تأمین مواد اولیه کود سولفات پتاسیم موقف شد
تامین مواد اولیه تولید کالای اساسی کود سولفات پتاسیم با عدم تامین ارز در ۱۰ ماه گذشته متوقف شده و این صنعت را در معرض تعطیلی قرار داده، درحالی که واردات کودهای آماده مصرف در جریان است.
ظرفیت تولید سالانه 270 هزار تنکود سولفات پتاسیم در کشور ایجاد شده، با توجه به اهمیت خودکفایی کشور در تولید این محصول اساسی در صنعت کشاورزی، سرمایهگذاری بخش خصوصی و حتی دولتی از سالهای گذشته انجام شده است تا کشور در مسیر خودکفایی این محصول قرار گیرد.
کل نیاز کشور به کود سولفات پتاسیم براساس برآورد موسسه تحقیقات خاک و آب 254 هزار تن بوده که در صورت تامین به موقع نهاده های تولید شرایط خودکفایی در این محصول در کشور فراهم است.
با توجه به عدم تکافوی مواد اولیه تولید در این صنعت (کلرور پتاسیم) ،تولید کنندگان کود سولفات پتاسیم، واردات مواد اولیه را از کشورهای همسایه تامین کرده اند.
بر اساس اطلاعات واصله، معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از اول بهمن ماه 1402 تا به امروز ارز مورد نیاز واردات مواد اولیه تولید این صنعت را تخصیص نداده و این صنایع را در آستانه تعطیلی قرار داده است.
این درحالی است که صنایع تولید کننده کود اعلام کرده اند که همه موارد مورد نظر معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از جمله تعهدات ارزی، تحویل کالای تولیدی به ارگانهای زیرمجموعه وزارت کشاورزی و ... را انجام داده اند.
صنایع تولید کننده کود با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به عنوان شرکت تخصصی تامین کود و سم وزارت جهاد کشاورزی قرارداد رسمی دارند و باید کلیه محصولات خود را از این مسیر در اختیار کشاورزان قرار دهند.
صنایع کود 120 هزار تن تعهد تحویل در مدت 6 ماه محصول سولفات پتاسیم گرانوله را تولید کرده اند اما برای تداوم تولید خود نیازمند مواد اولیه هستند.
شرکتهای تولیدکننده این محصول به منظور ایفای تعهدات قراردادی خود با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، کلرید پتاسیم وارداتی را پس از تبدیل به محصول سولفات پتاسیم، به انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، جهت توزیع بین کشاورزان زحمتکش تحویل می نمایند. شرکتهای تولیدکننده این محصول کلیه تعهدات ارزی ناشی از دریافت ارز به منظور واردات کلرید پتاسیم در سنوات گذشته را به صورت کامل رفع و هیچ یک از آنها تعهد ارزی بابت ورود کلرید پتاسیم ندارند.
با توجه به عدم تامین ارز واردات مواد اولیه و عدم امکان خرید مواد اولیه، واحدهای تولید کننده این محصول با ادامه این روند مجبور به توقف تولید هستند که در صورت تحقق این امر، منجر به بیکاری 2000 نفر از کارگران آنها خواهد شد.
علاوه بر این موارد پرداخت ضرر و زیان مندرج در قرارداد با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و عدم تولید این محصول متناسب با نیاز این کشور و بحران تامین کود سولفات پتاسیم در فصل زراعی جدید و خروج میلیون ها دلار برای واردات سولفات پتاسیم آماده مصرف از عواقب عدم تامین مواد اولیه تولید است.
با وجود ظرفیت تولید و خودکفایی در تولید این بخش از کود های شیمیایی، ارز مورد نیاز واردات محصول نهایی تامین شده است اما به واردات مواد اولیه تولید اختصاص نیافته است.
در صورت تداوم این مسیر تولید کود کشور تعطیل و برای تامین نیاز باید کل نیاز کشور از مسیر واردات انجام میشود.
نظرات