آرامش در اردوی سوداگران مسکن
قرار بود یکشنبه این هفته کمیسیون عمران جمعبندی نهایی خود درباره «مقابله با سوداگری و کاهش التهابات بازار مسکن» اعلام کند اما باز هم متوقف شد.
به گزارش تجارتنیوز، قرار بود یکشنبه این هفته کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی جمعبندی نهایی خود را درباره طرح «الحاق یک ماده به قانون مالیاتهای مستقیم و مقابله با سوداگری و کاهش التهابات بازار مسکن » اعلام کند اما باز هم بررسی طرح در کمیسیون عمران مجلس متوقف شد.
پیش از این نیز قرار بود این طرح در کمیسیون عمران بررسی شود و فرجالله رجبی، عضو کمیسیون عمران گفته بود موضوع مالیات بر عایدی مسکن در جلسه کمیسیون مطرح نشد. در این طرح، پیشنهاد شده است هر نوع نقل و انتقال قطعی املاک مشمول مالیات بر عایدی سرمایه CGT یعنی مالیات بر مابهالتفاوت قیمت خرید و فروش شود.
هدف این طرح مقابله با سوداگران بازار مسکن است؛ کسانی که با احتکار و خالی نگه داشتن واحدهای مسکونی و همچنین با استفاده از نوسانات بازار مسکن و سفتهبازی، سودهای بادآوردهای را به دست میآورند. البته مطابق با این طرح، تولیدکنندگان مسکن و مصرفکنندگان واقعی از پرداخت این مالیات معاف هستند.
همچنین کلیه درآمدهای حاصله از این مالیات نیز قرار است به تولید و رونق مسکن اختصاص یابد و صرف تامین مسکن جوانان و محرومان از مسکن شود. لازم به ذکر است این مالیات، قدیمیترین مالیات حوزه املاک است و سابقه اجرای آن در بعضی کشورهای دنیا به ۱۰۰ سال هم میرسد.
سخنگوی کمیسیون عمران: بررسی طرح به جلسات بعد موکول شد
روز دوشنبه صدیف بدری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس از توقف بررسی این طرح در این کمیسیون خبر داد. بدری با بیان اینکه قطعا سوداگری در بخش مسکن موجب رشد قیمت مسکن میشود، گفت: این طرح میتواند از سوداگری و رشد بیش از حد قیمت مسکن جلوگیری کند، اما نظر کمیسیون عمران این است که بازار سرمایههای دیگر اگر در این طرح دیده نشود، نه تنها مشکل حل نمیشود بلکه مشکل افزایش هم مییابد.
نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: چون کمیسیون اقتصادی به تصمیم نهایی نرسیده است، در نهایت بررسی این طرح در کمیسیون عمران به جلسات بعدی موکول شد.
مرکز پژوهشهای مجلس: مالیات بر عایدی سرمایه تورم مسکن را کاهش میدهد
این در حالی است که مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی که یازدهم آذرماه امسال منتشر کرد، تصویب این طرح را توصیه کرده است. مرکز پژوهشها در این گزارش ضمن اشاره به سهم بالای تقاضاهای سوداگرانه در بازار مسکن در سالهای اخیر، اجرای مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک را موجب جلوگیری از سوداگری در بخش مسکن، کاهش تورم مسکن و کاهش شکاف درآمدی و نابرابری دانسته بود.
در بخشی از این گزارش آمده است: یکی از علل ایجاد تورم در بخش مسکن، وجود سوداگری گسترده در این بخش است. عمده این فعالیتها به صورت خرید و فروش در شهرهای بزرگ خصوصا شهر تهران بوده است. برای مثال بخش قابل توجهی از نظام بانکی به عنوان پشتیبان اصلی فعالیتهای سفتهبازانه در سالهای اخیر قدرت عظیم خلق اعتبار خود را به جای سرمایهگذاریهای مولد، صرف خرید و فروش و ساخت املاک به صورت سفتهبازانه کرده است که در نهایت با سوار شدن بر تقاضای واقعی اقتصاد نقش بسزایی در رشد قیمت زمین و مسکن در سراسر کشور داشته است.
