«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
تشدید قطعی برق شهرکهای صنعتی/ وعدههای جبران ناترازی برق به کجا رسید؟
برنامه قطعی برق شهرکهای صنعتی اعلام شد و طبق این برنامه، از هفته گذشته حداقل یک روز در هفته برق شهرکهای صنعتی قطع شد. این در حالی است که تا کنون وعدههای فراوانی توسط دولت سیزدهم در زمینه کاهش ناترازی برق داده شده و وعده مشخصی به جهت جبران خسارت این واحدهای تولیدی داده نشده است.
به گزارش تجارتنیوز، قطعی برق شهرکهای صنعتی آغاز شد. آرمان خالقی، عضو هیاتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، با بیان اینکه در سال گذشته قطعی برق به دو روز در هفته هم میرسید، به ایسنا گفته است که امسال برنامهریزی صورت گرفته آن است که یک روز در هفته برق شهرکهای صنعتی قطع شود. از این رو، از هفته گذشته قطعی برق در شهرکهای صنعتی آغاز شده است.
در سالهای گذشته تفاهمنامهای بین وزارت نیرو، وزارت صمت و واحدهای صنعتی امضا و مقرر شد که یک روز در هفته و با اطلاع قبلی، برق شهرکهای صنعتی استان تهران و در سطح کشور قطع شود. در چنین شرایطی در سالهای گذشته، به دنبال بیبرنامگی و قطعی برق بدون اطلاع قبلی، به دستگاههای تولیدی آسیبهای زیادی وارد شد. بنا بر گزارشهای منتشرشده توسط شهروندان، قطعی برق شهرکهای صنعتی باعث زیان شرکتهای تولیدی شده و بسیاری از آنها به دنبال قطعی برق، مجبور به تعطیلی کار میشوند که پیامدهای جبرانناپذیری را به دنبال دارد.
این اظهارات در حالی است سعید صادقی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران، در خرداد 1402 اعلام کرد که برای تولید ۱۸۰ مگاوات برق، بیش از ۴۰ قرارداد با نیروگاههای مقیاس کوچک داخل شهرکهای صنعتی منعقد شده است.
از سوی دیگر با قطعی گازی که این شهرکهای صنعتی تجربه میکنند، نهتنها تولیدات آنها کاهش یافته، بلکه این واحدها نمیتوانند تولید برق داشته باشند. مشخص نیست ادعاهای فراوان مطرحشده توسط دولت سیزدهم به جهت بهبود ناترازی برق، بدون توجه به زیرساختهای موجود و قطعیهای پی در پی، چطور میتواند از قطعی برق شهرکهای صنعتی جلوگیری کند؟
جبران خسارت واحدهای تولیدی و انکار آن توسط مدیرعامل توانیر
آنطور که مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران در خرداد 1402 تشریح کرد، طبق ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار، اگر دولت نتواند خدمات مورد نیاز واحدهای صنعتی و تولیدی را ارائه دهد باید روشهای جبران را تامین کند که این موضوع، مطالبه جدی این واحدهاست. این واحدها خواستار نبود قطعی برق و جبران خسارت هستند. خسارت عنوانشده با یکروز تعطیلی این شهرکهای صنعتی، تنها زیان تولیدی نبوده و معیشت مردم را نیز با تعطیلی کار تحتتاثیر قرار داده است.
برخی روایتهای منتشرشده توسط شهروندان حاکی از آن است که این قطعی برق گاهی بیشتر از یک روز بوده و در این شرایط تورمی، آنها با تعطیلی یک تا چند روزه در فصول گرما، قادر به پرداخت اجاره، حقوق و تامین نیازهای خود نبوده و در معرض تعطیلی کامل قرار دارند.
از سوی دیگر آنطور که ایسنا گزارش داده، مصطفی رجبیمشهدی، مدیرعامل توانیر، مدعی شده که قطعی برق شهرکهای صنعتی تنها با هدف مدیریت مصرف صورت گرفته و با تدابیری که سال گذشته نیز در همین راستا انجام شد نهتنها محدودیت جدی برای بخش صنعت اعمال نشد، بلکه تولید صنایع کشور نیز افزایش یافت.
دولت سیزدهم تا کنون بارها وعده کاهش ناترازی برق را داده، اما در روزهای پایانی فعالیت خود، مسئولانی که یکی از وظایفشان تامین برق مورد نیاز صنایع بود، نه تنها قادر به تامین برق نیاز شهرکهای صنعتی نبودند، بلکه زیان وارده بر این صنایع را نیز منکر میشوند.
قطعی برق در شرایط نبودن برنامه مشخص
پیگیریهای تجارتنیوز از سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، حاکی از آن است که قطعی برق شهرکهای صنعتی یک روز در هفته خواهد بود و این موضوع از طریق وزارت نیرو به آنها ابلاغ شده است. از سوی دیگر طبق گفتههای روابط عمومی این سازمان، در رابطه با قطعی برق هنوز جمعبندی دقیقی انجام نشده و به همین دلیل اطلاعات دقیقی منتشر نمیشود. بر همین اساس قرار است که وزارت نیرو برنامههای جدیدی در زمینه قطع برق شهرکهای صنعتی ارائه بدهد.
این اظهارات در حالی است که آرمان خالقی، عضو هیاتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد که امسال برنامهریزی صورت گرفته آن است که یک روز در هفته، برق شهرکهای صنعتی قطع شود و از هفتههای گذشته قطعی برق در شهرکهای صنعتی آغاز شده است.
از سوی دیگر اطلاعیه قطعی برق در شهرک صنعتی بزرگ شیراز نیز از 5 خرداد ماه ابلاغ شده است. طبق این ابلاغیه بنا بر توافق وزارت نیرو با وزارت صمت، قطعی برق به مدت 24 ساعت در هفته برای هر واحد صنعتی از 12 خرداد تا 31 شهریور اعمال خواهد شد.
آنطور که پیداست، قطعی برق شهرکهای صنعتی آغاز شده و اظهارات متناقضی در رابطه با این موضوع بیان میشود. اگر برنامه قطعی شهرکهای صنعتی همان یکروز در هفته اعلامشده، دلیل گزارش قطعی برق بیش از یکروز در هفته باید توسط مسئولان ارائه شود.
در روزهای آخر دولت سیزدهم، رسانههای نزدیک به دولت عموما در پی نشان دادن افتخارات این دولت در حوزه انرژی بوده و یکی از این افتخارات را کاهش ناترازی برق با ساخت نیروگاههای جدید میدانند. این در حالی است که با قطعی برقهایی که در هفتههای اخیر گزارش شده به نظر میرسد این کاهش ناترازی اتفاق نیوفتاده است.
از سوی دیگر به گفته سعید صادقی، برای تولید ۱۸۰ مگاوات برق، بیش از ۴۰ قرارداد با نیروگاههای مقیاس کوچک داخل شهرکهای صنعتی منعقد شده است. اگر قرار است تولید برق توسط نیروگاههای مقیاس کوچک داخل شهرکهای صنعتی نیز انجام شود نباید اقدامات زیرساختی آن توسط مسئولان فراهم شود؟ به نظر میرسد، ادعا تولید برق توسط این نیروگاهها در کنار انتشار برنامه قطعی برق شهرکهای صنعتی، ناسازگاری مسئولان دولت در سطوح کلان را نشان میدهد.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.
نظرات