مقام ارشد اتحادیه جهانی راهآهن:
تصادف موتورسیکلت با قطار در ایران بالاست
رئیس مرکز پایگاه دادههای سوانح ریلی اتحادیه جهانی راهآهنها گفت: بیشترین سوانح ریلی اروپا، تصادف قطار با عابر است، اما در ایران میزان تصادف قطار با موتورسیکلت بسیار بالاست.
بسیاری از کارشناسان و متخصصان صنعت حملونقل و حتی مردم، ایمن ترین مود حملونقل را حملو نقل ریلی میدانند با این حال تعداد سوانح ریلی در دنیا کم نیست.
به گزارش تجارتنیوز ، در ایران نیز اگرچه تعداد سوانح کلان در حمل و نقل ریلی نسبت به سوانح جاده ای بسیار کمتر است اما بر اساس اعلام مرکز آمار شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران، تعداد سوانح خُرد ریلی مانند برخورد قطار با موتورسیکلت یا عابر پیاده بسیار زیاد است.
پُرکاربردترین روش برای رفع سوانح ریلی بزرگ مانند برخورد شاخ به شاخ قطارها در دنیا، استفاده از سیستمهای مدیریت هوشمند (ای تی سی) است.
اگرچه در ایران در تعدادی از خطوط استفاده میشود، اما به دلیل ضعف در پیادهسازی، نتوانست مانع از تصادف دو قطار در آذرماه سال ۹۵ در منطقه شاهرود شود.
با این حال به دلیل سکونت عده ای از مردم و روستاییان به خصوص در مناطق شمالی کشور و استانهای مازندران و گلستان در حاشیه ریل، متاسفانه آمار برخورد نیسان، موتورسیکلت و عابر با قطار در این مناطق بالاست.
به همین دلیل توجه به ایمنی حملونقل ریلی در کنار توسعه زیرساختهای آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
معاون فنی راه آهن: بیشترین سوانح ریلی در تهران و استانهای شمالی رخ میدهد
مازیار یزدانی، معاون فنی و زیربنایی شرکت راه آهن در گفت وگوی چندی پیش خود درباره برخورد قطار با خودرو و عابر اظهار کرد: ما در دو مسیر تهران و شمال بیشترین سوانح برخورد قطار با عابر و خودرو را داریم.
وی گفت: چون در کنار این خطوط، مردم خانه ساختهاند که همه آنها بعد از اینکه خط آهن از این مسیرها کشیده شد، خانههای خود را به اطراف ریلها منتقل کردند.
یزدانی با بیان اینکه مردم به دلیل ناآگاهی از طولانی بودن خط ترمز قطار و همچنین قدرت پرتابکنندگی باد قطارِ در حال حرکت، دچار سانحه میشوند، گفت: آنها به راحتی بر روی ریلها حتی در زمان حرکت قطار تردد میکنند که سبب بروز سوانح برای آنها میشود.
وی درباره عبور با خودرو از روی ریل نیز گفت: این مساله در تقاطع های همسطح و تقاطع های غیر همسطح ریل با جاده دیده میشود.
یزدانی ادامه داد: برخی از شهروندان با خودرو از روی ریل رد میشوند که به دلیل تفاوت ارتفاع ریل با جاده، کف خودرو به سنگهای اطراف ریل گیر کرده و متوقف میشود؛ برخی از رانندگان و سرنشینان خودرو وقتی با چنین وضعی روبه رو میشوند و قطار نیز در حال نزدیک شدن است، خودرو را ترک میکنند اما مواردی هم بوده که راننده، خودرو را ترک نکرده و برای سرنشینان آن در هنگام عبور قطار، سوانح مرگبار پیش آمده است.
سطح ایمنی راه آهن ایران مطلوب است
جورج الیور، رئیس بخش پایگاه داده ایمنی اتحادیه راهآهنهای جهان (UIC) درباره سوانح ریلی در ایران و جهان اظهار داشت: پایگاه داده ایمنی متشکل از ۲۲ کشور عضو فعال، تمامی تصادفات ریلی مهم را از ۱۰ سال پیش تاکنون ثبت و دادههای قابل قیاس، تعاریف و پارامترهای یکسان را برای تمامی شرکت های راه آهن دنیا تدوین کرده است.
وی افزود: ضمن اینکه این مرکز اقدامات لازم را نیز به کشورهای عضو اتحادیه توصیه و تاثیر این قدامات را بررسی میکند. ارزیابی بینالمللی و تهیه گزارش سالانه برای اعضا از جمله دست آوردهای SDB (مرکز پایگاه داده تصادفات اتحادیه جهانی راهآهنها) است.
جورج الیور با بیان اینکه بر اساس دادههای ارائه شده SDB، سال ۲۰۱۶ به دلیل بروز چند سانحه بزرگ ریلی، سال خوبی نبوده ادامه داد: با این وجود، تصادفات راهآهن ایران از حد انتظار ما پایینتر بود و موجب خرسندی است که بگویم، نتایج راهآهن ایران در قیاس با راهآهن اروپا در این زمینه بهتر بوده است.
الیور عامل وقوع بسیاری از تصادفات در راهآهن ایران را عامل انسانی عنوان و تصریح کرد: تصادفات در تقاطع همسطح ریل و جاده ۲۵ درصد سوانح ریلی اروپا را شامل میشود.
وی افزود: حال آنکه این رقم در ایران تنها ۳ درصد است که این آمار باعث تعجب من شد، زیرا علی رغم این میزان اندک از تصادف در تقاطع هم سطح، میزان تصادف موتورسیکلت با قطار در ایران بسیار بالاست که این امر در اروپا شایع نیست.
منبع: مهر
نظرات