مرور اظهارات اقتصادی ۴ نامزد ریاست جمهوری در روز پنجم رقابتها
در پنجمین روز رقابتهای انتخابات، ۴ نفر از نامزدهای ریاست جمهوری به بیان نقطه نظرات خود در حوزههای اقتصادی اعم از مسکن، خودرو، ارز، امنیت غذایی، معیشت و صنعت دیجیتال برای راهگشایی در تحریمها پرداختند.
به گزارش تجارتنیوز، روز گذشته محمد باقر قالیباف، علیرضا زاکانی، مسعود پزشکیان و مصطفی پورمحمدی چهار نامزد چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با حضور در سه برنامه تلویزیونی به بیان دیدگاههای خود در حوزه اقتصادی پرداختند.
محمدباقر قالیباف در برنامه میزگرد اقتصادی اظهار کرد: ما در پارس جنوبی با افت فشار مواجه هستیم و در این صورت در سال ۱۴۲۰ در پارس جنوبی دیگر دسترسی کامل و استخراج نداریم و چند سال آینده ظرفیت به نصف می رسد؛ در نتیجه باید بیش از ۳۱ میلیارد دلار برای واردات گاز بدهیم تا وضعیت فعلی را حفظ کرد.
دخل و خرج خانواده ایرانی به هم نمیخورد
قالیباف طی روزهای اخیر در سخنرانیها و میزگردهایی با موضوعیت اقتصادی شرکت کرد و گفت: در دهه گذشته رشد اقتصادی کمتر از یک درصد و رشد نقدینگی ۲۶ درصد شد این بدان معناست که دخل و خرج خانواده ایرانی به هم نمیخورد و نمیتواند نیازهای ضروری را تامین کنند به خصوصی برای کسانی که درآمد ثابت دارند. نتیجه آن میشود که آنها خدمات جانبیشان مثل سلامت، معیشت و آموزش و اوقات فراغت را از دست میدهند.
بی عرضگی و بیتدبیری عامل اصلی فساد سرمایههای کشور
وی تاکید کرد: رئیس دولت باید بگوید در برنامه هفتم چه چیزی روی زمین و سفره مردم دارد و وضعیت زیرساخت و پیشرفت و تولید چه میشود و چه آثاری در سفره مردم دارد همچنین باید اصلاحات اقتصادی داشت که بخشی از آن ریشه در مسائل داخلی و بخشی خارجی دارد البته که بخشی نیز به فشار تحریمهای اقتصادی برمی گردد اما بخشی از اشکال به خاطر عملکردها و بی تدبیری و بیعرضگیها است که باعث فساد و حیف شدن سرمایهها می شود.
اجرای برنامه هفتم توسعه مشکل قانونی ندارد؛ نیاز به مدیر قوی دارد
قالیباف همچنین با بیان اینکه «مجلس یازدهم قانون نظام تامین مالی را تصویب کرد»، افزود: برای جهش اقتصادی از جهت وجود قانونی مشکلی نداریم و برنامه هفتم هم آماده است.
احتیاج به مدیر قوی برای اجرای قانون برنامه داریم. قول شرف میدهم برنامه هفتم رااجرایی کرده و با قدرت آن را پیاده سازی کنم.
وی در عین حال گفت: ۶ برنامه قبلی زیر ۳۰ درصد اجرا شده است؛ لذا احتیاج به مدیر قوی برای اجرای قانون برنامه داریم. قول شرف میدهم برنامه هفتم رااجرایی کرده و با قدرت آن را پیاده سازی کنم.
در دولت جدید درآمد اقشار متوسط جامعه افزایش مییابد؟
وی در یکی از مناظرهها در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا در دولت او درآمد اقشار متوسط جامعه افزایش پیدا میکند؟ گفت: باید سپر حمایتی برای این ها پیش بینی کرد تا وقتی فردی میخواهد ازدواج کند حداقل چند قلم کالای اساسی را بتواند تامین کند که آن هم از طریق ثابت کردن قیمتها نیست.
قالیباف ادامه داد: اگر ۲۰ درصد حقوق را در سال افزایش میدهیم در سبد حمایتی مابه التفاوت را یارانه داده و کمک کنیم و درکنارش سرمایه گذاری تقویت و کیک اقتصادی را بزرگ کرده و درآمد دولت هم از مبادی مختلف از جمله مالیات تامین کرد.
رئیس فعلی مجلس تاکید کرد: من در شهرداری به جای کلنگ زدن باید تایمز میگذاشتم و پاسخ میدادم. تا وقتی سپر حمایتی میگذاریم یعنی در سال اول باید اثرش در سفره مردم دیده شود. باید بتوان ارز را پیش بینی پذیر کرد؛ نمی توان نسبت به نرخ آزاد ارز بی تفاوت بود لذا دولت دخالت را به گونه ای در عرضه و تقاضا انجام دهد که خالص آن در پایان سال صفر شود همچنین سیاست ها به گونه ای نباشد که جذابیت واردات بیشتر از صادرات باشد.
وی در پاسخ به این سوال که سیاست شما ارز تک نرخی و یا چند نرخی است؟ گفت: اقتصاد ما، «یا این» «یا اون» نیست. حرف پوپولیستی هم نیست و صحبت هایم دقیق و قابل انجام است و دقیق و فنی توضیح می دهم.
وی درباره وضعیت بازار خودرو بیان کرد: به جای آن که مردم را در اقتصاد مداخله دهیم در زندگی مردم و اقتصاد آن ها مداخله میکنیم که نمونه آن خودرو است.
قالیباف ادامه داد: رئیس دولت باید بگوید در برنامه هفتم چه چیزی روی زمین و سفره مردم دارد و وضعیت زیرساخت و پیشرفت و تولید چه میشود و چه آثاری در سفره مردم دارد همچنین باید اصلاحات اقتصادی داشت که بخشی از آن ریشه در مسایل داخلی و بخشی خارجی دارد البته که بخشی به فشار تحریم های اقتصادی برمی گردد اما بخشی از اشکال به خاطر عملکرد ها و بی تدبیری و بی عرضگی ها دارد که باعث فساد و حیف شدن سرمایهها می شود.
وی ادامه داد: اگر نتوان با روش و ابزار مشخص و مدیریت قوی به راه حل درست رسید یعنی فرصت را از دست دهیم و این ظلم به مجموعه است.
قالیباف تاکید کرد: برای رسیدن به نقطه مطلوب باید مهار تورم و رشد اقتصادی را انجام داد. در مهار تورم دو موضوع مهم کسری بودجه و ناترازی بانکی داریم که باید چاره اندیشی شود.
رئیس مجلس با اشاره به تغییر قانون بانک مرکزی و برنامه هفتم توسعه گفت: این قوانین میتواند در حوزه کسری بودجه و ناترازی بانکی مشکلات را رفع کند؛ البته اجرای این موارد به مدیر قوی، آشنا و آگاه نیاز دارد وگرنه یک کاغذی بیش نیست.
قالیباف همچنین با بیان اینکه «مجلس یازدهم قانون نظام تامین مالی را تصویب کرد»، افزود: برای جهش اقتصادی از جهت وجود قانونی مشکلی نداریم و برنامه هفتم هم آماده است.
وی گفت: میگویند این کار را میکنیم اما در ۴۵ سال گذشته کارنامهای دارید که کاری انجام دادید؟ ما نمیتوانیم ریسک کرده و آزمون و خطا کنیم؛ بنده متعهد به ایجاد تحول هستم.
دخالت دولت در اقتصاد مردم به جای مداخله مردم در اقتصاد
قالیباف درباره وضعیت بازار خودرو بیان کرد: به جای آن که مردم را در اقتصاد مداخله دهیم در زندگی مردم و اقتصاد آن ها مداخله می کنیم که نمونه آن خودرو است. سهم دولت در ایران خودرو و سایپا ۷ درصد است اما بعد مدیرعامل تعیین کرده و هزینه بالا و قیمت خودرو دستوری میشود و سپس خودرویی میدهد که گرانتر از قیمت خودروهای همسایه با مصرف سوخت بالاتر است. نمیشود از جیب مردم برداریم و بعد فضولی در کار مردم کنیم.