مالیات بر عایدی سرمایه با اولویت مسکن باید اجرا شود
در همین ارتباط مهدی غلامی، کارشناس مسکن در گفتوگو با مهر در مورد نظر کمیسیون عمران در مورد اجرای مالیات بر عایدی سرمایه گفت: در بعضی از کشورهای دنیا مالیات بر عایدی سرمایه را نه تنها در بازار مسکن بلکه در بازارهای سرمایهای دیگر مانند ارز و سکه نیز وضع میکنند زیرا کارکرد اصلی مالیات بر عایدی سرمایه، هدایت نقدینگی به سمت بخشهای مولد اقتصاد است. اما اجرای این مالیات در کشور ما با اولویت بازار مسکن از چند جهت قابل اهمیت است؛ جهت اول آنکه زیرساختهایی که برای اجرای این مالیات نیاز است، در معاملات بازار مسکن وجود دارد. برای مثال ثبت قیمت معاملات هنگام انجام معامله، در معاملات موجود در بازار مسکن انجام میشود. این در حالی است که در بعضی از بازارهای سرمایهای دیگر فعلا این زیرساختها موجود نیست.
نقش اساسی مسکن در زندگی خانوادهها
غلامی دلیل دیگر اهمیت اجرای این مالیات را نقش اساسی مسکن در زندگی خانوادهها دانست و گفت: تفاوت دیگری که مسکن با سایر کالاهای سرمایهای کشور دارد، این است که زندگی بدون مسکن برای هیچ خانوادهای امکانپذیر نیست. در واقع مسکن یک کالای اساسی و مورد نیاز همه اقشار است و هر خانوادهای به ناچار باید مسکن خود را تامین کند؛ موضوعی که در شرایط فعلی برای بعضی از خانوادهها مخصوصا جوانان به سختی امکانپذیر شده است. هماکنون مسکن بیشترین سهم را در سبد هزینههای یک خانواده در ایران دارد. در تهران به صورت میانگین ۵۰ درصد از درآمد یک خانواده صرف هزینههای تامین مسکن میشود. در یک سال اخیر در بعضی از کلانشهرها قیمت مسکن تقریبا دو برابر شده و خرید مسکن برای بسیاری از خانوادهها به رویا تبدیل شده است. افرادی هم که ناچار رو به اجارهنشینی آوردهاند، با افزایش شدید اجارهبها در ماههای اخیر روبهرو شدهاند تا حدی که بعضی از مستاجران رو به مهاجرت و حتی حاشیهنشینی آوردهاند.
این کارشناس مسکن اضافه کرد: حکومت باید موانع دسترسی مردم به مسکن مورد نیاز خود را از میان بردارد که بیشک سوداگری در بازار مسکن یکی از همین موانع است.
غلامی در مورد اینکه بعضی نمایندگان علت مخالفت خود را با اجرای مالیات بر عایدی سرمایه خروج سوداگران از بازار مسکن و در نتیجه رکود بازار مسکن بیان میکنند، گفت: باید از این نمایندگان پرسید حضور سوداگران در بازار مسکن چه نتیجهای برای رونق این بازار و فایدهای برای مردم داشته است؟ آیا در میزان تولید و عرضه مسکن اتفاق خاصی افتاده است؟ در حالی که میبینیم تولید مسکن با رکود سنگینی در چهار، پنج سال اخیر مواجه بوده است. دلیل آن هم مشخص است زیرا سوداگران سود سرشاری را در «خرید و فروش مسکن» میدیدهاند نه «تولید مسکن».
وی ادامه داد: سوال دیگری که از نمایندگان باید پرسید این است که حضور سوداگران در بازار مسکن نتیجهای جز افزایش چشمگیر تعداد خانههای خالی در کشور داشته است یا نه؟ برای مثال در حالی که در تهران قیمت به اوج خود رسیده و بسیاری از متقاضیان مصرفی نمیتوانند مسکن مورد نیاز خود را تهیه کنند، حدود ۵۰۰ هزار واحد خالی در تهران وجود دارد که در انتظار کسب سود بیشتر در آینده به بازار عرضه نمیشوند.
غلامی در پایان گفت: با توجه به اینکه افزایش قیمتهای اخیر فشار بسیار زیادی به اقشار متوسط جامعه به خصوص مستاجران آورده و فاصله طبقاتی موجود در جامعه را به شدت افزایش میدهد، توجه بیشتر سیاستگذاران و دولتمردان را میطلبد و تصویب و اجرای سیاستهای تنظیمی مانند مالیات بر عایدی سرمایه میتواند سبب تنظیم و کنترل بازار مسکن شود و اندکی از بار هزینههای سنگین مسکن را از دوش خانوادهها بردارد.
منبع: جهان صنعت
نظرات