تجارتنیوز گزارش می دهد؛
دور زدن تحریم از کانال پاناما غیرممکن شد/ واسطه جدید ایران کدام کشور است؟
سال گذشته بود که پاناما مجوز 136 کشتی مرتبط با صنعت نفت ایران را لغو کرد که بر این اساس ردیابی محمولههای نفتی ایران در کانال پاناما کار را برای دورزدن تحریم دشوارتر از گذشته کرد. حال کدام کشور واسطه جدید ایران برای دورزدن تحریم میشود؟
به گزارش تجارتنیوز ، ماههای پایانی سال گذشته بود که اداره دریانوردی پاناما ادعا کرد مجوز 136 کشتی که ارتباطشان با ایران ثابت شده را لغو کرده است؛ امّا مقامات آمریکایی همچنان فشار میآوردند که برای تشدید تحریمهای ایران جلوگیری از حضور در کانال پاناما کافی نیست و باید اقدامات بیشتری انجام شود.
پس از آن هم جب بوش، فرماندار سابق فلوریدا، از واشنگتن خواست تا پاناما را تحت فشار قرار دهد تا از کمک به ایران برای دور زدن تحریمها دست بردارد؛ با این تفاسیر به نظر میرسد که راه برای صادرات نفت ایران بیش از پیش مشکل شد ایران تقریباً کانال پاناما را برای دور زدن تحریمها از دست داد.
در ابتدای شروع تحریم علیه شرکتهای کشتیرانی ایرانی، یکی از راههای دور زدن و کمرنگ کردن تحریمها تعویض پرچم کشتیها بود ولی این حربه نیز تا زمانی مناسب بود و به مرور زمان این کار، توجه آمریکا را به خود جلب کرد.
شاید تا زمانی دولت آمریکا تا حدی از تحریمها چشمپوشی و در برخی مواقع، نفت ایران را به صورت غیرمستقیم و از طریق واسطههای بینالمللی خریداری میکرد، ولی با توجه به مسائل مربوط به امنیت داخلی، آمریکا هم فضا را برای اعمال فشار بر ایران مناسب تشخیص داد.
دور زدن تحریمها با استفاده از تووالو تا پاناما
سالهاست که دولت ایران برای دور زدن تحریمها با تغییر نام ایرانی کشتیها از پرچم مصلحتی کشورهای مختلف استفاده کرده است.
طبق گزارش والاستریت ژورنال در سال ۲۰۱۲ میلادی، نفتکشهای ایرانی برای دور زدن تحریمها از پرچم کشور جزیرهای تووالو- جزیره کوچکی در 3500 کیلومتری شمال شرق استرالیا- استفاده میکردند.
هر بار با ردیابی کشتیهای ایران این پرچم مصلحتی تغییر کرده است. با این تفاسیر با فشار دولت وقت آمریکا، پاناما قبول کرد ثبت پرچم مصلحتی برای ۶۰ کشتی مربوط به ایران را ملغی کند، درست زمانی که فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ شکل میگرفت.
پاناما قبلا نیز اقدام به حذف پرچم کشورش از بعضی از نفتکشهای سوریه کرده بود. به طور قطع دولتمردان از پرچمهای دیگر کشورها نیز برای جابهجایی محمولات نفتی ایران استفاده خواهند کرد، اما باید پرسید که این روشها تا چه زمانی میتوانند پاسخگو باشند و اساسا پول فروش نفت از چه طریقی قرار است بر سر سفره مردم بیاید؟
استفاده از پرچم اندونزی برای دور زدن تحریم
سیدحمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت، در رابطه با لغو مجوز استفاده از پرچمهای پاناما توسط ایران، به تجارتنیوز گفت: ما نیازی به پاناما نداریم و نفت ما با روشهای آسانتری فروخته میشود؛ پرچم تمام کشتیهای ایران پرچم های متعلق به کشور پاناما نیست و در این زمینه از پرچم کشورهای مختلف استفاده میشود.
وی افزود: برای فروش و صادرات راحتتر نفت ایران بعضا از کشتیهایی استفاده میشود که تحریم نیستند و کشتیهای تحریمی معمولا کالا را به مقصد نهایی تحویل نمیدهد. کالا را به صورت ذخیره در آبهای بینالمللی نگهداری میکنند و وقتی میخواهند به خریدار نهایی تحویل بدهند از کشتی غیر تحریمی استفاده میشود.
حسینی خاطرنشان کرد: نفت ایران با کشتیهایی با پرچمهای مختلف بارگیری میشود و سپس به کشور نهایی تحویل داده میشود.
او با تاکید براینکه عمده بازار نفت ایران متعلق به چین است اظهار کرد: قطعا تمام روشهایی که با استفاده از آنها تحریم ایران را دور میزنیم قابل بیان کردن نیستند، اما به طور مثال اخیرا از پرچم اندونزی استفاده شده است.
حسینی یادآور شد: کشتیهایی که توقیف شده همه با پرچم پاناما نبودهاند و از پرچم کشورهای مختلفی استفاده شده است. در شرایط فعلی دولت ادعا دارد و اوپک تایید کرده که صادرات نفت ایران در سال گذشته ۴۲ میلیارد دلار درآمد نفتی برای ایران ایجاد کرده است. امسال هم درآمد دولت باید ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه را تامین کند.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را در تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات