توسعه مسیرهای تجاری جدید در دوران تحریمها
در حالی که رئیسجمهور آمریکا توافق هستهای با ایران را لغو کرده و تحریمهای اقتصادی را علیه تهران مجددا اعمال میکند، کشورهای اروپایی و آسیایی متعددی اعلام کرده اند به تحریمها اعتنایی نخواهند کرد.
شرکتهای کشتیرانی متعدد که به بنادر آمریکا رفت و آمد دارند، به دلیل نگرانی از مجازات آمریکا، ناچار هستند خدماتشان به بنادر ایرانی را متوقف کنند با این حال به رغم تحریمها، مسیرهای حملونقل دیگری وجود دارند که احتمالا رونق پیدا خواهند کرد.
به گزارش تجارتنیوز ، اگرچه تحریمهای آمریکا احتمال توقف خدماترسانی کشتیهای کانتینری و نفتکشها به بنادر ایرانی را افزایش میدهد اما روشهای دیگر حملونقل با کامیون باری یا کامیون کانتینری وجود دارد یا در حال توسعه است. همچنین چین توسعه یک جاده ابریشم در سراسر آسیا را در دست اجرا دارد که شامل خطوط لوله انتقال نفت و گاز طبیعی از ایران است. مقامات دولتی خارج از این منطقه ممکن است نتوانند حجم نفت و گاز طبیعی که از طریق خطوط لوله جاده ابریشم جریان پیدا میکند را مونیتور کنند.
مذاکرات درباره اتصال یک خط ریلی میان استانبول و آسیا چند دهه قبل آغاز شد و در حال حاضر، چین خط ریلی از تهران تا پکن را به هم متصل میکند و قطارهای باری این مسیر را طی میکنند. نیاز به گسترش خط ریلی در اطراف دریاچه وان ترکیه وجود دارد تا برای عبور دادن قطار از این دریاچه نیازی به کشتی نباشد. یک خط ریلی مستقیم میان استانبول و تهران حمل و نقل کانتینری ریلی میان چین و اروپا را بهبود خواهد بخشید. تحریمهای آمریکا هیچ تاثیری بر ساخت خط ریلی در ترکیه ندارد.
مسیر دریایی جایگزین
مسیر دریایی جایگزین از دریای خزر عبور میکند و به مسیرهای کشتیرانی منتهی به شهر ولگوگراد و مجموعه دیگری از مسیرهای کشتیرانی منتهی به دریای سیاه، رودخانه دانوب و دریای مدیترانه ختم میشود. رودخانه دانوب از اقتصادهای اروپایی متعددی عبور میکند و از نظر تاریخی، چنین مبادلاتی را شاهد بوده و در حال حاضر نیز محل تردد کشتیهای باری است. چند رودخانه قابل کشتیرانی روسیه به دریای سیاه منتهی میشوند و مسیر دریایی رقابتی از نظر هزینه را میان شهرهای روسی و اروپایی متعدد فراهم می کنند.
تحریمهای تجاری آمریکا علیه ایران و کشورهایی اروپایی که به دنبال ایستادگی در برابر این اقدامات هستند، اهمیت بهبود مسیرهای کشتیرانی میان دریای خزر و دریای سیاه را بارز میکند. ساخت کانالهای کشتیرانی به نفع اقتصادهای ترکمنستان، قزاقستان و حتی آذربایجان و ازبکستان بوده و بعید است که نیروی دریایی کشوری کشتیهای تجاری که در دریای سیاه حرکت میکنند را رهگیری کند.
منبع:پایگاه خبری ماریتیم
نظرات