دلالان، بلای جان خطوط هوایی
افزایش تقاضای خرید بلیت هواپیما در آستانه تعطیلات موضوعی است که همواره شرکتهای هواپیمایی و ایرلاینها با آن سروکار دارند.
این امر تنها مختص به تعطیلات نوروز و مناسبتی نمیشود، بلکه هر گاه در طول سال، چند روز متوالی تعطیل باشد، شهروندان برای سفر به مناطق مختلف کشور یا کشورهای خارجی از راههای مختلفی از جمله هواپیما استفاده میکنند. در این بین اما همواره شاهد گرانفروشی و بهوجودآمدن بازار سیاه در خرید و فروش بلیت هواپیما بودهایم.
به گزارش تجارتنیوز ، بهرغم هشدارهای سازمان هواپیمایی کشور، عدهای نیز مشتری پر و پاقرص این بازارها هستند و به سوداگری در خریدوفروش بلیت هواپیما دامن میزنند. تعطیلات پنجروزه هفته گذشته نیز از این موضوع مستثنی نبود و راهاندازی بازار سیاه بلیت هواپیما آسیبهای خود را در اقتصاد برجای گذاشت.
با اجرای برجام و گشایش مرزهای بینالمللی روی ایران، سفرهای خارجی ایرانیان نیز به مراتب بیش از زمان تحریمها شده است. اما ساماندهی مسافران و تجهیز ناوگان هوایی برای پاسخگویی به نیاز مسافران یکی از اقداماتی است که باید پیش از این صورت میگرفت.
اما نبود ظرفیت لازم برای جابهجایی مسافران باعث شده است برخی اشخاص و ایرلاینهای سودجو از این موقعیت سوءاستفاده کرده و با ایجاد بازار سیاه بلیت هواپیما به قیمت دلخواه اقدام به جذب مشتری کنند.
البته برخی از کارشناسان اعتقاد دارند آزادسازی نرخ بلیت هواپیما بر این اتفاق دامن زده و دست ایرلاینها را برای تخلف باز گذاشته است. به اعتقاد آنها این اقدام باعث میشود تا ایرلاینها با توجه به عرضه و تقاضا قیمت نهایی را تعیین کنند و در زمان پیک سفر قیمتها را تا حد ممکن بالا ببرند.
از سوی دیگر، بهنظر میرسد با بالارفتن میزان تقاضا، برخی ایرلاینها بهنوعی اقدام به احتکار بلیت میکنند و سعی دارند با پایین نگهداشتن سطح عرضه بلیت، افرادی را که حاضر به پرداخت پول بیشتری برای سفر هستند، شناسایی و با آنها معامله کنند.
همچنین برخی افراد و آژانسهای مسافرتی سودجو با خرید تمام بلیتهای ایرلاینها در زمان پیک سفر انحصار بازار را در دست میگیرند و با راهاندازی بازار سیاه تعادل قیمت را بههم میریزند.
بهعنوان مثال با نزدیکشدن به اربعین حسینی آنها بلیتهای سفر به عراق را بهصورت عمده که ارزانتر هم برایشان تمام میشود، میخرند و با اطمینان از فروش آن بهدلیل شدتگرفتن تقاضا، قیمتهای بالایی برای آن در نظر میگیرند. طی سالهای گذشته این رقم از یکمیلیون تومان هم فراتر رفته است.
اما این اتفاق تنها مختص به سفرهای محرم و نوروز نمیشود، بلکه در تعطیلات میانه سال همانند هفته گذشته شاهد ایجاد بازار سیاه بلیت هواپیما هستیم.
در واقع این مشکل در اغلب روزهای پیک سفر وجود دارد و با وجود اعلام چندباره سازمان هواپیمایی کشوری مبنی بر ممنوعیت فروش بلیت چارتر و افزایش بیش از ۳۰ درصدی مبلغ بلیت، بازهم آژانسهای فروش بلیت در این عرصه یکهتازی کردند.
یکی دیگر از مشکلات برای نظارت بر فروش بلیت، تخلف برخی آژانسهای بدون مجوز در فروش بلیت هواپیما بود، بهطوری که فقط آژانسهایی که مجوز بند الف را از سازمان هواپیمایی کشوری دریافت کردهاند، اجازه فروش بلیت هواپیما را داشتند، اما دیده شد در ایام سوگواری ماه رمضان که با رحلت امام (ره) همزمان شد، آژانسهایی با مجوز بند (ب) که از سازمان میراث فرهنگی مجوز میگیرند، هم اقدام به فروش بلیت هواپیما کردند.
البته دارابودن مجوز الزاما به معنای انجام کار درست نیست، زیرا برخی از آژانسهای دارای مجوز بند (الف) هم اقدام به گرانفروشی کردند. حال از آنجایی که با پایان ماه مبارک رمضان، دور دوم سفرهای تابستانی آغاز میشود و پیشبینیها حاکی از افزایش سفر در این مدت است، بنابراین بهنظر میرسد که باید اقدامی سریع برای جلوگیری از گرانفروشی احتمالی متخلفان انجام گیرد.
البته پیش از شروع سفرها مقصود اسعدیسامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی کشور گفت: مشکل اصلی در شبکه توزیع بلیتهای شرکتهای هواپیمایی واسطهها و دلالان در بازار هستند که بلای جان خطوط هواپیمایی شدهاند.
نرخهایی که این واسطهها ارائه میدهند مورد تایید شرکتها نیست. بخشی از این مساله به سازوکار ساماندهی سایتهای اینترنتی بازمیگردد.
منبع: آرمان
نظرات