وی درباره مسکن گفت: طبق قانون، کار دولت در تصدیگری در بخش مسکن ممنوع است؛ مگر دولت ساختمان ساز است؟ دولت زمین دارد که طبق طرح آمایش می تواند ۳۳۰ هکتار دهد که آن هم با در نظر گرفتن اولویتها باید اجرایی شود.
اجرای برنامه هفتم توسعه با بسیج تمام امکانات کشور
علیرضا زاکانی روز گذشته در مناظرهها در تشریح چگونگی اجرای پیشرفت اقتصادی همراه با عدالت با نرخ رشد ۸ درصد گفته است: این برنامه به راحتی قابل اجراست. هدف، هدف معقولی است که با استفاده از کارشناسان قابل اجراست. از گذشته هم باید عبرت بگیریم و با بسیج همه امکانات کشور و با برنامهریزی با تکیه به مردم و کارشناسان برنامه هفتم توسعه را اجرا کنیم.
وی ادامه داد: دو هفته قبل با حضور دکتر مخبر ۲۰۳ هزار واحد را در ۹۲ نقطه آغاز کردیم. تولید، اشتغال، مسکن و رشد اقتصادی کشور را کمک میکند. نیاز به بستههایی برای رفع موانع و ایجاد تسهیلات انجام شود.
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: معتقدم تولید در راس امور است. برای تولید میشود با تکیه بر مردم میتوان بسیج هماهنگی ایجاد کرد. در حوزه مسکن با تجربه بسیار خوبی که در شهرداری تهران به دست آوردهام برنامهها و ایدههای خوبی در سراسر کشور دارم. پیشنهادم را به جناب رییسی هم دادم و ایشان استقبال بسیار خوبی کردند.
هوشمندسازی کشاورزی و دامداری با خرید تضمینی و قراردادی
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تامین امنیت غذایی کشور با اشاره به محدودیتهای موجود، گفت: بسیار طبیعی است وقتی ندانیم با چه چیز مواجهیم طبیعتا نمیتوانیم برای آن برنامهریزی کنیم. از سوی دیگر ظرفیتها و توانمندیهای زیادی در کشور وجود دارد.
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: یک روز بار پیاز یا سایر محصولات روی دست کشاورز میماند و بیچاره میشود و روز دیگر مردم با کمبود همان محصولات روبرو میشوند. این ساختار باید بهم بریزد و اصلاح شود. هوشمندسازی بخشهای کشاورزی و دامداری با خرید تضمیمی و قراردادی از دیگر برنامههای بنده در این بخش است.
حذف دلالان و مفسدان اقتصادی از زنجیره تحویل مواد غذایی به مردم
وی با بیان اینکه « برای کل کشور هم میتوان مثل تهران عمل کنیم» ادامه داد: تفاهمنامهای با دولت در جهت تامین و توزیع معیشت مردم نوشته و اقدام کردیم. گوشت ران گوسفند در میادین کیلویی 317 هزار تومان عرضه میشود. ما اقلام مورد نیاز مردم را با کرامت در منزل آنان تحویل خواهیم داد. باید یارانه را به حلقه آخر تحویل به مردم تحویل داد. همین کاری که در حوزه نان اتفاق افتاد مثل شرایطی که در نان اتفاق افتاد و نان گران نشد. مفسدان اقتصادی و دلالها با شیوه جاری، حذف شدند.
زاکانی ادامه داد: مابهالتفاوت قیمت آردی که به نانوا تحویل میشود، توسط دولت قابل پرداخت است. ما در شهرداری تهران الگوهایی را دنبال کردیم که این الگوها در دورترین نقاط کشور است. فقط اراده و حرکت در مسیر حذف واسطهها و قاچاق نیاز است.
