کد مطلب: ۷۷۷۵۲۶

جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز ۲۰ اسفند۱۴۰۱/ جزئیات توافق تهران و ریاض از زبان وزیر خارجه عربستان

جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز 20 اسفند1401/ جزئیات توافق تهران و ریاض از زبان وزیر خارجه عربستان

اخبار دیپلماسی امروز شنبه 20 اسفند را با جدیدترین اخبار تحولات بین‌المللی آغاز می‌کنیم. توافق ایران و عربستان بر بازارهای داخلی تاثیر به نسبت زیادی داشت.

به گزارش تجارت‌نیوز ، جدیدترین اخبار دیپلماسی امروز شنبه 20 اسفند را در ادامه بخوانید.

بیانیه وزارت خارجه درباره توافق ایران و عربستان

سیاست خارجی ایران در دولت ابراهیم رئیسی، در اجرای عملی دکترین سیاست خارجی متوازن ، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و در مسیر عینیت بخشیدن به سیاست همسایگی و در تکمیل گام های موثر قبلی، یک گام مهم دیگر به پیش نهاد و در نتیجه مذاکرات فشرده و عملگرایانه، توافق پکن را به منظور قرار گرفتن روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان در مسیر طبیعی محقق نمود.
دولت ایران با این تحرک نشان داد در مسیر تامین منافع ملت ایران و نیز ملت‌های مسلمان، دوست و همسایه منطقه و همچنین بکارگیری ظرفیتهای منطقه‌ای برای تحقق و تحکیم صلح و ثبات فراگیر و تأمین منافع مشترک و جمعی دولت‌ها و ملتهای منطقه، عزم جدی داشته و گام های موثر و رو به جلو طراحی کرده است.
وزارت خارجه ایران با ابراز اطمینان نسبت به نقش و آثار مثبت این توافق در تأمین منافع مشترک دو ملت ایران و عربستان و دیگر ملت های منطقه، لازم می داند از ابتکار، میزبانی و نقش جمهوری خلق چین در تحقق این توافق و نیز از نقش مؤثر دولت‌های دوست و همسایه، عراق و عمان در این زمینه قدردانی نماید.

بیانیه وزارت خارجه چین درباره توافق ایران و عربستان

وزارت خارجه چین در بیانیه‌ای اعلام کرد که پکن آماده ادامه ایفای نقش مثبت و سازنده در تسهیل ارتباطات و گفتگوی نزدیکتر بین ایران و عربستان است.
چین روز شنبه از توافق عربستان سعودی و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک دو جانبه پس از چند روز رایزنی بین مقامات ارشد امنیتی این کشور در پکن استقبال کرد.

وزارت امور خارجه چین در بیانیه‌ای اعلام کرد که پکن مشتاقانه منتظر ارتباطات و گفتگوی نزدیکتر بین دو کشور و آماده ادامه ایفای نقش مثبت و سازنده در تسهیل چنین تلاش‌هایی است.

این وزارتخانه گفت: «با تلاش‌های هماهنگ همه طرف‌های ذیربط، گفتگو‌های عربستان سعودی و ایران در پکن نتایج بزرگی به همراه داشت».

باکو سفیر ایران را احضار کرد

به دنبال اقدام مسلحانه صبح جمعه یک فرد به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، «سیدعباس موسوی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو به وزارت امور خارجه کشور میزبان احضار شد.

صبح امروز (جمعه هفتم بهمن‌ماه) اقدام مسلحانه‌ای به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به وقوع پیوست.

وزارت امور خارجه این کشور در بیانیه‌ای اولیه خود نوشت: یک فرد مسلح به اسلحه کلاشینکف به پست امنیتی سفارت حمله کرد و مسئول نگهبانی سفارت در این حمله جان باخت. دو محافظ دیگر این سفارت هم در جریان این حمله زخمی شدند که وضعیت آنها رضایتخش است.

این وزارتخانه در بیانیه اولیه خود آورده است: جزییات این حمله در حال حاضر در دست بررسی است و اطلاعات تکمیلی در این خصوص به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.

جزئیات توافق تهران و ریاض از زبان وزیر خارجه عربستان

وزیر خارجه عربستان در اظهاراتی به جزئیات توافق ایران و عربستان پرداخت.فیصل بن فرحان، وزیرخارجه عربستان در اظهاراتی گفت که توافق با ایران نتیجه دو سال مذاکره بود که در نهایت به توافقاتی مبتنی بر رعایت اصل حسن همجواری و احترام به حاکمیت دو کشور وتداوم گفت‌وگوها برای برطرف کردن چالش‌های امنیتی منطقه رسیدیم.

وی خاطرنشان ریاض گفت‌وگو را بهترین راه برای حل اختلافات می داند.فیصل بن فرحان پیش از این با محمد بن عبدالرحمن، وزیر خارجه قطر که به تازگی به عنوان نخست وزیر این کشور نیز منصوب شده است درخصوص توافق تهران و ریاض رایزنی کرده بود.

وزیر خارجه عربستان در گفت‌وگو با شبکه العربیه نیز گفته بود که لبنان نیازمند نزدیکی روابط داخلی است نه نزدیکی روابط ایران و عربستان.

وی گفت که لبنان باید به منافع خود نگاه کند و سیاست مداران این کشور باید منافع لبنان را بر همه چیز ترجیح دهند.

بن فرحان گفت که اگر منافع لبنان بر همه چیز اولویت داده شود این کشور بی شک شکوفا خواهد شد و عربستان نیز در کنار آن خواهد بود.

بر اساس این گزارش، به‌ دنبال سفر بهمن‌ماه سید ابراهیم رئیسی به پکن و گفتگوهای انجام شده میان رییس جمهور چین با رییس جمهور کشورمان، دریابان شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رییس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران-ریاض با همتای سعودی خود آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.

متن این بیانیه‌ سه‌جانبه به شرح زیر است:

در پاسخ به ابتکار شایسته جناب آقای شی جین‌پینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفتگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تاکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویه‌های بین‌المللی، هیأت‌های جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست دکتر مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.

جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتگوهای انجام شده بین دو طرف در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ خورشیدی (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتگوهای انجام شده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.

در نتیجه‌ گفتگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی کنند.

وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات می‌نمایند.

دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقت‌نامه همکاری‌های امنیتی امضا شده در تاریخ ۱۳۸۰.۱.۲۸خورشیدی برابر با ۲۰۰۱.۴.۱۷ میلادی و نیز موافقت‌نامه عمومی همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی، سرمایه‌گذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضا شده در تاریخ ۱۳۷۷.۳.۶ خورشیدی برابر با ۱۹۹۸.۵.۲۷ میلادی توافق کردند.

سه کشور اراده قاطع خود را جهت به‌کارگیری تمامی تلاش‌ها برای تقویت صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی اعلام می‌نمایند.

استقبال اتحادیه اروپا از توافق ایران و عربستان

اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: از توافق اعلام شده در مورد ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کنیم و منتظر اجرای آن هستیم.

سخنگوی ارشد اتحادیه اروپا روز شنبه گفت: از توافق اعلام شده در مورد ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کنیم و منتظر اجرای آن هستیم.

«پیتر استانو» در لندن افزود که این اتحادیه، «تلاش های دیپلماتیک که منجر به این گام مهم شد را تصدیق می کند.»

وی ادامه داد: «از آنجایی که عربستان سعودی و ایران هر دو محور امنیت منطقه هستند، از سرگیری روابط دوجانبه آنها می تواند به ثبات کل منطقه کمک کند.»

سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: «ارتقای صلح و ثبات و دستیابی به تنش زدایی در خاورمیانه از اولویت های کلیدی اتحادیه اروپا است و این اتحادیه همچنان آماده تعامل با همه بازیگران در منطقه با رویکردی فراگیر و با شفافیت کامل است.»

جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در پی ماه‌ها مذاکرات صورت گرفته، برای از سرگیری روابط دو جانبه و آغاز به کار دوباره سفارتخانه‌های دو کشور توافق کردند.

به‌دنبال سفر بهمن‌ ماه سید ابراهیم رئیسی به پکن، امیر دریابان علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافق‌های سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، روز ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.

در متن این بیانیه‌ سه‌جانبه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب شی جین‌پینگ رئیس جمهور خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن هم‌جواری و با توجه به توافق وی با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفت وگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفت‌ وگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پای‌بندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویه‌های بین‌المللی، هیأت‌های جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفت‌ وگو کردند.

خبر توافق نهایی ایران و عربستان برای احیای روابط دوجانبه پس از ۷ سال قطع رابطه، روایت پشت پرده آن نشان‌دهنده تغییراتی بزرگ در مناسبات منطقه و رویدادهای جهانی است.

واکنش علی مطهری به توافق ایران و عربستان

علی مطهری گفت: توافقی که بین ایران و عربستان در زمینه برقرای روابط انجام شد، به نظر من اقدام بسیار خوب و لازمی بود. البته این توافق باید پیش‌تر حاصل می‌شد. هفت سال قطع رابطه ایران و عربستان، ضربات سنگینی را به دو کشور و همچنین منطقه وارد کرد.

علی مطهری معتقد است، توافق ایران و عربستان «نشانه واقع‌بینی و دور شدن مسئولان ما از شعارهای احساسی و نشانه عقلگرایی آنهاست».

واعظی: توافق چین، ادامه مذاکرات در عمان و عراق بود

واعظی با ابراز امیدواری به اینکه ازسرگیری روابط ایران و عربستان به پایان پروژه تخریب روابط توسط گروه‌های افراطی منجر شود، اظهار داشت: باید تدبیری اندیشیده شود که چنین اقداماتی که نتیجه‌ای جز ایران‌هراسی ندارد، دیگر تکرار نشود.

محمود واعظی، ​رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور سابق با استقبال از توافق ایران و عربستان سعودی برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک گفت: این توافق که در چین اعلام شد، در ادامه مذاکرات مقامات امنیتی ایران و عربستان بود که از سال‌ ۱۳۹۹ در عمان و عراق انجام شد.

واعظی تاکید کرد: روابط ایران و عربستان در آغاز دولت یازدهم در سطح مطلوبی قرار داشت؛ چنانکه چندین دور نامه‌نگاری‌ میان دکتر روحانی و ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی صورت گرفت. پس از آن نیز ایران طرح صلح هرمز را مطرح کرد که ابتکاری بود برای گفت‌وگوی کشورهای همسایه جهت رفع اختلافات و تقویت امنیت ‌منطقه‌ای.

این دیپلمات سابق افزود: متاسفانه اقدام برخی طیف‌های تندرو داخلی در حمله به سفارت عربستان در تهران، نه تنها موجب تخریب روابط دو کشور شد بلکه به مخدوش شدن چهره بین‌المللی ایران انجامید و تنها برنده آن، رژیم صهیونیستی بود که توانست از گسست روابط دو کشور مسلمان و همسایه سوءاستفاده کرده و پروژه‌های پلید خود را در منطقه پیش ببرد. این اقدام مورد انتقاد صریح رهبری معظم انقلاب نیز قرار گرفت و دولت یازدهم هم به شدت آن را محکوم کرد.

واکنش روحانی به توافق ایران و عربستان

رئیس‌جمهور سابق ایران نسبت به توافق ایران و عربستان واکنش نشان داد.در مطلبی در کانال تلگرامی حسن روحانی بخشی از سخنان وی در ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ بازنشر شده است: خدا نیامرزد آنهایی را که نگذاشتند روابط بین ایران و برخی همسایه‌ها به خوبی انجام بگیرد. کارهای کودکانه و احمقانه انجام دادند، به مراکز دیپلماتیک حمله کردند. اگر اینها نبود امروز شرایط بهتری داشتیم.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.