نایب رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان:
روابط تجاری ایران و افغانستان بسیار ناچیز است
کشور افغانستان همزبان و هممذهب با ایران است، اما روابط تجاری این دو کشور حتی با وجود تلاشهای صورت گرفته، در سالهای اخیر بسیار ناچیز بوده است.
به گزارش تجارتنیوز ، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان در این باره اظهار کرد: کشور افغانستان همزبان و هممذهب با ایران است و از سالهای دور، دو کشور ارتباط عاطفی با یکدیگر داشتند و ایران همواره ثابت کرده که به کشور و مردم افغانستان علاقهمند است و در حوزه روابط انسانی بارها کمک شده تا مشکلات آنها به حداقل برسد. در حوزه بازرگانی و تعامل تجاری مشترک با ایران، مسئولان دولت افغانستان بارها اظهار علاقه کردند و نویدهایی هم در همکاری مشترک دادند.
علاء میرمحمد صادقی ادامه داد: لذا تشویق به همکاری با این کشور همسایه باعث شد که اتاق مشترک و تخصصی ایران و افغانستان در ایران ایجاد شود تا تجار ایرانی در شرایط بهتری بتوانند موضوعات بازرگانی و همکاریهای اقتصادی را دنبال کنند.
وی افزود: از اینرو هیأتهای مختلفی از کشور افغانستان به ایران آمدند تا تعریف درستی از روابط مشترک صورت گیرد اما با وجود اشتیاقهایی که به نظر میرسید، همکاریها از صحبت و وعده تجاوز نکرد.
صادقی با اشاره به اینکه زمانی که حامد کرزای؛ رئیسجمهوری افغانستان شد دوباره موضوع همکاریهای مشترک با ایران مورد تأکید قرار گرفت. بر این اساس اتاق مشترک بازرگانی را در افغانستان ایجاد کردیم تا زمینه ارتباط تجاری بین ایران و افغانستان فراهم شود و تجار دو کشور بتوانند همکاری کنن، افزود: در این اتاق هیأتی از تجار افغان را گرد هم آوردیم تا بتوان وعدههای داده شده را عملیاتی کرد. برای آنکه اتاق مشترک در افغانستان رونق بگیرد تلاشهای گستردهای انجام شد و حتی بنده نسبت به تأمین امکانات برای آن اقدام کردم اما بازهم هیچ همکاری صورت نگرفت و عملاً زحمتهای کشیده شده بینتیجه ماند.
این مقام مسئول گفت: حال معلوم نیست که تجار افغان مخالف روابط مشترک بودند یا دولتهای سابق و اسبق. در این میان بنده زمانی که اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان شد درباره تعامل و همکاریهای مشترک گفتوگو کردیم ولی دوباره این امر نتیجهای نداشت و سطح همکاری مشترک افزایش پیدا نکرد یا حداقل آن چیزی نشد که در تجارت بین دو کشور انتظار آن را داشتیم.
نایب رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان تاکید کرد که عدم افزایش سطح تجارت و همکاری مشترک در شرایطی است که دو کشور همسایه هستند و میتوانند بخوبی از مزیت و پتانسیلهای یکدیگر استفاده کنند. فعالان اقتصادی ایران میتوانند در افغانستان کالا تولید کنند یا حتی تولیدکنندگان این کشور کالاهای خود را به ایران صادر کنند.
صادقی بیان کرد: در تمام این سالها ایران میهمان نواز خوبی بوده است و همیشه افغانها در ایران مورد احترام بودند. در حال حاضر که طالبان قدرت را به دست گرفته است در مصاحبه و صحبتهایشان میشنویم که میخواهند سطح مبادلات تجاری خود را با کشورهای اسلامی و همسایه افزایش دهند و تأکید کردند که این رویه به نفع کشورهای مسلمان و همسایه است.
او ادامه داد: البته معلوم نیست که گفتههای عنوان شده را میخواهند عملیاتی کنند یا خیر؛ و اگر بخواهند در این مسیر حرکت کنند ایران پتانسیل خوبی در همکاری و سرمایهگذاری در افغانستان دارد و البته به شرط اینکه امنیت جانی و رفاه سرمایهگذاران ایرانی از سوی طالبان تأمین شود.
میرمحمد صادقی در پایان گفت: طی سالهای گذشته میزان تجارت رسمی ایران و افغانستان بسیار ناچیز بوده و این امر برای دو کشوری که قرابت فرهنگی دارند بسیار نامناسب است. البته مبادلات غیر رسمی و قاچاق بین دو کشور وجود دارد که امیدوارم این امر شکل رسمی به خود بگیرد و سطح همکاریها ضمن شفاف شدن، پررنگتر شود.
منبع: روزنامه ایران
آخرین اخبار اقتصادی را از کانال تلگرام تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات