یک کارشناس پولی و بانکی به تجارتنیوز پاسخ داد:
قیمت دلار چه خواهد شد؟
یک کارشناس اقتصاد پولی و بانکی میگوید: اگر اخبار کنترل بازار ارز اعلام شده از سوی دولت به همین ترتیب پیش برود احتمال افزایش دوباره نرخ دلار کم بوده مگر اینکه شوک دیگری به اقتصاد کشور وارد شود.
بازار ارز از چند روز گذشته روند کاهش قیمت را در پیش گرفته و همین مساله باعث هجوم افراد به بازارهای ارز برای کسب جزئیات بیشتر و تعیین چشم اندازش سرمایههایشان شده است. اما آیا روند کاهش قیمت دلار ادامه دارد؟
کاظم دوستحسینی، کارشناس پولی و بانکی در واکنش به سقوط قیمت دلار به تجارتنیوز میگوید: علت کاهش قیمت دلار را میتوان در همان عواملی که قیمت آن را افزایش داد جستجو کرد. در خصوص درآمدهای ارزی کشور، محدودیتهای مربوط به نقل و انتقالات ارز موجب کاهش آن شده بود که بر افزایش قیمت دلار تاثیر داشت؛ اما عامل اصلی افزایش قیمت دلار این بود که حجم زیادی از تقاضای ارز که باید از سوی بانکها تامین میشد به سمت بازار آزاد روانه شد.
وی میافزاید: واردکنندگان به جای اینکه ارز مورد نیازشان را از بانکها دریافت کنند بانک به آنها ریال داده که برای تامین ارز به بازار آزاد مراجعه کنند و این باعث میشود تقاضای اضافی در آن بازار ایجاد شود. یک سری محدودیتهایی که بابت ارز مسافرتی و ارز دانشجویی از قبل وجود داشت موجب شد این حجم تقاضای ارز به سمت بازار آزاد روانه شود. وقتی حجم تقاضا بالا تا این حد بالا برود بر روی قیمتها تاثیر گذاشته و مردم برای پوشش داراییهای خود از خطر ریسک افزایش قیمت به بازار می آیند.
دوست حسینی ادامه میدهد: در ریزش قیمت دلار عوامل زیادی نقش دارند. ایجاد پل ارتباطی توسط اتحادیه اروپا برای نقل و انتقال مبادلات تجاری ایران محدودیتها را کم کرده را کم کرده است. از سوی دیگر بخشنامه بانک مرکزی که اجازه داده برخی از نیازهای ارزی توسط بانکها تامین شود به شدت قیمت دلار را تحت تاثیر قرار داده و خیلی از تقاضاها را در صف بازار کم کرده است.
وی اضافه میکند: حجم مبادلات صورت گرفته در صرافی ها کمتر از پنج درصد کل مبادلات است اما تقویت کننده و اثرگذار بوده و نرخهای اعلام شده از سوی آنها ملاک قرار میگیرد و همین موضوع باعث ایجاد جو روانی بیشتر در بازار میشود.
دوست حسینی آینده قیمت دلار را اینگونه ارزیابی میکند: در حال حاضر جوی بر بازار حاکم شده که دلار در حال سقوط است و مردم برای فروش آن به بازار هجوم میبرند. اگر اخبار کنترل بازار ارز اعلام شده از سوی دولت به همین ترتیب پیش برود احتمال افزایش دوباره قیمت دلار کم بوده مگر اینکه شوک دیگری به اقتصاد کشور وارد شود.
این کارشناس پولی و بانکی میگوید: اتفاق دیگری که در کاهش قیمت دلار تاثیر دارد فروش ارز به بخش خصوصی در داخل کشور بوده که میتوان گفت احتمال کاهش قیمت دلار را بالا میبرد. شبکه فروش ارز کشور قبلا فقط به سیستم دولتی پرداخت میشد اما اکنون گسترده شده و درآمد ارزی تا حدودی تضمین شده است.
وی با اشاره به صحبتهای به وجود آمده در خصوص جبران کسری بودجه دولت از طریق افزایش نرخ دلار عنوان میکند: این فرضیه قوی بوده و میتواند درست باشد. از آذر ماه سال گذشته و حتی زودتر باید اقدامات لازم صورت میگرفت اما دولت خودش موافق افزایش نرخ دلار بود برای اینکه قسمتی از بدهیهای خود را تسویه کند. اگر دولت سیاستهایی را که امروز به کار گرفته قبل از افزایش قیمت دلار اجرا میکرد در بازار ارز التهاب ایجاد نمیشد.
نظرات