اجارهنشینان، هر سال مستاصلتر از پارسال
ساماندهی بازار اجاره مسکن ضرورتی است که بیتوجهی به آن، تبعات و پیامدهای ناخوشایندی را برای بخش قابل توجهی از این قشر در پی خواهد داشت.
بنابر اعداد و ارقام منعکس شده در رسانهها، نزدیک به 40 درصد از جامعه، اجارهنشین هستند آماری نسبتا قابل تأمل و قابل توجه که میطلبد نسبت به آن با حساسیت و دقت نظر هر چه بیشتر، توجهات لازم را لحاظ کرد.
به گزارش تجارتنیوز، مشکلات و دغدغههای اجارهنشینان موضوع جدید و نوظهوری نیست و در طول سالیان گذشته به کرات بر ضرورت توجه به این قشر تأکید موکد شده است و متاسفانه تاکنون اقدام قابل توجه و اثرگذاری برای رفع مشکلات و نارساییهای این قشر عملیاتی نشده است.
سخن از بازار افسار گسیخته و سلیقهای است که مالکان بدون هیچگونه ضابطه، قاعده و چارچوب خاصی تعیین قیمت میکنند و متاسفانه در سالیان اخیر فراتر از قاعده و عُرف مرسوم بر نرخ اجاره میافزایند.
با توجه به این واقعیت که مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان به شمار میرود و متاسفانه تامین هزینه آن بسیار بالا و سنگین است، به تبع بخش قابل توجهی از درآمد مستاجران صرف تامین اجاره سلیقه ای برخی مالکان می شود (البته در این میان هستند صاحبخانههایی که با لحاظ کردن دغدغه ها و مشکلات مستاجران به تعیین نرخ اجاره مبادرت میورزند و در این خصوص از دایره انصاف خارج نمی شوند.)
یکی از غفلتهای تاسفآور در دهههای گذشته معطوف به این واقعیت تلخ میشود که متاسفانه دستگاههای ذیربط از لحاظ کردن عزمی جدی و راسخ برای ساماندهی بازار مسکن (منظور نظر اجاره منازل مسکونی است) به هر دلیلی غفلت کردهاند.
با وجود طرحهای حمایتی متعددی که برای پشتیبانی از اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه اتخاذ شده که البته بسیاری از آنها آنچنان که شایسته است منتج به نتیجه مطلوب نشده، متاسفانه در ارتباط با موضوع مذکور، تاکنون چاره اندیشی لازم نشده و به تبع شاهد هستیم بخش قابل توجهی از درآمد خانوارهای اجاره نشین صرف تأمین هزنیه اجاره میشود.
تابستان سال 97 ، یکی از چالش برانگیزترین سالها و مقاطع در این ارتباط محسوب میشد و با توجه به اینکه ماه جاری عرفا، ماه پایانی نقل و انتقالات به شمار میرود و از چند روز دیگر عملا پرونده نقل و انتقالات اجاره نشینی بسته می شود، میطلبد از هم اکنون برای سال 98 ، چارهاندیشی شود در غیر اینصورت احتمال فاجعه بارتر شدن بازار اجاره مسکن در تابستان سال آینده چندان غیر منتظره و دور از ذهن نخواهد بود.
اگر در سالیان گذشته، بنابر یک قاعده نانوشته با سر رسید و انقضای اجارهنامه میان موجر و مستاجر، حدود 10 درصد به مبلغ اجاره افزوده میشد اما در سالجاری شاهد رشد 30 ،40 ،50 و در برخی مناطق حتی 100 درصدی اجاره منازل مسکونی بودیم.
این افزایش 80 ،90 و 100 درصدی لزوما در مناطق مرفه نشین مشاهده نشده و متاسفانه در برخی محدودههای روستایی و حاشیه نشین همچون شهرک گلها در غرب استان تهران ( شهرستان ملارد ) شاهد چنین پدیده تلخی بودیم و شوربختانه هیچ دستگاهی برای بهبود و ساماندهی این وضعیت ورود نکرد در شرایطی که میشد با تعریف یک طرح دو فوریتی و تسریع در اجرای آن پس از تصویب، نسبت به این افزایش افسارگسیخته ورود کرد و ساماندهی لازم را برای آن پیشبینی کرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات