فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۸۶۴۲۴۶

نشست شورای حکام بدون صدور قطعنامه درباره ایران برگزار می‌شود/ تبادل زندانیان این هفته انجام می‌شود

نشست شورای حکام بدون صدور قطعنامه درباره ایران برگزار می‌شود/ تبادل زندانیان این هفته انجام می‌شود

نماینده روسیه در سازمان‎های بین‎المللی در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‎المللی انرژی اتمی می‎گوید که دلایل متعددی درباره اینکه جلسه شورای حکام بدون صدور قطعنامه درباره ایران برگزار ‌شود، وجود دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ،نماینده روسیه در سازمان‎های بین‎المللی در آستانه نشست شورای حکام آژانس ضمن تاکید بر این موضوع که جایگزینی واقعی برای برجام وجود ندارد می‎گوید که تجربه نشان می‌دهد تلاش برای تصویب قطعنامه‌های ضدایرانی در شورای حکام هیچ‌گاه معنای عملی نداشته و نخواهد داشت.

در نشست قبلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران نیز با وجود تلاش‌های برخی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی، قطعنامه‌ای علیه ایران صادر نشده بود.

«میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی مستقر در ژنو و مذاکره‌کننده ارشد این کشور در مذاکرات برجامی به موضوعاتی از جمله نشست شورای حکام، برجام و مذاکرات برای رفع تحریم‎ها پرداخته که در ادامه می‎خوانید.

مذاکرات برجام درست در خط پایان متوقف شد

از دیدگاه شما به عنوان مذاکره‌کننده ارشد روسیه در مذاکرات برجام، چشم‌انداز روند مذاکرات چگونه است؟ آیا این روند در مسیر توافق حرکت می‌کند؟ اگر خیر، عوامل اصلی عدم دستیابی به توافق کدامند؟

اولیانوف: گفتن هر چیز قطعی در مورد چشم‌انداز ازسرگیری مذاکرات وین دشوار است؛ یک سال پیش، این مذاکرات به حالت تعلیق درآمد - درست در لحظه‌ای که تقریبا در خط پایان بودیم؛ در حال حاضر، ما هیچ نشانه‌ای مبنی بر ازسرگیری احتمالی مذاکرات در آینده نزدیک مشاهده نمی‌کنیم؛ دلیل این بن‌بست موضع کشور‌های غربی - آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلیس - است که به نظر می‌رسد به‌طور کامل علاقه خود را به احیای کامل برجام از دست داده‌اند.

جایگزینی واقعی برای برجام وجود ندارد

مقام‌های ایرانی طی یک سال گذشته بار‌ها به‌صورت رسمی اعلام کردند که آماده جمع‌بندی مذاکرات برجام هستند؛ آن‌ها همچنین تاکید کردند که واشنگتن رویکردی دوگانه در این رابطه دارد؛ چرا با وجود اعلام آمادگی ایران مبنی بر جمع‌بندی مذاکرات، آمریکا و البته طرف‌های غربی برجام از این امر خودداری کردند؟

اولیانوف: در واقع، در طول یک سال گذشته، طرف ایرانی بار‌ها آمادگی خود را برای پایان موفقیت‌آمیز مذاکرات مورد تاکید قرار داده است؛ ما از این موضع تهران بسیار قدردانی می‌کنیم، اما مشکل این است که رویکرد سازنده ایران از سوی دولت‌های غربی به اندازه کافی پاسخ داده نمی‌شود.

به نظر من، آن‌ها مرتکب یک اشتباه استراتژیک بزرگ هستند؛ احیای برجام به نفع همه است؛ احیای این توافق برای ایران به‌معنای لغو تحریم‌های آمریکا و برای دیگر شرکت کنندگان در مذاکرات وین - گامی مهم در جهت تقویت رژیم بین المللی منع اشاعه است؛ این امر برای منطقه خلیج فارس پیش نیاز‌هایی برای بهبود وضعیت در حوزه امنیت منطقه ایجاد می‌کند؛ هیچ جایگزین واقعی برای برجام وجود ندارد؛ موضع دولت‌های غربی غیرسازنده است و خطر تشدید غیرقابل کنترل را به دنبال دارد؛ در هر صورت، چنین سناریوی خطرناکی را نمی‌توان نادیده گرفت.

درخواست‎ها برای محرمانه ماندن گزارش‌های آژانس درباره ایران بی‌نتیجه مانده است

اخیرا شاهد درز گزارش فصلی آژانس بین‎المللی انرژی اتمی درباره ایران به رسانه‌های غربی بودیم؛ به نظر شما دلیل دلیل درز هر باره گزارش‌های فصلی آژانس درباره ایران به رسانه‌ها چیست؟

اولیانوف: این یک واقعیت است که گزارش‌های مدیرکل آژانس در مورد ایران به طور مداوم به عرصه عمومی درز می‌کند؛ ما و همچنین همکاران ایرانی‌مان، بار‌ها توجه دبیرخانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به غیرقابل قبول بودن چنین نشت‌هایی جلب کرده‌ایم و خواهان اقداماتی تا حد امکان موثر برای اطمینان از محرمانه بودن هستیم؛ متاسفانه این امر تاکنون نتیجه‌ای نداشته است.

پیش‎بینی درباره آنچه در نشست شورای حکام روی می‎دهد

میزان: پس از درز گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران، گزارش‌هایی مبنی بر تلاش تروئیکای اروپایی و آمریکا برای تهیه یک بیانیه مشترک جهت ارائه و دریافت امضای مشترک دیگر کشور‌ها در نشست آتی شورای حکام مطرح شده است؛ آیا ایران باید منتظر قطعنامه شورای حکام باشد؟ با مفروض دانستن تلاش‌های تروئیکای اروپایی و آمریکا مبنی بر تهیه گزارش مذکور، هدف از این اقدام چیست؟

اولیانوف: در مورد چشم انداز بررسی ۲ گزارش مدیرکل آژانس در مورد ایران توسط شورای حکام آژانس، امیدوارم کشور‌های غربی از اقدام‌های تحریک‌آمیز خودداری کنند؛ تجربه نشان می‌دهد که تلاش برای تصویب قطعنامه‌های ضدایرانی در شورای حکام هیچ‌گاه معنای عملی نداشته و نخواهد داشت؛ آن‌ها فقط اقدام‌های متقابل سخت از سوی تهران را تضمین می‌کنند.

من فکر می‌کنم دلایل متعددی برای این باور که جلسه سپتامبر شورای حکام بدون قطعنامه برگزار می‌شود، وجود دارند، اما بی تردید درباره موضوع ایران اظهاراتی خواهد شد؛ می‌توانیم انتظار بیانیه‌ای از سوی آمریکا و همچنین مداخلات جمعی از تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا را داشته باشیم؛ ممکن است فرمت‌های دیگری نیز وجود داشته باشد.

معمولا بیانیه‌های کشور‌های غربی «کپی پیست» شده و حاوی فهرست بلندبالایی از شکایت‌ها و نگرانی‌ها در مورد تک تک مواردی است که جنبه‌های خاصی از برنامه هسته‌ای ایران در پارامتر‌های برجام نمی‌گنجد؛ جملاتی از این دست بیشتر جنبه تشریفاتی دارد.

من معتقدم نویسندگان چنین اظهاراتی به آن‌ها برای «مصرف داخلی» نیاز دارند؛ غربی ها از طریق صدور این بیانیه تلاش می کنند تا نشان دهند که بخشی از مذاکرات درباره برجام هستند؛ من آن‌ها را «تشریفاتی» نامیدم، زیرا اگر کشور‌های غربی واقعا تلاش می‌کردند تا برنامه هسته‌ای ایران را به پارامتر‌های اولیه برجام بازگردانند، می‌توانستند به راحتی این کار را انجام دهند؛ تنها چیزی که آنها لازم دارند، بازگشت به میز مذاکره در وین و نهایی کردن تصمیم بسته برای بازگرداندن توافق هسته‌ای است که تقریبا صددرصد به جز چند خط کامل شده است؛ متاسفانه، غرب آماده بازگشت به اقدام واقعی و مرتبط نیست؛ آن‌ها «دیپلماسی مگافون» را ترجیح می‌دهند و در هر جلسه شورای حکام، با زحمت فراوان فهرست بلندبالایی از ادعا‌ها علیه تهران را بر می‌شمرند.

مذاکرات وین درباره احیای برجام یک تلاش جمعی بود

ارزیابی روسیه از تلاش‌ها و ابتکارعمل‌هایی که برای احیای برجام از جانب کشور‌های مختلف انجام می‌شود، چیست؟

اولیانوف: مذاکرات وین در مورد احیای برجام یک تلاش جمعی از سوی همه شرکت‌کنندگان در آن بود؛ هر کشوری در روند مذاکرات سهیم بود؛ مایلم به‌ویژه به نقش دیپلماسی ایران اشاره کنم؛ مذاکره کنندگان ایرانی در دفاع از منافع کشورشان بسیار پرانرژی و کارآمد بودند.

