيدا كند كه آن پناهگاه تا پيش از مناظره اول، بازار طلا بود. بر اساس گزارشها چند ساعت قبل از مناظره قيمت هر اونس طلا به بالاترين رقم يك هفته اخير خود رسيد و 1899 دلار و 12 سنت را ثبت كرد.
هر چند تحليگران انتظار داشتند كه «نامعلوم بودن آينده جهان» و «بگومگوهاي زياد» در اولين مناظره انتخاباتي باعث افزايش قيمت طلا شود، اما بهبود توليد در آسيا همچنين افزايش ارزش سهام آسيايي، طلا را در مسير ديگري قرار داد به گونهاي كه برخي معتقدند ممكن است بدترين عملكرد كاهش ماهانه قيمت طلا از نوامبر 2016 تاكنون به ثبت برسد.
در سوي ديگر كارشناساني قرار دارند كه وضعيت فعلي طلا را «موقتي» ميدانند، چراكه به باور آنها بحران مالي كه جهان با آن دست به گريبان است و منجر به ركود اقتصاد در اروپا، آسيا و حتي امريكا شده ممكن است دير يا زود به مرز انفجار برسد. در صورت حضور دوباره ترامپ در كاخ سفيد و ادامه يافتن سياستهايش عليه ايران، چين و روسيه چه بسا تبعات آن عميقتر و گستردهتر خواهد بود. يكي از كارشناسان حوزه طلا، قيمت هر اونس طلا را در صورت انتخاب مجدد ترامپ، 5 هزار دلار تخمين زده است.
بيشترين كاهش ارزش روزانه دلار در يك ماه
پس از بگومگوهاي فراوان كه حدود 70 درصد امريكاييها آن را «آزاردهنده» ناميدند، ارزش دلار در برابر ارزهاي مهم جهان افت كرد و شاخص آن 0.3 درصد كاهش يافت و به 93.87 واحد رسيد. در مقابل يورو و پوند به اندازه 0.6 و 0.3 واحد تقويت شدند.
كاهش ارزش دلار در حالي رقم خورد كه ماه گذشته ميلادي گلدمنساكس هشدار داده بود كه با ادامه وضعيت فعلي در امريكا و درگيري اين كشور با انتخابات، ارزش دلار كاهش بيشتري خواهد يافت و ممكن است جايگاه خود را به عنوان ذخيره ارزي اصلي در جهان از دست بدهد. پيشبيني ميشود با شدت گرفتن نااطميناني در جهان پس از مناظره اول، سرمايهگذاران به سمت طلا يا بيتكوين روانه شوند، چراكه به هيچ كشوري تعلق ندارد و با مناظره و نتيجه انتخابات نيز مانند دلار از ارزشش كم نميشود.
بدون مجلس دموكرات، بايدن نميتواند
دن كليفتون، رئيس تحقيقات سياست نيز در گفتوگو با سيانبيسي، با استناد به شواهد تاريخي مناظرههاي پيشين در امريكا بر اين باور است كه براي بررسي بهتر در خصوص عملكرد هر كدام از كانديداها در مناظره بايد تمام بازارها را زير نظر بگيريد. كليفتون در بخش ديگر صحبتهاي خود به ديدگاه بايدن با چين نيز اشاره كرد.
به گفته او: «بايدن نيز نظر مثبتي در خصوص رابطه تجاري با چين ندارد، ولي نظرش به اندازه ترامپ منفي نيست. اما نظراتش در خصوص ماليات ميتواند به شكست منجر شود، چراكه افزايش پايه مالياتي بدون يك مجلس دموكرات امكانپذير نيست و ميتواند افتضاح پس از رياستجمهورياش باشد.»
تام بلاك، استراتژيست سياست واشنگتن در Fundstrat نيز بر اين باور است كه بازار عدم قطعيت را دوست ندارد و چيزي كه در مناظره ديده شد، تداوم عدم قطعيت بود. بلاك در بخش ديگري از صحبتهاي خود گفت: «اگر اين رويه مناظرهاي ادامه يابد و تكانههاي ميان اين دو نامزد بيشتر شود، احتمالا ترامپ عدالت در انتخابات را به چالش ميكشد كه براي بازارها و سهام خوب نيست.»
منبع: روزنامه اعتماد
نظرات