افزایش عرضه ارز وارداتی به بازار
رئیس کل بانک مرکزی از افزایش عرضه ارز برای تامین واردات طی روزهای آینده خبر داد و اعلام کرد که از ابتدای امسال بیش از ۲۷میلیارد دلار از طریق بانک مرکزی و سامانه نیما برای واردات تامین شده است.
رئیس کل بانک مرکزی از افزایش عرضه ارز برای تامین واردات طی روزهای آینده خبر داد و اعلام کرد که از ابتدای امسال بیش از ۲۷میلیارد دلار از طریق بانک مرکزی و سامانه نیما برای واردات تامین شده است.عبدالناصر همتی گفت: با ابلاغ مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تاکید بر عرضه ارز ناشی از صادرات غیرنفتی به سامانه نیما یا وارد کردن آن به چرخه اقتصاد کشور به ترتیبی که بانک مرکزی مشخص میکند، در هفتههای آینده شاهد شتاب گرفتن و افزایش عرضه ارز برای تأمین واردات خواهیم بود.
به گزارش تجارتنیوز، وی تاکید کرد: ظرف هفته جاری ضوابط مربوطه در کارگروهی با مشارکت وزارتخانههای ذیربط، بانک مرکزی و نمایندگان تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی بررسی و تصمیمگیری خواهد شد.رئیس کل بانک مرکزی حجم مبادله (خرید و فروش) در بازار ثانویه را طی حدود دو ماه گذشته معادل ۷.۳ میلیارد یورو اعلام و پیشبینی کرد که با مجوز اخذ شده از سران قوا مبنی بر خرید و عرضه ارز پتروشیمیها و سایر صادرکنندگان غیرنفتی توسط بانک مرکزی، عرضه در این سامانه شتاب بیشتری بگیرد و برخی از مسائل مطرح در حاشیه آن نیز برطرف شود.
صادرات ریالی یعنی خروج سرمایه
ظبنابر اعلام بانک مرکزی، همتی با اشاره به تامین بیش از ۲۷ میلیارد دلار از ابتدای سال برای واردات کشور از طریق بانک مرکزی و سامانه نیما که ۹.۵ میلیارد از مبلغ اختصاصی بابت ۲۵ قلم کالاهای اساسی و ضروری بوده است، اولویتبندی و توجه به نیازهای واقعی وارداتی در شرایط فعلی کشور را در هنگام ثبتسفارش وظیفه خطیری دانست که وزارت صمت با هماهنگی وزارتخانههای دیگر بایستی به آن توجه کند.
رئیس کل بانک مرکزی عدم ارائه ارز ناشی از صادرات به کشورهای همسایه نظیر عراق و افغانستان، تحت عنوان صادرات ریالی را غیر قابل قبول دانست و تاکید کرد: صادرات ریالی مفهومی جز خروج سرمایه ندارد و ارز ناشی از اینگونه صادرات، خصوصا صادرات عمده هم باید به چرخه اقتصاد برگردد.وی ضمن تقدیر از تلاش فعالان اقتصادی و بازرگانی در توسعه صادرات کشور تاکید کرد که مصوبه سران قوا اختیارات لازم به بانک مرکزی برای پیگیری قضایی جهت اعمال این مصوبه، یعنی آوردن ارز صادرات غیر نفتی به چرخه اقتصاد را داده است که البته امیدوارم بانک مرکزی به هیچ وجه مجبور به استفاده از این اختیار خود نباشد.
کاهش عرضه یورو در بازار ثانویه
این در حالی است که به گفته یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، عرضه ارز یورو در بازار ثانویه کم شده است.احمد کیمیایی اسدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: طبق آنچه این روزها به گوش میرسد در حال حاضر عرضه یورو در سامانه نیما وجود ندارد. به عبارتی در سیستم نیمایی، یورویی نیست یا اگر هم هست بسیار کم عرضه میشود.
ارزهای آسیایی همچون یوان چین، روپیه هند و ین ژاپن در سامانه نیما مورد مبادله قرار میگیرد اما یورو که ارز مسلط بوده و قابلیتهای خرید اروپایی را برای ما پوشش میدهد، در حال حاضر در وضعیت خوبی قرار ندارد.وی افزود: قیمتی که برای ارز در سامانه نیما تعیین شده که برای هر دلار حدود ۸۰۰۰ تومان و برای هر یورو زیر ۱۰ هزار تومان است، جذابیتی برای صادرکننده ندارد تا بخواهد ارز خود را در این سامانه که متعادل کننده بازار صادرات و واردات است، عرضه کند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با تاکید براینکه دولت باید برای وضعیت سامانه نیما تدبیری بیاندیشد، گفت: دولت چندان اعتقادی برای تزریق پولهای نفتی به بازار ثانویه ندارد و اعلام کرده است که صادرات و واردات باید همپوشانی داشته باشند.وی تصریح کرد: قیمت تعیین شده برای صادرکننده جذابیت ایجاد نمیکند که بخواهد ارز خود را وارد سامانه نیما کند.
در ماههای گذشته نیز صادرکنندگان کلان همچون پتروشیمیها و فولادیها از ارائه ارز حاصل از صادرات خود بهگونهای طفره رفتهاند؛ لذا دولت باید مکانیزمی ایجاد کند که نرخ ارز در بازار آزاد کاهش پیدا کند.کیمیایی اسدی افزود: در حقیقت به نظر میرسد قیمتی که دلار در بازار آزاد دارد، پوسته سختی گرفته است که باعث میشود به راحتی پایین نیاید.
همچنین با توجه به اینکه دولت قیمت ارز مسافرتی را هم در حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین کرده است، پایین آمدن نرخ در بازار آزاد بعید به نظر میرسد.این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد که برای بازار ثانویه حتما باید حرکتی انجام شود که فاصله و گپی که بین بازار ثانویه و آزاد ایجاد شده، مقداری متعادل شود تا صادرکننده نیز انگیزه عرضه ارز خود را داشته باشد.
منبع: روزنامه اعتماد
نظرات