فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۷۶۱۷۱۵

جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز / برنامه‌ریزی ایران برای میزبانی از گروسی

جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز / برنامه‌ریزی ایران برای میزبانی از گروسی

اخبار دیپلماسی امروز جمعه 28 بهمن را با جدیدترین اخبار برجام و تحولات بین‌المللی آغاز می‌کنیم. تجارت‌نیوز با توجه به اهمیت اخبار دیپلماسی، هر روز به انتشار مهمترین اخبار بین‌المللی با تاکید بر دیپلماسی اقتصادی و تبعات آن در بازارهای جهانی می‌پردازد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، رئیس سازمان انرژی اتمی کشور خبر داده است که ایران در حال بررسی، رایزنی و برنامه‌ریزی برای سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران است.

محمد اسلامی درباره ارسال نامه از سوی ایران به آژانس بین‌المللی اتمی و موارد آن گفت: مواردی در نامه نگفته بودیم، سوالمان از آژانس این بود که مگر شما تمام بازرسی‌ها و روابطتان را با کشورهای دیگر رسانه‌ای می‌کنید که برای ایران استثنائا این کار را انجام می‌دهید؟

رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: عنوان کردیم شما بی‌درنگ موارد را در اختیار رسانه‌های معاند و رسانه‌هایی که به ویژه برای کشور ما عمدتا در حال تولید ذهنیت هستند و در حقیقت به القائات مستمری علیه کشور ما دامن می‌زنند قرار می‌دهید؛ سوال این بود این چه شیوه استاندارد دوگانه‌ای است که رفتار می‌کنید؟

وی درباره زمان سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران نیز به گفت: در حال بررسی، رایزنی و برنامه‌ریزی هستیم. ( ایلنا )

مذاکرات هسته‌ای متوقف نشده است

وزیر خارجه عراق در گفت‌وگویی به آخرین تحولات پرونده هسته‌ای ایران و رایزنی‌هایش با مقامات ایرانی و آمریکایی و همچنین روابط بغداد با تهران و واشنگتن پرداخته است.

فواد حسین وزیر خارجه عراق که اخیرا در راس هیاتی به واشنگتن سفر کرده بود ‌و با مقامات این کشور دیدار و رایزنی کرد در گفت وگو با شبکه رووداو در پاسخ به این سوال که در دیدار با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مورد چه مباحثی رایزنی کردید، گفت: در خصوص روابط ایران و عراق نبود. رابرت مالی به عنوان یک دوست به دیدار من آمد و خواستار دیدگاهم در مورد اوضاع منطقه شد.

وی در پاسخ به این سوال که چرا روز شنبه که روز کاری نیست با او دیدار کردید، گفت: او دوست من است و برای دیدار شخصی پیش من آمد و قبل از آن نیز حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران تماس تلفنی با من داشت. فواد حسین در پاسخ به این سوال که آیا در این دیدار به پرونده هسته‌ای ایران پرداخته شد گفت: بله.

وزیر خارجه عراق در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا آمریکایی ها از طریق شما به ایران پیام دادند، تاکید کرد: وقتی که مسئول پرونده مذاکرات هسته ای با من دیدار می کند و وزیر خارجه ایران با من تماس می گیرد بدانید که بدون شک ما در حال تبادل نظر در این باره هستیم. در یک‌گفت وگوی تلفنی با وزیر خارجه ایران تبادل نظر کردیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا پیامی برای ایرانی ها دارید، خاطرنشان کرد: مذاکرات کنونی ادامه دارد و متوقف نشده است. وزیر خارجه عراق در پاسخ به این سوال که در مورد برجام گفت وگو کردید گفت که این پرونده یکی از مسائل مورد گفت وگو بود.

پرداخت خریدهای خارجی ایران توسط عراق

فواد حسین در مورد اینکه آمریکا نسبت به ایران انعطاف نشان داده است و برخی معافیت ها از جمله ارسال ۵۰۰ میلیون دلار به ایران از طریق کشور ثالث یعنی عراق، گفت: هرگز، این یک توافق قدیمی است و به زمانی برمی‌گردد که من وزیر دارایی بودم. این توافق از قبل بود، برای مثال ایران کالایی از ترکمنستان می خرد و ما به جای آن پرداخت می کنیم. وی در پاسخ به این سوال که شما هیچ پول نقدی به ایران ارسال نکردید، گفت: هرگز.

وزیر خارجه عراق در پاسخ به اینکه حتی برای معافیت ها هم پول ارسال نکردید گفت: خیر. مبالغ مربوط به خرید گاز و برق از ایران که تقریبا ۱۱ میلیارد دلار است در یک بانک عراقی هستند.

فواد حسین در پاسخ به این سوال که آیا نمی توانید بدهی های ایران را پرداخت کنید گفت: به روشی که در توافق قدیم وجود داشت، یعنی اینکه کالاهایی از یک مکان دیگر بخرند، کالاهایی که اجازه خرید آن ها را دارند.

وی افزود: به همین دلیل من می گویم که روابط تجاری گسترده ای با ایران داریم و به جز مساله برق و گاز میزان تبادلات تجاری ما به ۱۳ میلیارد دلار می رسد و اگر تجارت برق و گاز را هم درنظر بگیریم این مبلغ به ۱۷ الی ۱۸ میلیارد دلار می رسد و روابط تجاری کنونی با ایران تداوم خواهد داشت.

دولت عراق به ایران دلار نمی‌فرستد

وی در پاسخ به این سوال که آیا از عراق به ایران دلار ارسال نمی شود گفت: به طور رسمی هرگز. وزیر خارجه عراق در مورد اینکه آیا به طور غیررسمی به ایران دلار ارسال می شود گفت: اطلاعی ندارم. تو می پرسی که آیا از طریق دولت دلار ارسال می شود و من می گویم خیر.

فواد حسین در پاسخ به این سوال که برخی مسئولان جمهوری‌خواه در کنگره آمریکا به جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور پیام دادند و نسبت به برگزاری مراسم سالگرد شهادت سردار سلیمانی در عراق ابراز نگرانی و گفتند که عراق به یک کشور تابع برای ایران تبدیل شده است، آیا در مورد این مساله تبادل نظر کردید، گفت: هرگز، هیچ بازتابی در مباحثات ما نداشت. ما در کنگره بودیم و با اعضای جمهوری خواه و دموکرات مجلس سنا دیدار داشتیم، به این مساله پرداخته نشد و در دیدارهای رسمی نیز در این زمینه گفت وگو نکردیم. حتی در پارلمان عراق نیز بحث های متفاوتی مطرح می شود اما ما سیاست و خط مشی دولت را در پیش گرفتیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران در عراق نفوذ دارد، تاکید کرد: این سوال متفاوت تر از صحبت هایت در مورد آمریکا است. تاثیرگذاری کشورهای دیگر بر عراق مساله جدیدی نیست، تغییر نظام در عراق در پی تاثیرگذاری‌های خارجی رخ داده است.

وزیر خارجه عراق افزود: درست است که نیروهای سیاسی کردی، شیعی، چپگرا و لیبرالیست علیه صدام وجود داشت، اما نظام او با این چیزها سقوط نکرد، صدام با نیروهای نظامی کشورهای دیگر سقوط کرد. ( ایسنا )

رایزنی امیرعبداللهیان با وزیر بین‌الملل حزب کمونیست چین

در این دیدار که با هدف بررسی استفاده از ظرفیت نهادهای سیاسی دو کشور در تحقق اهداف روابط راهبردی دو کشور برگزار شد، امیر عبداللهیان رایزنی های پربار و توافقات رؤسای جمهور دو کشور در پکن را ترسیم کننده افق جدیدی برای روابط دو کشور دانست و ضرورت استفاده دوچندان از ظرفیت نهادهای سیاسی دو کشور مانند حزب کمونیست، مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای راهبردی روابط خارجی برای تقویت درک و اعتماد متقابل را مورد تاکید قرار داد.

وزیر امور خارجه ایران با یادآوری ظرفیت های گسترده همکاری فرهنگی و مبادلات مردمی میان دو کشور، غنای فرهنگی و اعتبار بین المللی سینمای ایران را فرصتی کم نظیر در این چارچوب دانست و ابراز امیدواری کرد فیلم های ایرانی به سرعت وارد بازار چین شوند.

وزیر امور بین الملل حزب کمونیست نیز با تاکید بر اهمیت سفر رسمی رئیس جمهور کشورمان به پکن و تبریک چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، روابط راهبردی تهران - پکن را بر تحولات منطقه ای تاثیر گذار دانست و اظهار داشت دنیا شاهد تحولات نوینی است که در صد سال گذشته بی‌سابقه است.

وی تاکید کرد جهان به سوی چند قطبی پیش می‌رود و دوره تصمیم گیری چند کشور محدود برای دنیا تمام شده است، هرچند که هنوز هم غرب نمی خواهد هژمونی خود را پایان دهد و اصرار دارد از این طریق مانع از توسعه سایر ملتها از جمله چین و ایران بشود.

