فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۲۹۰۵۱۰

انتقال آب‌های مرزی تاجیکستان، افغانستان و ایران توسط روسیه

انتقال آب‌های مرزی تاجیکستان، افغانستان و ایران توسط روسیه

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: با وجود این که در شهرهای شرقی کشور با بحران آب روبرو هستیم بخش زیادی از آب‌های مرزیمان به کشورهای منطقه می‌ریزد.

عبدالله حاتمیان در خصوص کنترل چالش کمبود آب در شرق کشور گفت: یکی از مشکلات ما در شرق و شمال شرقی کشور به سد‌های ما برمی‌گردد؛ سد هایی که در این منطقه ساخته شده اند به دلیل نداشتن زیرساخت‌های مناسب، نه به آن صورت می تواند سیل آب‌ها را ذخیره کند و نه بعد از ذخیره قادر به نگهداری از آب است.

به گزارش تجارت‌نیوز،نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما در خراسان رضوی که یکی از استان های خشک کشور است منابع آبی خیلی زیادی داریم که از دسترس ما خارج می‌شوند. اما چون وزارت نیرو از تجهیزات کافی برخوردار نیست آمار دقیقی از آب های خروجی مرزی وجود ندارد.

وی ادامه داد: برای نمونه ما توجه نداریم که خروجی آبی ما به سمت ترکمنستان چه مقدار است در زمان شوروی سابق کانالی به نام قره قوم از تاجیکستان تا روسیه فعلی کشید شد که بیش از 4 هزار کیلومتر طول دارد، این کانال همه آب‌های مرزی تاجیکستان، افغانستان و ایران را جمع و به روسیه منتقل می کند.

این نماینده مجلس دهم تاکید کرد: ترکمنستان کشور کویری است که اگر این کانال قره قوم و هرز آب‌های مرزی ایران نباشد، خشک خواهد شد. بنده معتقدم که آب می‌تواند برای ما ابزار چانه زنی در مقابل ترکمنستان باشد. ایران باید به این کشورها بفهماند که چه مقدار آب از سمت ایران به مرزهای آن ها می ریزد و ما می توانیم آن‌ها را مهار کنیم.

وی توضیح داد: خیلی از آب های مرزی ما پروتکل ندارند. ما به همه پروتکل‌هایی که در مورد رودها و منابع آبی بین‌المللی وجود دارد پایبند هستیم و در مقابل کشور ترکمنستان هم باید به پروتکل‌ها پایبند باشد اما آب هایی بسیار زیادی از مرزهای ما خارج می‌شود که پروتکل ندارند و لازم است که ما آن ها را به صورت ضرب الجلی مهار کنیم.

حاتمیان گفت: بحث کنترل آب های رودخانه های مرزی از 10 سال پیش مورد بحث بوده است که به همین منظور سدی در شهر درگز ساخته شد اما این سد به گونه ای طراحی شده که فقط امکان انتقال آب زلال به پشت سد وجود دارد و دریچه های صد نیز به نحوی تعبیه شده است که با کمترین آب، دهنه آن مسدود می شود.

وی تاکید کرد: ما باید از سال ها قبل برای ذخیره این آب‌ها برنامه‌ریزی می‌کردیم تا امروز در شرایطی که در کشور با بحران آب روبرو هستیم و آب های زیرزمینی مان رو به اتمام است به این راحتی حجم عظیمی از آب های مرزی را از دست ندهیم. ما امروز نیاز به عملیات آبخیزداری داریم تا این آب‌ها را در مراتع نفوذ دهیم و قنواتمان را آز آنها تغذیه کنیم.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: بحث دیگر این است که ما در دیپلماسی آب دچار ضعف هستیم و به همین دلیل نمی‌توانیم از کشورهای همسایه اجرای پروتکل ها را طلب کنیم.

در مورد افغانستان نیز چون این کشور حکومت مقتدری ندارد، ورود و حل مشکل در مناطق مرزی کار مشکلی است اما به هر جهت ما باید موضوع آب را در کنار دیگر مراوداتمان با کشور افغانستان مطرح کنیم.

منبع:‌ خانه ملت

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.