علاوه بر این، می‌توانم کمک‌های چین، آمریکا و همچنین سرویس اقدام خارجی اروپا را که به‌عنوان هماهنگ‌کننده در مذاکرات شرکت کردند، برجسته کنم؛ من فکر می‌کنم دیپلماسی روسیه نیز نقش مهمی را ایفا کرد؛ دست‌کم در طول مذاکرات، همه شرکت‌کنندگان دیگر بدون استثنا در موارد متعدد از مشارکت روسیه در تضمین پیشرفت و یافتن راه‌حل‌های قابل قبول متقابل در شرایط سخت تمجید کردند.(میزان)

در نشست قبلی شورای حکام چه گذشت؟

در نشست قبلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با موضوع ایران برخی کشورهای غربی از جمله تروئیکای اروپایی و آمریکا با صدور بیانیه‌هایی تلاش داشتند برنامه هسته‌ای ایران را زیر سوال ببرند.

با وجود این بیانیه‌ها و نیز تلاش‌های آشکار اسرائیل در سطح بین‌المللی علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، در نشست شورای حکام قطعنامه‌ای علیه کشورمان صادر نشد و ابراز امیدواری شد با ادامه همکاری ایران و آژانس موضوع ایران از بن‌بست کنونی خارج شود.

محسن نذیری اصل، نماینده کشورمان در وین در واکنش به بیانیه اتحادیه اروپا و آمریکا، گفت: این کشورها، که بسیاری از آنها کشورهای چتر هسته‌ای و یا عضو ناتو هستند، هرگز سعی نکردند اذعان کنند که ایران سابقه‌ای درخشان در الحاق به سازوکارهای مقابله با تسلیحات کشتار جمعی دارد. با این اوصاف، به نظر می رسد که این احزاب به جای ایفای نقش مثبت در پرداختن به مسائل قبلی، از دستور کار سیاسی دیگری پیروی می کنند.

تبادل زندانیان این هفته انجام می‌شود

رویترز روز گذشته به نقل از منابع آگاه خود مدعی شد که این هفته زمانی که ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران به بانک‌های قطر منتقل شود، ۵زندانی دو تابعیتی آمریکا ایران را ترک می‌کنند و همین تعداد زندانی ایرانی بازداشت‌شده در آمریکا به خانه بازمی‌گردند. طبق ادعای رویترز، سه زندانی آمریکایی شامل سیامک نمازی، عماد اشراقی و مراد طاهباز می‌شوند و هویت زندانی‌های چهارم و پنجم که یکی از آنها زن است، فاش نشده است. بر این اساس رویترز نتوانسته مشخص کند چه زندانی‌های ایرانی در قبال افراد یادشده آزاد می‌شوند. یک منبع آگاه از مذاکرات قطر گفت که دوحه دست کم میزبان ۸ دور از مذاکراتی است که مذاکره‌کنندگان ایرانی و آمریکایی در هتل‌های جداگانه برای مذاکره حضور داشتند که جلسه‌های اولیه عمدتا روی مسائل هسته‌ای و باقی جلسات روی آزادی زندانی‌ها متمرکز بود.

این منبع اضافه کرد: «آنها پی بردند که (مذاکرات) هسته‌ای یک بن‌بست است و تمرکز را روی زندانی‌ها تغییر دادند. موضوع زندانی‌ها ساده‌تر است. دستیابی به آن راحت است و شما می‌توانید اعتماد‌سازی کنید.» به گفته سه تن از منابع آگاه، دوحه یک مقدمات مالی را اجرا خواهد کرد که بر اساس آن هزینه‌های بانکی را پرداخت می‌کند و نظارت می‌کند که چگونه ایران پول نقد مسدودنشده را هزینه می‌کند تا اطمینان حاصل شود که پولی برای اقلام تحت تحریم‌های آمریکا استفاده نمی‌شود. رویترز به نقل از یک دیپلمات ارشد ادعا کرد: «ایران ابتدا می‌خواست دسترسی مستقیم به منابع مالی داشته باشد؛ اما در نهایت موافقت کرد تا از طریق قطر دسترسی داشته باشد. ایران اقلام غذایی و دارو خریداری و قطر به‌صورت مستقیم پرداخت خواهد کرد.» این خبرگزاری به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشت که واشنگتن آماده اعلام زمان دقیق آزادی زندانی‌ها نبود. اما وزارت خارجه آمریکا از اظهارنظر در این مورد خودداری کرده و این مساله را یک مذاکره بسیار حساس و در حال انجام خوانده است. این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که واشنگتن به انتقال منابع مالی ایران از کره‌جنوبی به حساب‌های محدودشده در موسسه‌های مالی در قطر رضایت داد؛ اما هیچ پولی به صورت مستقیم به ایران نمی‌رود.(تسنیم)

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.