چائو با تاکید بر احترام متقابل به حاکمیت و تمامیت ارضی دو کشور، تاکید کرد که چین از تلاش ایران برای صیانت از حاکمیت ملی خود در برابر دخالت بی ثبات کننده خارجی و مقابله با تحریم های غیر قانونی، قاطعانه حمایت می کند.

وزیر بین الملل حزب کمونیست تاکید کرد: این نهاد مشتاقانه در مسیر تقویت هر چه بیشتر رایزنی ها با احزاب و نهادهای ایرانی حرکت می کند و از تبادل نظر میان طرفین استقبال می کند. ( ایسنا )

ارسال سلاح به اوکراین محور کنفرانس امنیتی مونیخ

کنفرانس امنیتی مونیخ با محوریت ارسال سلاح بیشتر به اوکراین در آستانه سالگرد جنگ روسیه و اوکراین در حالی برگزار می‌شود که انتظار می‌رود موضوع تنش بین آمریکا و چین نیز در جریان برگزاری آن بررسی شود.

به گزارش دیلی میل، کنفرانس امنیتی مونیخ تا دقایقی دیگر با حضور رهبران کشورهای جهان در آستانه سالگرد آغاز جنگ روسیه و اوکراین برگزار خواهد شد. کشورهای غربی در این کنفرانس برای بررسی درخواست کی‌یف برای تسلیحات بیشتر گردهم آمده‌اند.

یکی دیگر از محورهای کلیدی این کنفرانس بررسی روابط پرتنش آمریکا و چین در هفته‌های گذشته و موضوع انفجار بالن اطلاعاتی چین بر فراز خاک آمریکا است.

اولاف شولتز صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز در مراسم افتتاحیه سخنرانی خواهند کرد که پیش بینی می شود اولویت سخنان آنها درباره ارسال سلاح به اوکراین باشد.

کامالا هریس معاون رئیس جمهوری آمریکا و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه، وانگ یی وزیر خارجه چین و ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو نیز در این مراسم حضور دارند.

حامیان غربی اوکراین، به رهبری ایالات متحده، مقدار زیادی تسلیحات به اوکراین داده و متعهد شده‌اند که مقدار قابل توجهی سلاح‌های سنگین از جمله تانک‌های جنگی در اختیار کی‌یف قرار می‌دهند.

با وجود یک هیات بلندپایه آمریکایی از جمله هریس و بلینکن و یک تیم ارشد چینی به رهبری وانگ در شهر مونیخ، گمانه زنی‌ها در مورد مذاکرات در حاشیه برای کاهش تنش‌های دو کشور در موضوع بالن‌های اطلاعاتی وجود دارد.

پنجاه و نهمین کنفرانس امنیتی مونیخ (MSC) از ۱۷ تا ۱۹ فوریه در هتل بایریشرهوف مونیخ برگزار می‌شود. ( ایرنا )

امضای ۳.۵ میلیارد دلار قرارداد بین ایران و چین

رئیس سازمان توسعه تجارت، در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر در پاسخ به این سؤال که یکی از اهداف سفر رئیس جمهور به چین اجرایی کردن توافق جامع بود. این توافق در چه مرحله‌ای است و در این سفر چه تصمیماتی راجع به آن گرفته شد؟ گفت: این اسنادی که تعریف می‌شود به صورت یک برنامه‌های اجرایی و عملیاتی می‌آید و آن سند را پوشش می‌دهد.
علیرضا پیمان پاک افزود: تفاوت این سفر با سفر‌های دیگر و نکته مهمی که داشت پیش از سفر و چند هفته قبل از سفر هیئت‌های تخصصی، شرکت‌ها و بنگاه‌ها و حوزه‌های فعالیت تخصصی حضور داشتند و با شرکای شان مذاکرات جدی داشتند و برخی از وزرا از جمله آقای فاطمی امین از چند روز زودتر به چین رفته نه تنها در پکن در شهر‌های مختلف در کارخانجات و واحد‌های بزرگ و مجموعه‌های بزرگ صنعتی حضور داشتند و مذاکرات جدی صورت گرفت.