وی ادامه داد: مشکل فروش دامداران را با تدابیری که اندیشیدیم، حل کردیم. دولت باید امکاناتی را از طریق مدیریتهای محلی و شهرداریها و دهیاریها فراهم کند تا بخش تولید به بخش فروش بیواسطه متصل شود. یارانهها از ابتدای زنجیره باید به آخر زنجیره منتقل شود تا فساد و قاچار از بین برود.
مشارکت مردم در طرحهای ناتمام دولتی برای جهش کشور
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ثبات قیمتها، تک نرخی شدن تورم و ثبات نرخ ارز در برنامه هفتم توسعه، گفت: دولت رییسی در سال گذشته رشد نقدینگی را به 23 درصد کاهش داده است. مشارکت مردم در طرحهای ناتمام دولتی، خصوصیسازی به معنای مشارکت دادن مردم هم موجب جهش کشور میشود و هم مردم سود میکنند. مولدهایی که ناترازی ایجاد میکنند مثل بانکها را، باید کنترل کرد. بانکها به خصوص بانکهای خصوصی 6.5 درصد تورم ایجاد کردهاند. این مسیر باید اصلاح شود.
وی ادامه داد: نرخ ارز، هم دستوری است و هم دستوری نیست. با کارشناسی تولید، صادرات و واردات را میتوان بهگونهای مدیریت کرد تا نرخ ارز در این مسیر تعیین شود. سپردن نرخگذاری ارز به بازار و واسطهها، کار بسیار اشتباهی است.
شفافیت مالیاتی اصلی مهم در تقویت تولید کشور
زاکانی ادامه داد: مالیات باید در خدمت تولید قرار بگیرد نه اینکه شیره تولید را بگیرد. در بنگاههای کوچک و اصناف باید با اقماض نگاه کرد اما باید با گردن کلفتهای فراری از مالیات را از طریق هوشمندسازی نظام مالیاتی برخورد کرد. شفافیت مالیاتی باید ایجاد کرد تا جریان تولید کشور تضعیف نشود.
ساخت صنایع در کنار سواحل!
وی تاکید کرد: ما 5800 کیلومتر ساحل داریم اما به آنها بیتوجه هستیم. مردم این مناطق در کپَر زندگی میکنند. انتقال آب از دریا به بخشهای مرکزی کشور خوب است اما بهتر است صنایع به کنار سواحل ساخته شود. با خدمترسانی به کشتیها درآمدهای بزرگ و عجیبی برای کشور خلق کنیم. استفاده از مخازن غذایی در دریا نیز درآمد کشور را افزایش میدهد. با این کار سواحل مکران قابل توسعه است و این سواحل را توسعه میدهیم. آن زمان ۲۰ درصد مشکلات را به تحریمها و مابقی را به بیعرضگی و بیفکری مربوط دانست و به مردم توصیه کرد به سراغ کارنامهها بروند.
زاکانی بارها در سخنان خود از برداشتن موانع تولید، رفع موانع بانکی تولیدکنندگان، برخورد قاطع با رانتخوران ،حل مشکلات صنعت و کشاورزی و ساماندهی کریدور شمال و جنوب در حوزه ریلی سخن گفته است.
فرصت استفاده از ایرانیان خارج از کشور و توسعه معادن و بنادر
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور به عنوان یک فرصت مغتنم برای تحول اقتصادی ایران اسلامی یاد کرده و به دفعات از توسعه معادن و بندر ترانزیتی چابهار به عنوان یکی از برنامههای اصلی اقتصادی دولت خود نام برده است.
زاکانی همچنین اعلام کرد هرآنچه که مخالف تولید باشد به جنگ آن خواهد رفت و هر آنچه کمک کننده به تولید باشد مورد توجه قرار خواهد داد و بر لزوم شکستن انحصار خودرو و تولید لوازم خودرو برای رقابت صحیح و ساخت ۳۰۰ هزار واحد مسکن حمایتی غیر از ایجاد یک میلیون مسکن تاکید کرد.
