قیمت مصرف کننده نسبت به تولیدکننده چه تفاوتی دارد؟
اختلاف قیمت مصرف کننده نسبت به تولیدکننده چه رقمی باید باشد و خرد فروش ها تا چه میزان اجازه افزایش قیمت کالا را دارند؟ وزیر صنعت، معدن و تجارت پاسخ داد.
به گزارش تجارتنیوز به نقل از اکوایران ، حدود ۳ ماه از اجرای طرح درج قیمت تولید کننده روی برخی از کالا می گذرد و از هفته گذشته قیمت مصرف کننده نیز به قیمت تولیدکنندگان اضافه شد. طرحی که در راستای شفاف سازی قیمت گذاری صورت گرفت، اما سردرگمی مردم را نیز به همراه داشت.
حذف واسطههای غیرضرور، روزآمدسازی شیوههای نظارت در بازار، روان سازی نظام قیمتگذاری و کاهش بهای پرداختی توسط مصرف کنندگان از جمله اهداف درج قیمت تولیدکننده روی کالاها محسوب میشود. اهدافی که بسیاری معتقدند میتواند به شفاف سازی بازار کمک کند و برخی دیگر معتقدند این روش بازار را آشفته تر میکند.
به گفته موافقان این طرح بررسیها نشان میدهد که در حال حاضر قیمت مصرف کننده درج شده روی بسیاری از کالاها واقعی و قانونی نیستند و اکثر آنها قیمتهایی است که با توافق واحدهای تولیدی و واسطهها و فروشگاه درج میشود و اجرای این طرح می تواند به شفاف شدن بازار کمک کند. اما در مقابل مخالفان این طرح بر این موضوع تاکید می کنند آنچه در حال حاضر در بازار مشکل ساز شده به کمبود برخی اقلام در بازار باز میگردد.
با وجود موافقان و مخالفان این طرح فاطمی امین وزیر صمت می گوید: با توجه به فاکتورهای مورد بررسی و بازرسی ها، قیمت مصرف کننده باید حداکثر ۳۰ درصد بیشتر از نرخ تولیدکننده باشد با این روشها از قیمت تولیدکننده میتوانیم متوجه شویم که کالایی گران شده یا نرخ مناسبی دارد در این روش همه مردم میتوانند بازرس ما باشند مردم میتوانند با محاسبه نرخ مصرف کننده بر روی قفسه و نرخ تولیدکننده بر روی کالا دریابند که محصولی گران عرضه میشود یا نرخی مناسب دارد.
فاطمی امین در گفت و گو با صدا و سیما افزود: در حال حاضر در دوره گذار هستیم در این دوره هم قیمت مصرف کننده بر روی قفسه و هم نرخ تولید کننده بر روی کالا درج میشود پس از مدتی که این روند برای مردم جا افتاد، قیمت مصرف کننده برداشته میشود و فقط قیمت تولیدکننده بر روی قفسه درج میشود.
وزیر صمت گفت: فرق این شیوه با درج قیمت قبلی اینجاست که از این پس نرخ تولید کننده به مردم اعلام میشود برای مثال اگر قبلا قیمت آب معدنی چهار هزار تومان بود الان روی کالا درج میشود دو هزار تومان و مشتری هم بابت این محصول ۲۵۰۰ تومان پرداخت خواهد کرد یعنی هنوز هزار و ۵۰۰ تومان ارزانتر از قبل محاسبه خواهد شد در حال حاضر در ۳۴ گروه حدود پنج هزار کالا با این شیوه عرضه میشوند لازم به ذکر است نرخی که بر روی کالا درج میشود مشمول مالیات خواهد بود و این موضوع برای تولید کننده الزامی ایجاد میکند تا محصول تولیدی را کمتر از نرخ درج شده بر روی کالا نفروشد.
وی گفت: در طرح جدید، فروشنده میتواند حداکثر ۳ درصد بر روی قیمت تولیدکننده تخفیف دهد، آن هم به دلیل فروشهای عمدهای خواهد بود که ممکن است انجام پذیرد ما به دنبال ایجاد رقابت در سیستم توزیع هستیم.
آقای فاطمی امین افزود: مردم از روی نظام رتبه بندی میتوانند فروشگاههایی که محصولات را با نرخ مناسبتری عرضه میدارند شناسایی کنند این نظام رتبه بندی از اردیبهشت سال آینده برقرار خواهد شد.
نظرات