وی افزود: فقط در حوزه صنعت، معدن و تجارت ۱۹ سند، قرارداد و موافقت‌نامه غیر از ۲۰ سند اصلی امضا کردیم، برخی از آن‌ها قرارداد و برخی موافقت‌نامه بود، رقم قرارداد‌ها ۳.۵ میلیارد دلار است.
پیمان‌پاک گفت: در حوزه معدن مذاکرات جدی و دستاورد‌های خیلی خوبی داشتیم. در حوزه صنعت، مشارکت‌های صنعتی، بحث انتقال تکنولوژی و بحث همکاری‌های مشترک هم در حوزه چین و هم در حوزه ایران، در حوزه خودرو مطرح شد؛ در حوزه تجارت الکترونیک و در حوزه احیای تعرفه ترجیحی و توافقات ترجیحی و در حوزه مربوط به مسایل برگزاری نمایشگاه‌ها و حضور جدی شرکت‌های ایرانی و به عبارتی شرکت‌های چینی در بازار ایران توافاتی صورت گرفت.

به گفته پیمان‌پاک در حوزه مربوط به بحث‌های مارکتینگ و موضوع بازاریابی‌ها و ارتباط پلتفرم‌های بزرگی که این پلتفرم در چین ۵۰_۸۰ میلیارد دلار گردش مالی دارند، این ارتباط دنبال شد.

وی اضافه کرد: برای اینکه بتوانیم با استفاده از ظرفیتی که وجود دارد و بازار بزرگی که چین بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیون دلار واردات هست و سهم ما از این بازار علی رغم تعاملات نزدیک سیاسی و بحث‌های بین المللی ما چیزی حدود ۱۴_۱۳ میلیارد دلار از بازار چین استفاده می‌کنیم.
پیمان‌پاک افزود: کار بسیار خوبی در حوزه خشکبار، لبنیات، محصولات مختلف کشاورزی که با استفاده از این پلتفرم عرضه خرده فروشی را در چین دنبال کرده و ارزش افزوده بیشتری به بار بیاوریم، حتی در زمینه محصولات خام و نیمه خام مذاکرات جدی صورت گرفت و ما بتوانیم از ظرفیت فروش مویرگی در چین استفاده کرده برای این که از همان کالای مشخصی که صادر می‌کنیم با تناژ مشخص ارزش افزوده بیشتری در طی زنجیره تامین به دست آوریم.
وی در پاسخ به این سوال که این مذاکرات چقدر به عملیاتی شدن نزدیک است گفت‌: در برخی حتی از این مذاکرات، حتی مدیران عامل شرکت‌ها، اعضای هیئت مدیره حضور داشتند، نفرات حقوقی و نفرات فنی بخشی از این‌ها از چند ماه پیش شروع شده بود من جمله در حوزه خودرو. دو سه قرارداد خیلی خوبی داشتیم که به مرحله قرارداد رسید و وارد فرآیند عملیاتی و اجرایی شد.
وی بیان کرد: در حوزه فولاد کار‌های خوبی کردیم که همه اجرایی و عملیاتی می‌شود و سفارشات خرید و سفارشات حوزه مشارکت و عملیاتی گذاشته شد. همان جور که آقای رئیس جمهور اشاره کرد این موارد باید دنبال شود. در برخی از این حوزه‌ها و بنگاه‌ها نفرات تخصصی ماندند در چین که بتوانند پیگیری کنند و برنامه اجرایی و عملیاتی را تعریف کنند.
پیمان‌پاک اظهار داشت: در موضوعی که با وزارت بازرگانی داشتیم، ما کمیته مشترکی تشکیل داده و نفرات معاون وزیر و بنده از سمت وزیر صمت معرفی شدیم که یک نقشه راه تعریف کنیم و مرتب و مداوم ماهانه پیگیری شود و پایش شود و بتوانیم از این توافقات بسیار خوبی که به وجود آمد بتوانیم یک دستاورد‌ها و خروجی‌ها ملموسی داشته باشیم.
وی در پاسخ به این سئوال که فکر می‌کنید ما الان در کشور خودمان زیرساخت لازم را برای عملیاتی شدن این توافقات داریم یا باید یک سری اقدامات جدید انجام شود، اظهار کرد: این مذاکرات صورت گرفته و توافقات صورت گرفته به صورت کلی و جامع بود و بخشی از این‌ها در فرآیند تولید بود. در موضوع توسعه تجارت و موضوع روابط اقتصادی یکی از کار‌های خوبی که در این سفر دنبال شد این بود که یک هیئت خوب تجاری و فعالان اقتصادی حضور داشتند.