چرایی بالا بودن حجم نقدینگی در کشور و راهکار مقابله با آن
وی در مناظرات تلویزیونی، علت بالا بودن حجم نقدینگی را تولید پول پرقدرت دانسته و گفته بود: بانک مرکزی به تقاضاهای دولت پاسخ داد و با چاپ پول آن را در بازار عرضه کرد.نتیجه آن است که دولت بدهی به دولت آینده انتقال میدهد.بانکها بدون نظارت بانک مرکزی اقدام به تولید پول میکنند و ما اکنون ابربدهکاران بانکی داریم.
تورم بالای ۴۰ درصد در سالهای گذشته
مسعود پزشکین نیز در مناظرهها و سخنرانیهای خود با اشاره به شاخصهای اقتصادی کشور عنوان کرد: استناد من در آنچه که عرض میکنم بانک مرکزی، مرکز مدیریت بدهیهای دولت وزارت اقتصاد و همچنین سازمان برنامه و بودجه و مرکز آمار کشور است؛ بدهی دولت به بانک مرکزی از آغاز سال ۱۴۰۰ تا بهمن از ۱۱۵ همت به ۳۰۲ همت رسیده است یعنی ما ۱۸۷ همت افزایش داریم؛ همچنین بدهی دولت به بانکها از همان سال از ۴۱۶ همت به ۸۱۹ یعنی نزدیک به دو برابر رسیده است. انتشار اوراق مالی طی این سالها ۷۵۲ همت یعنی دو برابر آنچه که در شهریور ۱۴۰۰ وجود داشته است.
وی ادامه داد: عدد تورم طی ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ همواره بالای ۴۰ درصد بوده است؛ تورم گوشت قرمز و سفید در ۱۴۰۳، ۷۹.۲ درصد و گوشت ماکیان ۸۰ درصد و ماهی ۶۳ درصد بودهاست؛ از سوی دیگر رشد اقتصادی کشور در گروه کشاورزی منفی ۲.۲ درصد، گروه صنایع و معادن بدون نفت منفی نیم و استخراج نفت و گاز طبیعی ۲۰ درصد بوده است که این به آن معناست که رشد ۵۷ اقتصاد برای نفت بده است که برای حوزههای دیگر. همچنین وضعیت ارز ترجیحی به استناد گزارش رئیس کل بانک مرکزی در ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ این بوده که ۲۰ میلیارد دلار ارز به قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شده و ۵۰ میلیارد دلار ارز به نرخ زیر ۴۰ هزار تومان توزیع شده است که معنای این حرف آن است نزدیک به ۶۰۰ الی هزار هزار میلیارد تومان پول به عدهای رانت دادهایم.
وی عنوان کرد: الان وضعیت جامعه اینگونه است که کارمندان دیگر نمیتوانند راحت زندگی کنند و بازنشستگان گرفتار هستند قدرت خرید ندارند و دیگر نمیتوانند با پولی که میگیرند بخاطر تورمی که ایجاد شده بهصورت روزمره زندگی خود را تامین کنند. امروز همه نگران و ناراضی هستند و اگر روز به روز جلوی این وضعیت گرفته نشود قطعاً با مشکل زیادی مواجه خواهیم شد.
سازمان امور مالیاتی کمر تولیدکننده را میشکند
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: دلیل اینکه به اهداف برنامههای توسعهای قبل نرسیدیم این است که الزامات آن را مراعات نکردیم؛ چراکه عدهای غیرکارشناس به عنوان کارشناس در سیستم حضور دارند و توصیه میدهند، ما مقرراتی را برای ورود و خروج کالاها در گمرکات مقرراتی وضع میکنیم اما همچنان با معطلی در گمرکات مواجهیم، سازمان امور مالیاتی خودش کمر تولید کننده را میشکند و وزارت صنعت و معدن با بخشنامههای هر روزه تولید کننده را بلاتکلیف نگه میدارد و ثباتی وجود ندارد و آیندهای نامعلوم پیش روی تولید کنندگان است و با مشکلات داخلی و مقررات و قوانین خلقالساعه مواجهیم.
