دپوی ۳۱ هزار تن برنج در گمرک/ گرانیها به برنج هم رسید
درحالی که قیمت برنج در بازار افزایش ۱۰۰ درصدی را در مقایسه با سال قبل تجربه و نرخ هر کیلوگرم برنج در بازار ۴۵ هزار تومان را نیز لمس کرده است از سال گذشته ۳۱ هزار تن برنج در گمرک باقیمانده است.
به گزارش تجارتنیوز ، قیمت برنج نیز این روزها مانند بسیاری از کالاهای مصرفی مردم دچار افزایش قیمت شده است به طوری که هرکیلوگرم برنج ایرانی در بازار تا ۴۵ هزار تومان به فروش میرسد.
بر اساس مشاهدات میدانی هرکیلوگرم برنج هندی ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان و برنج ایرانی پرمحصول از ۲۶ هزار تومان تا برنج عطری ۴۵ هزار تومان نیز به فروش میرسد.
بنابراین گزارش در حالی که قیمت برنج در بازار افزایش چشمگیری داشته است که باید توجه داشت که ارز واردات این محصول از ۴۲۰۰ تومانی به نیمایی تغییر کرده است و واردات و خرید آن در بازار توجیه اقتصادی ندارد زیرا واردات برنج هندی با این قیمت ارز خود را به نرخ برنج ایرانی رسانده است.
آمار دقیقی درباره میزان واردات و ترخیص برنج به کشور در سال جاری ارائه نشده اما ۳۱ هزار تن برنج در گمرک از سال گذشته ذخیره شده است.
در ۹ ماهه اول سال ۹۹ نیز حدود ۷۰۷ هزار تن برنج وارد شده است که البته در مقایسه با پارسال ۳۰ درصد کاهش نشان میدهد.
افزایش قیمت برنج در بازار نیز نشاندهنده کاهش واردات و عدم تامین کسری بازار است؛ به طوری که این افزایش قیمتها قدرت خرید مردم را کاهش داده است.
بنابر این گزارش مصرف برنج در کشور سالانه سه میلیون تا سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج است؛ در سال ۹۷ وزارت جهاد کشاورزی از رسیدن تولید این محصول به دو میلیون و ۹۰۰ هزار تن خبر داد و جواد وفابخش این عدد را عدد خودکفایی در تولید برنج اعلام کرد.
همین امور بود که زمینهساز حذف ارز حمایتی واردات برنج را برداشت، اما در سال جاری با کاهش بارندگیها تولید این محصول در کشور کاهش مییابد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی اما در سال جاری برای جبران بخشی از کمبود برنج در کشور ممنوعیت کشت برنج را در استانهای مختلف برداشتند؛ در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، با بند الحاقی ۴ تبصره ۸ ماده واحده این لایحه موافقت شد.
در بند الحاقی ۴ تبصره ۸ ماده واحده لایحه بودجه آمده است: در سال ۱۴۰۰ موضوع ممنوعیت کشت برنج در مناطق مختلف کشور بنا به تشخیص شورای آب استان لغو می گردد.
کاشت برنج در مناطق دیگری از کشور مانند خوزستان،لرستان و حتی اصفهان در یکی دو سال گذشته به صورت قانونی و غیر قانونی افزایش یافته است اما بر اساس آمار ارائه شده و وضعیت قیمت ها در بازار نشان دهنده عدم تکافوی برنج مصرفی مردم است.
به دلیل بروز بحران کرونا در جهان و افزایش ذخیرهسازی کشورها، قیمت کالاهای اساسی به ویژه غلات حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است اما میزان افزایش قیمت برنج کمتر بوده زیرا بعد از کاهش تقاضای خرید ایران به دلیل افزایش نرخ ارز، میزان تقاضای این محصول را در بازارهای جهانی به ویژه برای برنج هندی را کاهش داد و روی قیمت برنج هندی تاثییر گذاشت.
ایران در گذشته سالانه حدود ۱٫۲ تن برنج وارد میکرد که حدود یک میلیون و ۵۰ هزار تن هندی (کیفی) و مابقی آن ارقام دیگر از جمله برنج باسماتی پاکستان است.
قیمت برنج به طور معمول در فصل برداشت کاهش مییابد به طوری که در حال حاضر در بازارهای جهانی قیمت هر تن برنج ۳۰ گرانتر از قیمتهای معمول این محصول است.
با توجه تغییر نرخ ارز اختصاصی به واردات برنج و برای تعدیل قیمت این محصول در بازار، دولت بر اساس پیشنهاد انجمن واردکنندگان برنج به دنبال واردات برنج پرمحصول هندی است که قیمت کمتری دارد اما سازمان استاندارد هنوز ضوابط واردات آن را تعیین نکرده است.
منبع: تسنیم
نظرات