این مقام مسئول افزود: با توجه به اینکه هنوز چین از فضای قرنطینه خارج نشده ما بیش از ۵۰ فعال و بیش از ۵۰ بنگاه خصوصی تجاری بخش خصوصی را در این هیئت همراه داشتیم. یک نشست خیلی خوبی به همت مرکز توسعه تجارت چین که ارتباط برقرار کردند و ارتباطات و نشست‌های یوتیوبی داشتند. در این مذاکرات تولید مشترک، در این مذاکرات سرمایه گذاری حتی برای صادرات به کشور‌های ثالث صحبت شد. در مذاکرات جدی آقای وزیر با وزیر بازرگانی حتی قرار شد از ظرفیت حضور ایران در بازار اوراسیا با استفاده از تولید مشترک با چین استفاده شود.
وی افزود: یکی از نکات ویژه‌ای که اتفاق افتاده است افزایش هزینه‌های حمل و نقل باعث شده است که بازار‌ها عموما به سمت منطقه‌ای سیر کنند. این که یک کالا از چین به سمت ایران بیاید و یا سمت عراق یا آسیای میانه بیاید.
وی در پاسخ به این سئوال که در بحث بریکس فکر می‌کنید چین بتواند در این حوزه کمک کند؟ بیان کرد: حضور ایران در این مجموعه‌ها و تجارت جهانی هم از نظر وجه بین المللی موثر است.

رئیس سازمان توسعه تجارت بیان کرد: حضور ایران در این مجموعه‌ها و اتحادیه بزرگ جهانی هم از نظر وجه بین‌المللی مهم است و ارتباط ما با کشور‌های عضو آن اتحادیه بسیار نزدیک می‌کند؛ شورای بازرگانان و شورای تجار این کشور‌ها وجود دارد و پیوستن ایران ارتباط نزدیک بین تجار این کشور‌ها و تجار ایرانی برقرار می‌کند. همچنین در کمیته علم و فناوری سازمان شانگ‌های ارتباط نزدیکی در حوزه علم و فناوری برقرار می‌کند.

وی افزود: نهاد‌ها و مجموعه‌های حوزه علم و فناوری عضویت شان در این مجموعه قطعا باعث ارتقای بهره وری و راندمان و افزایش ارتباط دو جانبه در صادرات فناوری و اخذ و پذیرش توانمندی‌ها و دانش فنی و توانمندی‌های فناورانه کشور‌های عضو دارد. در حوزه تولید، تلاش داریم صادرات مان را افزایش دهیم.

به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت در حوزه صنعت و بحث‌های مورد تاکید خود رئیس جمهور و نخست وزیر چین بود. ارتباط بین شرکت‌های کوچک متوسطه ایرانی و کوچک متوسطه چینی بود و این که یک شهرک صنعتی مشترک را در ایران با هدف همکاری، توسعه و رونق تولید برای صنایع کوچک و متوسط ایجاد کنیم.

پیمان‌پاک در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی باید انجام شود که وقتی فضا مساعد شد از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم، گفت: اصلی که وجود دارد در کل زنجیره تجارت یعنی از تولید بحث فرآوری و بسته بندی و بستر نشان تجاری، مسئله بسیار مهمی که روی آن ضعف داریم و عقب‌تر از سایر حوزه‌ها و آقای بذرپاش بحث لجستیک و حمل و نقل است.

وی عنوان کرد: باید بحث افزایش راندمان تولید کالا‌ها را افزایش می‌دهید و باید این کالا به سمت مقصد حمل شود و به سوی هدف حمل شود که ضعف داریم. در حوزه گمرکات اقدامات خوبی شد و ظرفیت آن افزایش داده شده است و سعی شده ۲۴ ساعته شود.
گمرکاتی که فعال نبوده باز شده و ظرفیت بنادری توسعه پیدا می‌کند و نوسازی تجهیزات جدی سازمان بنادر توجه ویژه‌ای وجود دارد. ( صدا و سیما )

ملاقات سفیر ایران با رئیس نمایندگان ایتالیا

محمدرضا صبوری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در رم امروز با جولیو ترمونتی، رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان ایتالیا و معاون وی، لیا کارتاپله دیدار و گفت‌گو کرد.

در این دیدار، درخصوص آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه با تمرکز بر همکاری‌های پارلمانی و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بحث و تبادل نظر شد.

سفیر ایران در رم با اشاره به جایگاه پارلمان به عنوان نماد مردم‌سالاری و ارتباطات مردمی در کشورها ابراز امیدواری کرد، در صورت آمادگی نمایندگان پارلمانی از تمامی طیف‌های سیاسی، سفر هیاتی از پارلمان ایتالیا و تشکیل گروه دوستی پارلمانی در دستورکار قرار گیرد تا بتوان با تمرکز بر نقاط اشتراک، مسیر تعامل و گفت‌وگوی سازنده میان طرفین را ادامه داد. ( ایلنا )

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.