لزوم سرمایهگذاری در کشور
پزشکیان با تاکید بر لزوم انجام سرمایهگذاری در کشور اظهار کرد: اگر این کار را انجام ندهیم و بخواهیم در حوزههای انرژی، تورم و اصلاحات ساختاری دیگری را انجام دهیم مجبوریم یک عده آدم را به خیابان بریزیم؛ اگر بخواهیم حوزه انرژی را اصلاح کنیم و نتوانیم مشکل افرادی را که با این کار زیر چرخ تورم له میشوند را حل کنیم، نتیجه این میشود که مردم به خیابان میآیند؛ اگر سرمایهگذار خارجی را وارد کشور کنیم میتواند جلوی فشارهای موجود را بگیرد.
سهم صنعت دیجیتال در راهگشا بودن در شرایط تحریم
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه «ما در حال فراری دادن مغزها از کشور هستیم»، به حوزه صنعت دیجیتال اشاره کرد و گفت: ظرفیت رشد اقتصاد دیجیتال در کشور قابل توجه است و میتواند در شرایط تحریم راهگشا باشد؛ سهم هسته اقتصاد دیجیتال از جی دی پی ۴.۵ درصد است اما در اروپا این رقم تا ۶ است و سهم پوسته این حوزه در اروپا ۱۰ درصد و ما ۲ درصد هستیم؛ پیشران این فاصله ۸ درصد استارتاپها است اما ما چه کار کردیم؟ فیلتر کردیم و بستر را برای مهاجرت نیروها و مغزهای داخلی فراهم کردیم و از سوی دیگر شرایط را برای سرمایهگذاری فراهم نکردیم. در کل به جای تسهیل، آزار دادیم و اگر این کار نمیکردیم و اجازه میدادیم که رشد پیدا کنند ما در اینجا نبودیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه «مشابهت نظر علمی خیلی روشن است»، تاکید کرد: هر حرکتی که میخواهیم برای اصلاح قیمت بنزین و رفع هر ناترازی انجام دهیم در ابتدا باید مردم را توجیه و آماده کنیم و در آنها این پذیرش به وجود بیاید که این مداخله منجر به درمان خواهد شد؛ اینکه من تصمیم بگیرم بدون مشارکت مردم و نظر مردم یک شبه تصمیم بگیرم و آن فاجعه به وجود بیاید نه علمی و نه قابل قبول است.
دولت ثروتمند با مردم ثروتمند
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی در مناظرها و سخنرانیهای خود اظهار کرده است: کشور اگر میخواهد توسعه یابد مردم باید ثروتمند باشد تا دولت ثروتمند باشد. درآمد سرانه رشد کند و تولید ناخالص داخلی هم رشد یابد. امروز قدرت سخت، نرم، قدرت جامعه و قدرت فرهنگی مهم است. این قدرت به معنی ایجاد امنیت داخلی و ملی است. در ایجاد قدرت باید حواسمان به رعایت حقوق عامه باشد. قدرت نباید علیه مردم باشد بلکه باید برای مردم و دفاع از حقوق آنان باشد. اگر میخواهیم ثروت ایجاد کنیم هم نباید فقط برای یک عده باشد بلکه باید برای همه تنظیم شود.
کاندید ریاست جمهوری دولت چهاردهم گفت: بحث سیاست خارجی بسیار مهم و اساسی است. انسانها نیازمند ارتباط در همه حوزهها هستند به ویژه امروز زندگی بدون ارتباطات انجام نخواهد شد و بسیاری از نیازمندیهای در گروه ارتباطات است. یک کشور در عرصههای مختلف بایستی به حیات خود ادامه دهد که ابتدا امنیت آن است و سپس منافع اقتصادی.
نظرات