کنعانی خبر داد:
از سرگیری روابط رسمی سیاسی ایران و عربستان
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ایران در تحقق حقآبه ملت ایران از هیرمند به صورت جدی پیگیر است. این روند از موضوعات ثابت گفت وگوهای ما با طرفهای افغانستانی است.
به گزارش تجارتنیوز ، ناصر کنعانی در نشست خبری هفتگی در خصوص روابط ایران و افغانستان گفت: حق آبه هیرمند جز مطالبات ملت ایران از دولت و دستگاه دیپلماسی و دستگاههای دست اندرکار است. حقآبه ایران از رودخانههای مشترک به صورت عام مورد توجه دولت و دستگاه دیپلماسی است. حقآبه نه فقط در بحث افغانستان بلکه در مذاکرات با دیگر همسایگان و مشخصا ترکیه، عراق و ترکمنستان جزو موضوعات در دستورکار دائمی ما در گفت وگوهای دوجانبه و چندجانبه است. ایران در تحقق حقآبه ملت ایران از هیرمند به صورت جدی پیگیر است. از موضوعات ثابت گفت وگوهای ما با طرفهای افغانستانی است. وزیرخارجه حداقل سه دور در مذاکرات با سرپرست وزارت خارجه افغانستان این موضوع را مورد پیگیری قرار داده است. طرف افغانستانی به اصل حقآبه ایران اعتراف کرده و در آخرین دور مذاکرات در سمرقند نیز بر این موضوع تأکید کرده است. البته در این خصوص آنها دلایل و معذوراتی را مطرح میکنند که چرا حقآبه کامل ایران را ادا نمیکنند.
پیگیری حقآبه ایران در هیرمند
وی در ادامه بیان کرد: علاوه بر دستگاه دیپلماسی الان نماینده ویژه رئیس جمهوری در افغانستان که همزمان سرپرست سفارت در کابل هستند، این موضوع را آقای کاظمی قمی پیگیری میکنند. از پیگیری حقآبه ایران در هیرمند به هیچ وجه کوتاه نیامدیم. امیدواریم طرف افغانستان پایبندی خود به حسن همسایگی در مراودات خود با کشور مهم منطقه یعنی ایران در انجام این تعهد کوتاهی نکند و نسبت به اعطای کامل حقآبه ایران همه اقدامات لازم را انجام دهد. با توجه به اینکه طرفهای افغانستانی بعضی موضوعات فنی از جمله در سازه سد به عنوان مانع مطرح میکنند ایران با توجه به اشراف و توانمندی در حوزه سدسازی و دانشی که در اختیار دارد به طرف افغانستانی پیشنهاد داده شد که آماده ایم مشکلات فنی برطرف شود. همه تلاشهای خود را در حوزه سیاسی و حقوقی و هم فنی و تکنیکی انجام داده و امیدواریم شاهد التزام طرف افغانستانی به این تعهد خود باشیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالی اظهار داشت: روابط دوجانبه یک مسیر دو طرفه است. ایران هیچگاه در حوزه روابط خارجی خود را محدود به حوزه جغرافیای خاص نکرده است. دولت سیزدهم بر روابط خارجی متوازن تأکید میکند و همسایگان مرزی و شرق و آسیا را اولویت مهم خود مطرح میکند. تأکید بر حوزه آسیا و همسایگان و شرق به معنای نادیده گرفتن دیگرحوزههای جغرافیایی نیست. در روابطمان با اروپا تلاش داریم مبتنی بر احترام و منافع مشترک باشد. ولی تمرکز طرف اروپایی بر موضوعات خاصی بود و آن موضوعات به دلیل رویکردهای خاص طرف اروپایی به عنوان عوامل بازدارنده عمل کرد.
ناصر کنعانی در پاسخ به سوالی درباره توقیف محموله نفتی ایران توسط آمریکا و توقیف نفتکش متعلق به آمریکا گفت: هر کجا منافع ملی ایران مورد تهدید هر طرفی قرار بگیرد ایران در عمل اثبات کرده که دست بسته نیست. حداقل اقدامی که انجام خواهد داد، اقدام متقابل و متناسب صورت میگیرد. در دفاع از منافع ملی و حقوق شهروندان خود در هر جایی که مورد تعرض هر طرفی قرار بگیرد کوتاهی نکرده و نخواهیم کرد.
سفر رئیسی به سوریه
کنعانی در مورد سفر رییسی به سوریه تصریح کرد: سفر رئیس جمهوری براساس برنامه انجام خواهد شد. شاهد سفر بشار اسد به ایران بودیم و توافقات خوبی بین دو کشور انجام شد. سوریه وارد مرحله بازسازی شده است و ایران همانطور که در فصل مبارزه با تروریسم به صورت جدی و تعیین کننده در کنار دولت و ملت و ارتش سوریه بود و با توجه به امکانات در حوزه خدمات فنی و مهندسی آمادگی دارد در کنار سوریه برای بازسازی این کشور باشد. در فصل سازندگی در کنار ملت سوریه خواهیم بود.
از سرگیری روابط رسمی سیاسی ایران و عربستان
وی درباره سفر امیرعبداللهیان به بیروت گفت: توافق ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط رسمی سیاسی بین دو کشور فضای رسمی و عمومی لبنان از این تحول بسیار استقبال کرد و به شدت منتظر این بودند که مطلع شوند فضای جدید در مناسبات سیاسی ایران و عربستان چه تاثیری بر مشکلات پیچیده داخلی لبنان و معادلات منطقهای بگذارد. در این خصوص نیاز بود که سفر وزیر خارجه به لبنان انجام شود و مشورتهای مشترک با مقامات لبنانی هم در خصوص مسائل دوجانبه و هم مسائل داخلی لبنان و هم درباره مسائل منطقه ای صورت بگیرد. سفر انجام و گفتوگوهای خوب و مفصلی با مقامات مختلف لبنانی انجام شد.
ایران به عنوان کشور دوست لبنان که روابط نزدیکی با دولت و این کشور دارد آمادگی دارد از توانمندیهای مثبت خود و ارتباطات خوب با طرف های لبنانی برای کمک به رفع انسداد سیاسی کمک کند. طرفهای لبنانی را تشویق کردیم در یک رویکرد درون لبنانی هر چه سریعتر به توافق برسند و رئیس جمهوری را تعیین کنند. در بحث اقتصادی کمک به رفع مشکلات اقتصادی لبنان از جمله در حوزه انرژی و برق جز اولویت های ایران است. ایران تجربه خوبی در قبال تامین نیازها در حوزه انرژی دارد ولی تحت تاثیر فشارهای آمریکا طرفهای لبنانی محدودیتهایی را مطرح میکنند. ایران تأکید کرده است که چنانچه اراده سیاسی در لبنان شکل بگیرد امکان شکل گیری همکاری دوجانبه بین ایران و لبنان برای رفع برخی مشکلات این کشور در حوزه انرژی و تامین برق لبنان آمادگی دارد. امیدواریم دولت و مردم لبنان با رفع انسداد داخلی در حوزه اقتصادی گامهای جدی بردارند.
نظرات