ورود ۱۱ فروند هواپیمای جدید تا پایان سال ۲۰۱۸
با وجود بازگشت تحریمهای آمریکا از ابتدای آگوست سال جاری میلادی ایرانایر امیدوار است تا پایان سال، ۱۱ فروند هواپیمای جدید به ناوگان خود اضافه کند.
تصمیم ترامپ برای خروج آمریکا از برجام باعث شد بسیاری از همکاریهای اقتصادی ایران در فضای بینالمللی با ابهامهایی مواجه شود و در این بین انحصار آمریکا در صنعت هوایی جهان باعث شد قراردادهای خرید هواپیماهای جدید ایران عملا با مانعی حل نشدنی مواجه شوند.
به گزارش تجارتنیوز ، ایرانایر که در ماههای پس از اجرایی شدن توافق هستهای توانسته بود با سه قرارداد جداگانه خرید ۲۰۰ فروند هواپیمای مسافربری جهانی را از ایرباس، بویینگ و «ای تی آر» نهایی کند، در شرایطی تنها ۱۱ هواپیمای جدید خود را تحویل گرفته بود که به دلیل سنگاندازیهای سیاسی عملا امکان نهایی کردن فاینانس دیگر هواپیما ها را نداشت و این مسئله اجرای قرارداد خرید هواپیماها را با اما و اگر مواجه میکرد.
طبق اصول گنجانده شده از سوی آمریکا در اجرای برجام، ایران باید برای خرید هر هواپیمایی که حداقل ۱۰ درصد از تجهیزاتش را شرکتهای آمریکایی ساختهاند، از وزارت خزانهداری این کشور مجوز دریافت میکرد و اعلامیه رسمی اوفک مبنی بر لغو تمام مجوزهایش در تجارت با ایران ظرف یک دوره سه و شش ماهه باعث شد بسیاری از کارشناسان ورود هواپیماهای جدید به ایران را بسیار دشوار و در حد محدود تصور کنند؛ موضوعی که مدیرعامل ایران ایر نظری جز این دارد.
فرزانه شرفبافی در گفتوگویی که با ATW داشته، اعلام کرده که این شرکت امیدوار است تا پایان سال جاری میلادی که حدود هفت ماه از آن باقی مانده ۱۱ فروند هواپیمای جدید دریافت کند.
بر اساس صحبتهای شرفبافی هشت فروند از این هواپیماها «ای تی آر» و سه فروند آنها ایرباس خواهد بود.
هرچند مدیرعامل ایرانایر جزییاتی از چگونگی اجرایی شدن این قراردادها پس از بازگشت تحریمهای آمریکا ارائه نکرده اما به نظر میرسد ایران با تامین منابع مالی مورد نیاز توانسته برای بخشی از قراردادهای خرید هواپیماهای خود راه حلی جدید پیدا کند.
هرچند هنوز هیچ یک از مقامات وزارت راه وشهرسازی در رسانههای داخلی توضیحی دقیق از آینده احتمالی قراردادهای خرید هواپیماها ارائه نکردهاند، اما در صورت درست بودن پیشبینی شرفبافی تا پایان سال ۲۰۱۸، تعداد هواپیماهای برجامی ایران به عدد ۲۲ خواهد رسید.
ایران پیش از این هشت فروند «ای تی آر» و سه فروند ایرباس تحویل گرفته بود و این درحالی است که قرارداد خرید ۲۰ «ای تی آر» باید تا پایان سال جاری میلادی به پایان میرسید، هرچند قرارداد با ایرباس ۱۰ ساله بسته شده بود.
در کنار این دو شرکت اروپایی، بویینگ نیز در دو قرارداد جداگانه با ایرلاینهای ایرانی قول فروش ۱۴۰ هواپیما را به ایران داده که به نظر میرسد با توجه به نهایی شدن تحریمهای مجدد آمریکا، عملا این شرکت شانسی برای ادامه حضور در ایران ندارد.
بنا بود ایران ایر نخستین فروند از هواپیماهای بویینگ خود را اردیبهشت امسال دریافت کند که با توجه به سنگاندازیهای دولت ترامپ اجرایی شدن قرارداد هرگز امکانپذیر نشد.
طبق گفته وزیر راه و شهرسازی ایران برای نوسازی ناوگان هوایی خود در یک فرایند ۱۰ ساله به ۵۰۰ هواپیمای جدید مسافربری احتیاج دارد.
منبع: ایسنا
نظرات