ایران در وضعیت شدید کمآبی تا سال ۲۰۴۰
مدیرکل کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی با بیان اینکه بر اساس مطالعات انجام شده تا سال 2040، 33 کشور در وضعیت شدید کم آبی قرار خواهند گرفت، گفت: از این تعداد 14 کشور از خاورمیانه در میان این کشورها وجود دارند که رتبه ایران در این لیست مرتبه سیزدهم است.
مهندس احمد امینی امروز در همایش مدیریت آب در صنایع فرآوری مواد معدنی با بیان اینکه منابع آب شیرین کره زمین در حدود 2.5 درصد از کل منابع آب را به خود اختصاص داده است، افزود: با توجه به عواملی مانند رشد جمعیت و توسعه فعالیتهای بشری، بحران آب بسیاری از کشورها را تهدید میکند و در این میان بیشترین میزان مصرف آب در بخش کشاورزی است و پس از آن بخش صنعت حدود 20 درصد از منابع آب را مصرف میکند.
به گزارش تجارتنیوز ، امینی گفت: با بیان اینکه حجم آب موجود در زمین 1.4 میلیارد کیلومتر مربع است، اظهار کرد: از این میزان 97.5 درصد آب شور است، از این نظر از کره زمین با عنوان «سیاره نمکی» یاد میشود.
مدیرکل کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی با بیان اینکه از کل حجم آب موجود در کره زمین تنها 2.5 درصد آن شیرین است، خاطرنشان کرد: منابع آب شیرین شامل دریاچهها، رودخانهها، آبهای زیرزمینی، یخچالها و منابع طبیعی است و این عدد نشان میدهد که بشر برای فعالیتهای خود و زندگی روزمره با منابع محدود آب شیرین روبرو است.
امینی با اشاره به رشد فزاینده جمعیت و لزوم دسترسی به آب شیرین، یادآور شد: بر اساس پیشبینیها تا سال 2040 میزان جمعیت دنیا به بیش از 9 میلیارد نفر خواهد رسید که این مساله نشان دهنده تامین آب کافی برای زندگی است.
امینی با تاکید بر اینکه در حال حاضر میزان مصرف آب شیرین در کل دنیا حدود 4500 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود، اضافه کرد: از این رقم حدود 70 درصد در بخش کشاورزی، 20 درصد در بخش صنعت و 10 درصد در مصارف عمومی شهری مصرف میشود، ضمن آنکه حدود 2 دهم درصد از مصرف آب در بخش معدن مصرف میشود که در مقایسه با سایر مصارف بسیار پایین است.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس ردهبندیها کشور ایران در رده کشورهایی قرار میگیرد که بیشترین مصرف آب را در بخش کشاورزی دارد، خاطر نشان کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده پیشبینی میشود که تا سال 2040 تعداد 33 کشور در وضعیت شدید کم آبی قرار خواهند گرفت و کشور ایران در این لیست رتبه 13 را به خود اختصاص داده است.
به گفته این محقق، بر اساس این مطالعات تعداد 14 کشور در منطقه خاورمیانه جزو 33 کشوری هستند که در وضعیت کم آبی شدید قرار خواهند گرفت. از این رو در آینده مبحث کم آبی یکی از چالشهای اساسی خاورمیانه خواهد بود.
مدیر کل کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی با اشاره به نقش آب در بخش معدن و صنایع معدنی، خاطر نشان کرد: براساس چشم انداز 1404 و همچنین بر مبنای برنامههای توسعهای کشور در رابطه با برخی از فلزات اساسی مانند فولاد و مس هدفگذاریهایی انجام شده است و برای دستیابی به اهداف توسعه زیرساختها، تامین مواد اولیه کافی و همچنین تامین آب کافی از جمله موارد حیاتی به شمار میرود.
امینی با اشاره به راهکارهای تامین و کاهش آب تازه مصرفی در واحدهای فرآوری مواد معدنی، گفت: در این زمینه در دنیا دو رویکرد کلی شامل کنترل و بازیابی آب و استفاده از سایر منابع و فناوریهای جدید در نظر گرفته میشود.
به گفته وی، در بخش کنترل و بازیابی آب نیاز به بکارگیری سیستم کنترل و اندازهگیری آب ورودی به کارخانه، استفاده از تیکنرهای با کارایی مناسب و استفاده از آب برگشتی و بازیابی آب از باطلهها و سدهای باطله را میتوان اجرایی کرد.
وی با تاکید بر اینکه یک سری از شرکتهای بزرگ دنیا از آب بازیافتی و آب برگشتی به طور وسیع استفاده میکنند، اضافه کرد: یکی دیگر از روشهای تامین آب مصرفی در بخشهای صنایع استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در زمینه آب شیرینکنها است.
امینی گفت: این مساله در اکثر کشورهایی که به دریا راه دارند و دارای پتانسیلهای انرژی خورشیدی هستند، در حال پیگیری است.
به گفته وی، کشورهای خلیج فارس که مانند ایران دارای منابع نفت و گاز هستند، در این زمینه پروژههایی را اجرایی کردهاند.
مدیر کل کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی با تاکید بر ضرورت توجه به استفاده از فاضلاب شهری در صنایع معدنی، اظهار کرد: بر اساس اعلام آب منطقهای استان تهران، در سال گذشته حجم متوسط آب سالیانه مصرفی شهروندان کل تهران حدود یک میلیارد و 350 میلیون مترمکعب و حجم مصرفی شهروندان شهر تهران حدود یک میلیارد و 50 مترمکعب بوده است.
وی اضافه کرد: در حالی که بر اساس برآوردهای انجام شده مجموع آب مصرفی مورد نیاز طرحهای زنجیره آهن و مس کشور در حدود 336 میلیون مترمکعب آب نیاز دارد.
وی پیشنهاد داد که برای استفاده از آبهای بازیافتی در کارخانههای فرآوری باید سرمایهگذاریهایی صورت گیرد که در این زمینه اتخاذ تمهیدات تشویقی و حمایتی برای سرمایهگذاران ضروری است.
منبع: ایسنا
نظرات